Подаръкът, който Ердоган не заслужава: Тази подкрепа за него е фатална

Volkswagen може би направи грешка, избирайки Измир
Обновена: 26 юли 2019 19:56 | 26 юли 2019 19:51,
88
Подаръкът, който Ердоган не заслужава: Тази подкрепа за него е фатална
Снимка: Reuters, архив

Германският автомобилопроизводител "Фолксваген" е решил да построи новия си завод в турския град Маниса край Измир, обяви тази седмица германската обществено-правна телевизия АРД, позовавайки се на берлински източник. "Турският президент Ердоган изобщо не заслужава този голям подарък", пише Аня Крюгер на страниците на германския "Тагесцайтунг".

В гневния си коментар тя посочва, че в региона ще потекат много пари, а това ще бъде сигнал и за други големи инвеститори. "За автократа Ердоган тази новина идва в изключително подходящ момент. Икономическото положение в Турция става все по-лошо, привърженици и привърженички му обръщат гръб. А с изграждането на новия завод президентът може да натрупа много точки", пише Крюгер и продължава.

Още по темата


Огромно разочарование

"Фатално е, че "Фолксваген", а заедно с него и германската държава като акционер, подкрепят по такъв начин Ердоган. Това е същински шамар за всички, които се борят за човешки права, демокрация и правова държава в Турция. Министър-председателят на провинция Долна Саксония Щефан Вайл просто трябваше да обърне палец надолу – и инвестицията щеше да се изпари. Но къде ти. В името на човешките права и на демокрацията се държат тържествени речи, обаче когато се взимат решения - кой ти гледа. Ето, такива постъпки карат хората да не вярват на политиците и политичките. Да инвестираш в момента в Турция - това е политическа и морална грешка, предава DW.

Но този проект предизвиква разочарование и по други причини. В новия си завод пред портите на ЕС "Volkswagen" ще произвежда автомобили с дизелови и бензинови двигатели. Те ще бъдат изнасяни за държави, където няма толкова стриктни изисквания за опазване на околната среда.

С други думи: убийството на климата продължава да бъде добър гешефт. В същото време у дома "Volkswagen" се прави на голям защитник на околната среда. Мениджърите и мениджърките, всичките пиари старателно предат историята как "Volkswagen" бил на път да стане образец за екологичен автоконцерн. Ако обичат, нека ни спестят тази измамна реклама, след като в същото време изграждат нови мощности за убийство на климата. Защото едно нещо няма как да стане: тук да се къпеш в слънчевата светлина на екологическия престиж, а там да печелиш пари с истински бомби от въглероден двуокис."

Турски медии: решението е окончателно

Германският концерн все още не е потвърдил новината за новия завод в Маниса. Турските медии обаче твърдят, че решението на "Фолксваген" е окончателно. А ролята на Ердоган за това решение явно не е за подценяване. Англоезичният турски вестник "Дейли Сабах" пише по същата тема следното: "Миналия месец главният мениджър на "Фолксваген" Херберт Дийс посети Турция и се срещна с президента Реджеп Тайип Ердоган. Говори се, че тази среща е оказала влияние върху окончателното решение на компанията."

Още преди около седмица специализираното германско списание "Аутомобилвохе" съобщи, че надзорният съвет на автомобилния концерн е решил новата фабриката да бъде изградена в Турция, а не в България или в Саудитска Арабия. Тогава от "Фолксваген" посочиха, че решението все още не е взето окончателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И АЕЦ Белене пропиляха и още ще ни смучат.
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Погледнете от страната на бизнеса, вие къде ще отидете, ако целта ви е бизнес и гледаме само това:- В България останаха ли работници и какви работници има точно. Общо? ЩЕ ги обучават, ок, но колко ще искат да работят на смени? Останаха най-вече пенсионери, а младите специалисти и изобщо младите с език са навън или в софия в западни компании. Колко заплата ще предложи ФВ, че да се върнат или да отидат при тях? До колкото знам, те искат България или Турция и за ниската раб.заплата.
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политиците и политичките. Някой май е останал на сухо в Петък вечер.
58
2
 
3
 
! Отговори
Индустриален пророк преди 4 години
Неее.Заводът ще е около София.
57
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, ***, какво ни интересува нас за кой ощетеняк гласуваш в помашката си държава?Я марш в анадола!
56
4
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Ако имахме истинска журналистика Винету Мутров Суджуков щеше вече да е разкъсан за случая VW .У нас обаче, когато става въпрос за Вожда, журналистиката е на принципа: "Още не се е качила в джипа и вече му сваля ципа... "Затова скандалът ще мине и замине като всички останали и след него ще остане гробната тишина в стаята на умиращата България ...Не вярвате ?!Боже !Ние прежалихме цял един "Южен поток", та няма да прежалим един завод за коли.... Важното е ГЕРБ да е на власт....
55
3
 
29
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Решението на VW е звучен шамар по свинскaтa буза на Еднокнижника от Банкя. Факт !Защо ли ?Защото :1. Борисов минаваше за човек на Меркел. 2. Турция не е член на ЕС. 3. Лошата Турция купи руски ракети С-400, а послушната България купи скъпи, американски самолети. 4. Наскоро имаше дипломатически скандал между Анкара и Берлин. 5. България е верен слуга на Брюксел, а Турция е непослушна.6. Борисов беше сигурен, че ще е тук. И въпреки всичко това заводът на VW ще е в Турция !
54
7
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Плевнелиев !! Къде си ? - за да говориш врели некипели- кацнал бръмбар на трънка -тинтири минтири -бла бла бла !! Май Русия е виновна ааа?? хахахах
53
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все пак Герб не е виновен за този завод, защото още по времето на СДС държавата се разпродаде за стотинки. Гарб само наследиха боколука като торен червей се вкопчиха в клоаката да източат каквото могат. Накрая остават само плъховете в помийната яма и се смоизяждат. Край.
52
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГРОЗДЕТО КИСЕЛО ,ДРУГАРИ ГЕРБЕРИ . ЧЕ И НА ВИСОКО .
51
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от Германия Нормална държава а ? С гей паради ?
50
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, колеги коя нормална компания ще инвестира у нас!Вие да не би да си мислите, че техните менъджери са " манастирски девственици"???Първо:- у нас няма инфраструктура за подобно производствоВторо:- най-страшното, е че вече нямаме висококвалифицирани среднотехнически специалисти.Трето:- Корупция, корупция и пак корупция при това на всички нива!Е, поставете се на мястото на немците - ВИЕ Лично бихте ли инвестирали в такава държава??????
49
5
 
16
 
! Отговори
до 54 преди 4 години
да те открехна малко -> Германия ще си остане Германия . Първа икономика са в Европа и толкова . А ти колко и да се плюнчиш и пенявиш , ще си останеш в селото там между ТУурция-та и Русия-та .
48
6
 
8
 
! Отговори
Ст@м@т преди 4 години
Ако излезем от ЕС и НАТО, и се обърнем към Русия, тогава тях ще приемат там и ние пак на сухо, щото както каза печената тиква тук е останал лошия матрял, но той имаше предвид пoлитицие :)
47
5
 
22
 
! Отговори
до 51 от славянин преди 4 години
Ами швабистанците преди 2 месеца инвестираха в Русия - откриха завод на ''Мерцедес'' в подмосковието, сега ''Сименс'' се натиска да си произвежда турбините в Русия, за да избегне санкциите на задокеанските башдемократи! А относно дивачеството - едва ли има по-големи диваци от тези, които доброволно си отвориха собствените граници за ''бежанци'' от целия Близък изток и северна Африка!
46
4
 
14
 
! Отговори
akud преди 4 години
меркел е дърта треперяща ***, ЕС има нужда от съвременен ФЮРЕР!!!!
45
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко,заводът е наш.Ердо няма да получи подаръка.
44
21
 
13
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Абе можеше и по-лош избор да направят , да инвестират в русия !Така поне инвестират в моята чиерга и моята кръв при турците !Ердоган като си отиде Турция пак ще стане нормална държава !Но русия с Путин или без Путин си остава дивашка държава !
43
1
 
26
 
! Отговори
Василев преди 4 години
И все пак големият скандал на века в България е къщичките за гости, от който става ясно три неща, кражба на евросредства, шуро-баджанашка селско-просташка колумпирана държавна администрация и бездействието или прикритието на разследващите служби, ДАНС и прокуратура, които също са държавни служители, бих казал или посредствени, или крадливи!!!Добър вечер селяни прости!!!Агент Боби Франкити!ЦРУ!!!
42
7
 
16
 
! Отговори
до 42 от славянин преди 4 години
''И все пак германците са умни хора ,инвестират защото може би предвиждат края на ерата Ердоган''Последното което твоите швабистанци са били и са е ''умни хора''! Вярваха на лудите си кайзери, фюрери, канцлери и си патиха яко от тях - Ньойски договори, Нюрнбергски процеси, мулти-култи и джендер идиотщини!! Изключително дезориентиран народ!

Спонсорирани публикации