Новите екотакси: За Golf и Opel – 300 лв.! За стар бус – над 2 бона!

Превозвачи ще обжалват решението на правителството пред съда
Обновена: 12 юли 2018 16:34 | 12 юли 2018 10:45, Вера К. Александрова
311
Новите екотакси: За Golf и Opel – 300 лв.! За стар бус – над 2 бона!
Снимка: архив "Булфото"

Екотаксата на най-често срещаните у нас над 10-годишни автомобили като Volkswagen Golf и Opel Astra ще се увеличи на 300 лева. Това ще се случи след решението на правителството от вчера да промени Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса.

С измененията министрите решиха екотаксата на старите коли да се увеличи с 12-13 на сто, а на новите да поевтинее с 10%.

Таксата за возилата до 5 години се запазва в досегашния размер.

Още по темата

За хибридните автомобили тенденцията е същата, като таксата за новите се намалява с около 20%, а за по-дълго употребяваните се увеличава с 12%. Отпада заплащането за електромобили до края на 2021 г, пише "Монитор".

Новите цени ще окажат съществено въздействие на бизнеса. За нов микробус ще се плаща 625 лева, до 5 години 970 лева, над 5 или 10 години съответно 1450 и 1550 лева.

При тежките камиони и автобуи екотаксата за нови машини ще е 938 лева, до 5 години - 1455 лева, а за над 5 и 10 години сумите скачат съответно на 2175 и 2325 лева.

От бранша се обявиха против решението и го определиха като незаконосъобразно. Представители на превозвачески организации смятат да обжалват нормативния акт пред ВАС. За това потвърди Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Според екоминистерството въведените такси са съобразени с по-голямото въздействие върху околната среда като отпадъци и източници на емисии.

"Като част от комплексните мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух те целят ограничаване на вредните емисии от по-мощни МПС двигатели с вътрешно горене, емитиращи по-големи количества вредни изгорели газове, с по-висока средна възраст спрямо леките автомобили с по-голям принос в замърсяването", коментират още в мотивите си от министерството.

Промени в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства пък предвиждат излезлите от употреба големи превозни средства - тези за превоз на повече от 8 пътници и за превоз на товари над 3,5 тона - да се оползотворяват на 96% и да се рециклират на 94%.

Любомир Доросиев от Асоциацията на вносители на автомобили коментира пред „Монитор", че не е проблем, че се увеличават екотаксите на употребяваните автомобили, а че не е ясно къде отиват събраните пари. Сметката на асоциацията сочи, че при регистрирани около 255 хил. автомобила у нас годишно би трябвало да има поне 60 млн. лева, докато МОСВ отчита само 3 млн. лв.


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
2
 
7
 
! Отговори
Alarak(the truth) преди 8 месеца
Честито глупаци...
220
11
 
5
 
! Отговори
Бръм преди 8 месеца
А годиншният данък кога?
20 годишна кола = годишен данък кило сирене ?!?!?!

И моля не ми казвайте, ама тя стара няма пари, като искаш кола имай пари за поддръжка...
219
2
 
8
 
! Отговори
extremist преди 8 месеца
КОЛКО Е ЕКОТАКСАТА НА ЕДИН ПЪЛЕН 20 ТОНА ТИР МИНАВАЩ ПРЕЗ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ???
218
2
 
2
 
! Отговори
До хъхреците преди 8 месеца
Вие говорите за всички, които не работят за частник и искате да ги уволните наполовина и си мислите, че им изработвате заплатите. Аз просто ви дадох пример колко глупaво е вашето искане и нямам намерение с поредица от примери да ви доказвам, че така е и при останалите.
217
1
 
3
 
! Отговори
Iceblast88 преди 8 месеца
До До ***
Или може би и без това раздутия до пръсване тотално безполезен КАТ които изпълнява функция само да пише глоби, но никога не е където трябва, когато трябва и не реагира както трябва на момента? Или пък тия дето трябва да чистят коритата на реките и тия от чистота които трябва да чистят шахтите и заради които половината градове в държавата ни се наводниха? Явно всичките те трябва да си стоят и всички в частния сектор само да плащаме за тях, без да изискваме да си вършат работата!
216
7
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 8 месеца
До Анонимен

Absolutno. Shtom nqmash vazmojnost da karash kola kato bql chovek, a ne 30 godishen Golf...prosto nqma da karash.
215
1
 
9
 
! Отговори
Iceblast88 преди 8 месеца
До До ***
Според теб, тия от АПИ дето през живота си не са минавали през половината пътища в Северна България, но развиват теории колко е добра пътната мрежа, същите които заради 2см сняг обявяват бедствено положение и заради тях страната се парализира трябва да си останат на работа? Значи ако се назначат хора които да са 20% от сегашния състав, но в пъти по отговорни и в пъти по малко крадливи е лошо така ли? Или може би тия дето би трябвало да гледат дигите и язовирите?
214
1
 
15
 
! Отговори
extremist преди 8 месеца
ДОЛУ ГЕРБ
213
2
 
2
 
! Отговори
Iceblast88 преди 8 месеца
До До хъхреците
Добре, дай заради работниците в ТЕЦ Марица Изток да оставим 10 000 лелки по гишета които по цял ден трябва да им се носят по един наръч с хартийки (не защото те немогат да поискат сами от колегите си хъхреци, а за да има извинение за назначаването им)! Количество не означава качество. Кои ти говори точно за ТЕЦ Марица Изток. Говорим си за тия безполезници по гишета, тия дето уж ходят на проверки и след тях все се констатира, че нищо не е направено, за тия дето по цял ден лежат!
212
0
 
7
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 8 месеца
Екотаксата е вълната стригана от овцете ,иначе на една кола като и свърши живота отива при едни хора за разколачване и може някой лев да вземете за нея.същата история като с торбичките-недомислица отвсякъде,всъщнст не лапачка за наши хора ,вероятно вечно гладни людоеди.
211
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
15годишен голф, нов внос първо качесто-1800 лв,а екотаксата му е 2200!?
210
4
 
1
 
! Отговори
Iceblast88 преди 8 месеца
До До хъхреците
Според НСИ са 529051?И как го сметнаха това след като даже министъра на вътрешните работи не знае точно колко се водят на работа в системата на МВР!И в тази стъкмистика не влизат много държавни хъхреци които са точно такива, но се водят в АД, ООД и тн. собственост на общини и държавата.Да не забравяме и всички помощници на дупедатите, техни съветници, членове на комисии и тн.И да ти кажа друго-ако ще и 100 хиляди да ги направим, ако са читави пак ще е по добре от колкото с 1 мил!
209
1
 
12
 
! Отговори
echo $mln60 преди 8 месеца
Никакви такси докато не се укаже къде точно отиват тези пари и как ще се разходват и аджеба ще компенсира ли това наистина и как мръсния въздух.
208
2
 
2
 
! Отговори
До хъхреците преди 8 месеца
Един пример за хъхреците на държавна служба са работещите в ТЕЦ Марица Изток 2. Дайте да го уволним наполовина, както вие предлагате, нали така, как така ще им изработавате заплатите на тези хъхреци... в ТЕЦ-а. Такива като работещите в ТЕЦ Марица Изток 2 са по-голямата част от тези, които искате да уволните и онези 80% си мислят, че им изработват заплатите.
207
2
 
3
 
! Отговори
До хъхреците преди 8 месеца
Според НСИ през 2017 работещите в обществения сектор са 529051 човека, а работещите в частния сектор са 1701191 човека, като работещите в обществения сектор са намаляли с 6800 човека спрямо 2016 година. Общественият сектор включва всякакви "***" според вас: чистачки, касиерки, охрана и т.н., т.е. всички работещи в общински и държавни фирми, всички работещи в обшинските администрации и т.н. Вие искате от 1 милион да ги намалите наполовина - ами намалявайте ги и мрънкайте, че няма държава
206
1
 
4
 
! Отговори
Барселона преди 8 месеца
До 204...15 ..20 хилки трудно ще се отделят за кола която да щади природата,но 300..400. за екотаксата всеки ще отдели нали така..И какво правим тогава...въздухът ще е същият но вече бюджета ще е друг...и пак ще се бием в гърдите...
205
2
 
2
 
! Отговори
Iceblast88 преди 8 месеца
До 194
543.19 - 20% ДДС = 435.19 реално изразходени от теб пари.
От реално изработени 833.14 - 435.19 = 397,95 лева откраднати от труда ти за изхранване на тази едно милионна паразитна структура + 1,5 милиона братя + 2,5 милиона пенсионери (единствените които заслужават). И това е чиста сума - без акцизи на цигари, алкохол и горива, на ток (когато е от газ и въглища има акциз пак), без данъците на имуществото, без данъци за смет и тн. и каквито други данъци се сетиш. Е до кога така?
204
2
 
0
 
! Отговори
Iceblast88 преди 8 месеца
До 194
А това, че бившите БКП-ци и родата им са толкова безполезни, некадърни и мързеливи, че никои не би ги взел на работа дори за чистачи на *** не е извинение за кражбата от страна на държавата върху труда на истинския български гражданин (гражданин е този които плаща данъци и издържа държавата - държавния *** заплатата му е следствие от тези данъци и затова не е гражданин!)! Ако си на 700 лева, то ти реално изработваш 833.14 ( с данъците на работодателя) - 289.95 осигуровки = 543.19 лв
203
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Барселона

Ще се отрази като се стимулират хората да карат по-нови коли. До сега беше пълен абсурд 30 годишна кошница да ми струва 20лв, а нова кола със всичките и съвременни филтри да струва 10 пъти повече. Тази промяна е хубаво нещо. Обаче като чета коментарите само се мрънка - днес за еко таксата, зимата че е мръсен въздуха. Няма угодия.
202
2
 
0
 
! Отговори
Iceblast88 преди 8 месеца
До 194
Поради факта, че държавните хъхреци не плащат осигуровки и данъци то за държавата те просто да не фигурират като личности.Така няма да имат избор освен да се хванат на реална работа, но поради факта, че са мускулно и мозъчно атрофирали от 30+ години висене на длъжност където най големия мозъчен напън е как да си наредят пасианса ще ги водят на по 2 часа работа на ден защото КПД-то им така или иначе за 8 реални часа горе долу толкова ще им е заработката и от 4 държавни *** = 1 работник