София: 14 "Ламборгини"-та, 110 "Бентли"-та. Какъв ще е данъкът им?

Най-масовата марка автомобили на столичанина е… "Фолксваген"
12 ное 2018 07:00,
124
София: 14 "Ламборгини"-та, 110 "Бентли"-та. Какъв ще е данъкът им?
Снимка: Reuters

14 "Ламборгини"-та са регистрирани в София. "Бентли"-та карат 110 столичани, а "Порше"-та - 248.

Сред ретроавтомобилите пък има регистрирани 4 автомобила "Чайка", 177 Трабант-а и 207 Москвича, сочи справка на Столичната община.

Най-масовата марка автомобили в София обаче е "Фолксваген". Различни модели притежават 50 352 шофьори. След нея се нареждат "Опел" - 36 019, и "Шкода" - 12 597.

13 085 са новорегистрираните коли в столицата от януари до началото на септември. Те са с 1641 повече спрямо същия период на 2017 г. - тогава са били 11 444.

Още по темата

Повечето са нови и с екостандарт Евро 6 - 12 946, а с Евро 5 - само 17. Общо колите с Евро 6 и Евро 5, регистрирани в столицата, са 103 781, сочат данните на данъчните служби. Електромобилите пък са 254.

След промените в Закона за местните данъци и такси, които въвеждат нова концепция за облагането на автомобилите от 2019 г., Столичната община ще избере минималните ставки, предвидени от законодателя. Това предложение ще внесе в СОС зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Според закона те са различни за старите и новите коли. При старите до Евро 3 се предвижда увеличение с 10 до 20%, а при тези от Евро 4 нагоре екологичният коефициент налага поевтиняване от 20 до 60%.

Промените на практика ще засегнат всички собственици на коли - за едни налогът ще се повиши, а за други - намали.

"Според прогнозите ни на всеки трети автомобил в София ще има намаление на данъка. Подготвяме онлайн калкулатор, за да улесним собствениците. С него те ще могат сами да сметнат новия размер на данъка", казва Барбалов пред "24 часа".

Предварителните сметки показват, че собственик на "Опел Корса" от 1994 г. без евростандарт и с по-ниска мощност ще плаща вече 32 лв. вместо сегашните 23 лв.

За "Поло" от 1999 г. без евростандарт вместо 9 лв., данъкът ще стане 32 лв.

За нов "Фолксваген Пасат" обаче налогът ще се намали - от 482 лв. той ще стане 402 лв.

Собствениците на БМВ Х6 пък вместо 2500 лв. ще дължат 1700 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
2
 
! Отговори
Без име преди 3 години
Някой да каже колко е данъка на БМВ х6 306 коня ???
122
2
 
8
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Да се плаща за нова кола пътен данък 10 пъти по-висок от този за стара е някаква безумна селска българска измишльотина..
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А нещо като заварено положение. Оставете данъка на вече регистрираните по стария метод, и от тук на татък приложете новия. Навсякъде е така. Помислете и за тези които ви плащат заплатите.
120
1
 
4
 
! Отговори
Ламбо р Джинов преди 5 години
Как ще ми вдигат данъка , че нали с тая кола зареждам кафе-машините , сега ще ме карат и баничарка Q7 да си купувам.
119
0
 
4
 
! Отговори
106 до 108 преди 5 години
До Анонимен 108Казваш "Започнахте!". Не, не сме започнали още! Но, ако зависеше от мен, щях да започна да проверявам всички тези милионери, дето се пръкват по няколко на месец! И щеше да стане ясно и на такива като теб, защото всичко ще бъде публично, колцина са тези, които са направили нещо стойностно и са спечелили от това. Към твоя списък бих добавил и тези момчета, които продадоха на Холивуд програмния си продукт, нещо свързано с анимацията. А останалите, на които адвокатстваш - на стадиона
118
0
 
5
 
! Отговори
До 118 Мен преди 5 години
Бъркаш мой човек. Само Каското ще ти излезе златно. После защо 10 години, може и след 5 години да си смениш колата. Аз през 2003 купих 12 годишна кола и след 5 години я подарих на едни мои хора - те още я карат и нямат никакви проблеми с ремонти и т.н. както си мислиш. После си взех една кола на 6 години и я карах още 6 години и също нямах никакви допълнителни разходи. Следващата я купих чистак нова, но каското е убийствено, цените в сервиза също. Има и други "екстри", но стига толкова.
117
1
 
4
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Старата ако си я купил на 10 години ще е на 20, ако си я купил на 15 ще е на 25, ако изобщо изкара толкова. Съответно стойност при продажба ~0лв. Новата кола не ходи на технически първите 2 години. Обслужване на 30к. По скъпо е но е на тройно по-голям интервал. Аз сметките съм и ги направил, ако направи си един ескелски док, и сметни след 10 години какво ще е положението. Гарантирам ти изненада.
116
1
 
3
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До До 113 МенСтиска ли ти? Щото сметката ще вземе да излезе, че е в ползва на новата. Новата кола има гаранция, какви сервизи сънуваш. Освен това качеството на ремонта със смешните гаражни сервизи е никакво, за частите да не говорим. Аз имам нова и стара кола. Старата си я поддържам в голям сервиз с оригинални части и е в топ състояние. Новата си има гаранция 5 години. Новата кола на 10-тата година след като я продадеш ти излиза в най-лошия случай колко каране на стара.
115
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Конституция на РБЧл.60. (1) Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество.*Затова сега скъпите коли ще плащат данък колкото евтините коли - явно ГЕРБ спазва Конституцията, както дявола чете Евангелието.
114
3
 
6
 
! Отговори
До 113 Мен преди 5 години
С нова кола съм, перди това имах и две стари коли. Да започнем ли да пресмятаме?Каско Стара кола - нула лева, каско не ми трябваНова кола - 2400 лева на година, на петата година пада до 1800 лева.РемонтиСтара кола - правиш ги където искаш и ти излиза евтиноНова кола - правиш ги само във фирмен сервиз с космически цениДанък МПС...Да продължавам ли?
113
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МенАбе... Мен Имали повече от 500 души в страната, които нямат масови кражби, поръчани убийства и мега далавера, дето правят по16000лева а месец?Аз знам, че под овреме се опитваха, ама им ги взимаха.
112
3
 
4
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До АнонименЯ сега пак сметни за период от 5-10 години с разходите за ремонт и гориво на таралясника колко ще излезе срешу нова кола която гори почти двойно по-малко. Ама *** философства, щото в часовете по математика си е бъркал в носа. ТО за това и годишната му зплата е 8000лв, някои (дето са учили) взимат двойно на това месечно.
111
1
 
4
 
! Отговори
До 107 преди 5 години
И друго явно не знаеш. Данъците във всяка една държава са израз на политиката на държавата и целите, които си поставя. Досега имаше политика на държавата за насърчаване на закупуването на по-икономични коли до 100 к.с., за които важаха отстъпките за "екологичност". Другото, което беше политика на държавата бе данъка за товарните автомобили до 3,5 тона. Сега държавата се отказва да провежда политика чрез Данък МПС и направи промени, с които поизравни размера на Данък МПС за различните автомобили.
110
1
 
9
 
! Отговори
До 107 преди 5 години
Явно си млад и не знаеш и затова бъркаш. Данък МПС е данък собственост. Преди години се плащаха два данъка - Данък МПС и Пътен данък, за който ти пишеш. После пътният данък го махнаха. По някое време включиха отстъпка за катализатор, после Данък МПС доби сегашният си вид с отстъпките са Екокатегория или катализатор. Сега правят промени, с цел собствениците на скъпи возила да плащат в пъти по-малко, а собствениците на евтини возила да плащат в пъти повече, т.е. правят промени в полза на мафията.
109
0
 
4
 
! Отговори
дядо Соци преди 5 години
До Анонимен 106 И в Русия е същата носия. Ризи , блузи, кой каквото нахлузи.Разбираш какво искам да кажа , нали ?
108
1
 
6
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Анонимен 100 Ааа, не съм съгласен с твоя принцип: Щом има пари , дай да му ги вземем. Да го накажем.
107
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 106Я провери информацията за собственика на Уолтопия? Пък резевизирай и мнението си за българската промишленост. Виж и за собственика на Биомед. Виж и за онези четири тридесет и няколко годишни български момчете, дето преди 2-3 години си продадоха компютърната фирма на американски гигант за 264милиона долара! Мачкай успелите! Бий по класовия враг! Блокирай пътища и граби мандри! Взривявай църкви и ж.п.линии! Започнахте!
106
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФактТотално си се объркал. Не е данък собственост, а за ползването на местната пътна инфраструктура, както винетките за републиканската пътна мрежа. Струва хиляда лева, бълва черен облак дим след себе си и лее масло по пътя на поразия! И ти е чудно защо трябва да плаща толкова голям данък? Явно искате същата дивотия като с ***. Като имаш скъп имот, нищо,че хвърляш две торбички смет на седмица, голяма такса смет, а това, че всеки ден изхвъляш голяма торба с ***, малка такса смет.
105
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарят Маркс е писал за класовата ненавист и е бил много прав. Умен човек, независимо дали ви харесва. Не случайно в просветения Запад е избран за Човекът на хилядолетието! Моята ненавист към притежателите на неморално скъпите возила е тотална! Защото нито един от тя не е спечелил парите си от крупно научно откритие с глобално значение, не е написал книга-бестселър, издадена в 43 страни досега, нито нищо друго общополезно. А от кражби, далавери, укриване на доходи, пране на пари и т.н.
104
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе някой знае ли къде се скриха Борисов, Цветанов, Симеонов, Сидеров и Каракачанов?