Ще се обърне ли изборът на VW от Турция към България?

Фолксваген ще строи завод заедно с турския деспот Ердоган ли?
3 авг 2019 10:06, Елка Василева
229
Ще се обърне ли изборът на VW от Турция към България?
Снимка: архив, Reuters

Срещу евентуалната инвестиция на Фолксваген в Турция се чуват все повече гласове в Германия. Сега към критиките се присъедини и влиятелният булеварден вестник "Билд“. И не е изключено да се стигне до промяна в решението, пише Дойче веле.

"Много германци вече не ходят на почивка в Турция. ЗАРАДИ държавния глава Реджеп Тайип Ердоган. Германци лежат в турски затвори. ЗАРАДИ Ердоган", пише още в самото начало на статията. "И сега изведнъж Фолксваген ще строи нов завод в Турция? ЗАЕДНО с Ердоган – турския деспот, който царува в дворец с 1000 стаи, хвърля опозиционери зад решетките и заплашва медиите и правосъдието?"

По-нататък са изложени фактите за планираната инвестиция. Авторите твърдят, че последните останали кандидати са Турция и България, а решението се очаква в края на август.

Подаръкът, който Ердоган не заслужава: Тази подкрепа за него е фатална

Според "Билд" в България са възмутени от това, че Фолксваген предпочита да сложи в джоба си по-високите турски субсидии. И че бившият канцлер Герхард Шрьодер може би също е дърпал конците.

"А какво казва VW? Официално – нищичко", пише "Билд" и уточнява, че независимо от това в Надзорния съвет везните определено клонят към Турция.

Още по темата

В самия концерн са наясно, че това решение е много деликатно – и го дискутират бурно, отбелязват авторите и продължават: "Шефът на VW Херберт Дийс, който в рамките на преговорите се е срещал лично с Ердоган, дори е поискал становище от канцлерството. Оттам му дали зелена светлина за всяко решение, което би обвързало Турция по-здраво към Европа и към НАТО. А изграждането на завод на Фолксваген ще подаде тъкмо такъв сигнал. В самия концерн се опитват да омаловажат турския случай. Един от мениджърите казва: "Такъв завод е решение за 40 години напред. А дори Ердоган не може да остане толкова дълго на власт".

България примамва с по-ниските заплати

Статия по същата тема публикува и "Зюддойче цайтунг”. В началото вестникът пише, че заводът на Фолксваген вероятно ще се строи край Маниса, близо до Измир. "Но поне още два турски града в момента изтъкват своите предимства. Макар че всъщност изобщо не е сигурно, дали германският концерн ще отиде именно в Турция", пише "Зюддойче цайтунг”. Вестникът цитира становището на министър-председателя на Долна Саксония Щефан Вайл, че решението ще е икономическо, а не политическо.

По-нататък в статията четем: "Но Ердоган едва ли много се интересува от тази тънка разлика. Президентът много иска да си припише заслугата за очакваната инвестиция в размер между 1,3 и два милиарда евро. Напоследък Турция се свлича по склона на рецесията, а през първото тримесечие безработицата официално достигна 13,7 процента. Планираният завод на Фолксваген ще открие до 5000 нови работни места. Критиците обаче предупредиха концерна да не се ангажира в Турция заради състоянието на човешките права в тази страна. В тази връзка Вайл казва, че не бивало у демократите в Турция да се създава впечатлението, ще страната им изцяло е оставена на произвола на съдбата."

"Зюддойче цайтунг” цитира позиция на концерна, че дъщерната му фирма MAN вече от години произвежда автобуси в Анкара. "Говорител на концерна похвали "надеждността на доставките" и "максимално високите стандарти за качество", които са характерни за производството в Турция.

Саудитска Арабия също беше поканила Фолксваген. По информации на АРД Риад предложил премия от около 1000 долара за всеки автомобил, който Фолксваген произведе през следващите 10 години в Саудитска Арабия. Но в момента по политически причини е изключено концернът да се ангажира в тази страна. Иначе в списъка е и България, която примамва с по-ниските заплати", пише „Зюддойче цайтунг”. А според "Билд": "В България емоциите кипят" в контекста на предположението, че изборът в полза на Турция вече е направен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още по темата: ТурцияФолксваген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
4
 
! Отговори
КАМАРАД преди 4 години
До ЗАПОЗНАТДа не забравят за бойната ни дружба през двете световни войни! Ние рискувахме!Тато ни подготвяше за баварска колония по време на лов с Франц-Йозеф Щраус тайно!
151
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам как турците са се хванали с гърците гуша за гуша за сондажите за газ около Кипър и как се опънаха на САЩ и си купиха С-400,ми се струва,че скоро ще избухне война в Турция.Та VW може не един а няколко завода да построят извън Турция,а най-близо сме ние.
150
5
 
20
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 4 години
До Анонимен103Пич не коментирай неща с които не си запознат !!! В ТУРЦИЯ НЯМА 20 ГОДИШНИ КОЛИ ВНОС ОТ ГЕРМАНИЯ ИМА САМО НОВИ ПРОИЗВЕДЕНИ В ТУРСКИТЕ ЗАВОДИ !!!!!
149
3
 
15
 
! Отговори
КАРТИЧКА преди 4 години
Ще се обърне Ботев в гроба. Пловдив е много по-зле от Одрин във всяко отношение, който не вярва има гугъл стрийт вю, само преди няколко месеца колите им обикаляха. Сега в момента всичко е ОБЕЩАНИЯ докато вземем едни местни избори, и за 4 годинки да опукаме още 20-30млрд с обществени поръчки. Веднага след купени те избори си правим отвод харакири с 20 футболни хулигана да се трепят пред НС. САМО ЧЕ СА СМЕТКИ БЕЗ ДАНЪКОПЛАТЕЦА. ДОТОГАВА НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА ПЛАЩА ВИЛИТЕ ХЕЛИКОПТЕРИТЕ И ЛЮБОВНИЦИТЕ.
148
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се обърне от пожарникар в професор мъдрец, тогава. Ако имаш 100к ще ги инвестираш ли във фалирал търговски център, без ток, вода, асансьори, почистване, охрана, наводнен, ***, заразен, със счупени прозорци, да отвориш ресторант?
147
11
 
7
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Червените *** нещо се ежат като кОрнела на Бузлуджа.
146
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми е интересно как може или по какъв показател може да сравнявате Турция и България ? Та вие с пет прасета не можахте да се справите бе.
145
20
 
25
 
! Отговори
Гласоподавател преди 4 години
Щом загубихме Южен поток, губим сега и Фолксваген, значи герберите следва да си ходят.Щом миналата година избиха овцете, тази година - свинете, значи герберите следва да си ходят.Щом ще пълним гушата на американците с милиарди за F 16, а нашите майки и бащи ще мизерстват с 300 лв. пенсия - значи герберите следва да си ходят.Щом ще хрантутим нелегални емигранти за наша сметка, значи герберите следва да си ходят.Гласувам за ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА начело с Румен Радев!!!
144
3
 
24
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Диктува кой ще козирува сутринта на пашата.За да обоснован икономическият интерес, трябва да са налице редица други показатели, включително и политическа и икономическа стабилност и предвидимост. Те ЕС респ. Германия ще налагат санкции на Турция, заради Кипър, а немски концерн ще строи завод там?? Те да не са наред с главите.
143
7
 
42
 
! Отговори
ГЕРБ са гадове преди 4 години
Хора изборът отдавна е направен и завода ще бъде в Турция. Герберската хунта до изборите ще ви държи в напрежение. След като минат, нашия дебел паун Борисов ще замънка всичко беше в нашите ръце ама уви избраха Турция. Всичко в тази териториа е на самотек, доизживянане, за 10 год. Герберската чума унищожи земеделие, животновъдство, малкото останала икономика, и закриха училища и болници.
142
5
 
50
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Икономическият интерес диктува на Фолксваген да построи завода в Турция. Прчини много: голям пазар, подготвени кадри, държавна гаранция за инвестицията (каквато ние по правилата на ЕС не можем да дадем). Ще си пренебрегнат ли от Фолксваген интереса на фирмата по политически причини? Едва ли. Германия например не се отказа от проекта Северен поток въпреки натиска от САЩ. Така че да не се надяваме твърде много.
141
21
 
20
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Няма никакъв резон завода да Турция. Изключително несигурна политическа и микроикономическа среда. Турция е абсолютно непредвидима страна, на която която само САЩ ако наложат санкции, турската лира ще се срине буквално за една нощ. Плюс че турците тръбят навсякъде, че завоюва ще при тях, както правеше "Зеленият пъпеш".
140
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГРОБ е организирана престъпна група за ограбване на населението!Всеки бяга оттук.
139
0
 
20
 
! Отговори
хаха преди 4 години
то голяма драма с тоя завод стана... в Турция ще е в България... уж авторитетни медии пишат едно, следващата седмица друго.. и така с месеци. въпроса е КОЙ има изгода от чак такова драматизиране на нещата.
138
2
 
28
 
! Отговори
Брей преди 4 години
Сега си представете че Южен Поток беше директен за България...Тога наистина можехме да сме Газов хъб...А сега какво сме...А, забравих, щяхме да взимаме Световното първенство по футбол....Питайте го Бойко ще взимаме ли Световното по футбол...
137
4
 
23
 
! Отговори
пецата преди 4 години
на евроатлантиците им трябва влияние в Турция защото сега Путин налага влияние там , така че сега и европа ще им дава русия ще им дава , а ние сме бита карта защото отказахме без "бой" -южен поток, бургас-александрополис, аец белене , тоест евроатлантиците си казват "за какво ще им даваме на българите нещо, те и без това изпълняват всичко даже без да се напрягаме" , ние сме много изпълнителни а турците си гонят интереса ама всичко идва от характера на управляващите, ердоган е смел и твърд
136
10
 
15
 
! Отговори
Хакан Сюлейманолу преди 4 години
Хак да вие ***, завиждате ли завиждате разбирасе.
135
3
 
24
 
! Отговори
За замазване преди 4 години
на останалите гафове на територията и отвличане на вниманието се чопли тая тема. Само улавите могат да си помислят, че ще пренебрегнат Турция заради Бг.
134
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едва ли, чешат си езиците, колкото да се четат изданията!Решено е!
133
19
 
9
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До V 147 Като прочетох мафията ГЕРБ и веднага ти натресох един голям минус. Я да те чуя какво е мнението ти за мафията БСП , дето разграби държавата.