Автокъщи на кръстопът: Продават стари коли! Ще ги купуваме ли?

Заради високите данъци, хората може да спрат да купуват
8 ное 2018 08:20, Петя Славова
310

Данъците на старите автомобили скачат. Отпадат и облекченията за тези с газови уредби и катализатор. Решението на депутатите стресна търговците, които предлагат коли втора ръка.

Притесненията им са, че високият данък ще накара хората да не купуват поостарели возила, предаде Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Георги Ковачки от години работи в автокъща в Дупница. Разказва, че напоследък клиентите предпочитат по-новите автомобили.

След вдигането на данъците за старите автомобили Георги смята, че все по-малко хора ще купуват автомобили на старо. А бизнесът в Дупница ще замре.

Ако досега новите коли бяха с по-скъпи данъци, то след промените данъците и на старите коли се увеличават драстично.

Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2019. Георги не може да разбере защо се вдигат данъците на българите, които са най-бедни в Европейския съюз.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
16
 
21
 
! Отговори
Dido преди 5 години
Тези 30% са 3 до 30лв за масовите коли в страната!Ако 30лв на година те бъркат толкова много,значи не трябва да имаш кола!Ако веднъж на 2-3 години не можеш да си купиш чифт зимни и чифт летни гуми, значи не трябва да имаш кола!В Германия като не можеш да си поддържаш колата в състояние да мине TUV, нямаш кола. В БГ като не можеш да се поддържаш колата в добро техническо състояние - караш кош и застрашаваш живота на всички!АМАН ОТ УБИЙЦИ ПО ТЕЗИ ПЪТИЩА!!!!
53
6
 
18
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
Просто идеята е да ни дерат и стрижат - никакво еко няма в това - дори катализатора ще продавам, а и от разход ще спестя - майната й на екологията умни кожудери
52
4
 
17
 
! Отговори
Бръм преди 5 години
Щом увеличение за стар автомобил от порядака на 20 - 30 - 50 лв. ГОДИШНО ще го спре да си купи стар автомобил да го питам аз тоя купувач, въобще има ли пари за кара автомобил?Ама това е една друга тема, дето в Българя.... някак невърви...Както казваха в един култов БГ филм: "Всеки се качил на автомобил и писка"
51
13
 
7
 
! Отговори
Аз добре правя преди 5 години
До Лошо правитеАз ***, че трябва да е увеличен не с 20-30лв а с 200-300 и след 10-тата година на колата да започва да се вдига с по 10% на година.
50
1
 
24
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Статията е безсмислена сигурен съм, че малко хора ги интересува дереджето на тия мошеници. Защо не поместите статия с безумието бонус-малус което ни готвят то да върви с ламарините, а не с водача в случая вие се занимавате както винаги с вдигане на пушилка.
49
4
 
18
 
! Отговори
автокъщи -ТРУД преди 5 години
Не пишете глупости в автокъщите автомобилите са почти нови какво са 100--150 хиляди км. за един мерцедес каран навън от зъболекар или стара баба само с 70 км и перфектно подържан ? Това е мое мнение не знам, но много търсене е паднало по цяла Европа да намерят толкова автомобили и всичките максимум на 150 хил километра !!
48
1
 
23
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Да бе де! Ей сега ще отида и вместо за 11000 лева стара кола на пет години, на която каското й е 500 лева ще отида и ще си купя нова за 40000 лева с каско 2500 лева, за която данъка с този коефициент ще е по-висок от на старата от автокъщата.Мисля, че отговорих на въпроса от статията!
47
17
 
6
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Колата не е нито необходимост нито право. Ако не можеш да си плащаш не ползваш. Имате автобуси, градски транспорт, такси, влак, споделено пътуване. Всичките в пъти по-евтини от притежаването на кола. Ама мозъка нали иска да гъзарее с премиум кола за 2000лв.
46
7
 
11
 
! Отговори
Лошо правите преди 5 години
Тези които *** че данъка им е увеличен с 9-12-18 лева, радват ли се или се жалят!?
45
1
 
16
 
! Отговори
Факт преди 5 години
То и в Германия над 50% от продажбите са на стари коли("стара кола" има други измерения там).А в САЩ средната възраст на колите варира от 13 до 17(!) години за различните щати.Причината за вехтия парк са ясни-нисък стандарт и лош/скъп обществен транспорт.Затова и мерките трябва да са съобразени с тия дадености,трябва да има алтернативи за хората с ниски доходи,които са болшинството от населението.Примерно-ниски данъци за малолитражни коли до 20 години,бензинови/на газ и РАБОТЕЩ КАТАЛИЗАТОР.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един бизнес ще продава по-малко, друг бизнес ще продава повече. За бизнеса на автокъщите - очаквам че ще трябва да се борят с добро обслужване или да се насочат към друг бизнес.
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са се сетили нашите богоподобни - всички старци вместо пенсия да получават - да си плащат, че още са живи!Всичко негодно за експлоатация - под ножа!Лошата новина е, че тези, които днес се смятат за годни, ще преминат доста бързо в категорията "негодни"...
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искат да продават 15-годишни талиги на 400 хиляди км, купени там за 1500 евро, тук за 6-7 хиляди лева. Почни да внасяш нормални употребявани коли с 15-20% печалба и тогава ще имаш клиенти.
41
2
 
27
 
! Отговори
сметка с кръчмар преди 5 години
30лв данък - увеличение с 30%=39лв. За 9лв увеличение на данъка ще се избият да си купуват нови коли по 30 000лв! Вие сл.аб.оумни ли сте?
40
14
 
7
 
! Отговори
Ляв закон ; преди 5 години
Всяко второ превозно средство с 5000 лв данък-- всяко второ жилище в семейството без значение на кой се води данък 15 % от пазарната оценка ,колата домува само ако има стикер издаден от общината за домуване в района около които живееш ,ако общината сметне ,че няма места те праща да си ходиш ,но домуваш ли без стикер 100 глоба а в центъра 500лв...При доказана корупция 10 г затвор + конфискация на всичко придобито откакто си на работата в която си заловен на всички роднини по пряка и съребрена ли
39
2
 
18
 
! Отговори
... преди 5 години
Автокъща в Дупница- синоним на качество
38
3
 
22
 
! Отговори
Не се наядохме преди 5 години
За по високи застраховки може, а за прогресивно облагане да се ударят богатите не може.
37
3
 
20
 
! Отговори
Е дааа преди 5 години
Ще ги купуваме, защото средностатистическия българин не е със заплата на министър в правителството на ГРОБ.
36
3
 
17
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
Работат е ние,пенсионерите,да не можем да си купуваме нови леки автомобили.Хайде да видим кои днес могат да си купуват нови автомобили -разните му търговци,хотелиери,рес торантьори,съдии,адвокати,лекари,компютърни специалисти.Излиза,че на останалите про сто не им се полага да се возят и да се радват на бързо предвижване от един град до друг.Иначе предлогът е много благовиден,но е в ущърб на по-голямата част от населе нието, защото не всички имаме хилядарки да хвърляме от терасите "за МВР" ...
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като превъртат километражите и замаскирват повредите е добре.Сега не е.