"Бонус-малус" при "Гражданската" - двойно наказание или справедливост?

Целта е намаляване на катастрофите, твърдят от Института за пътна безопасност
Обновена: 21 ное 2019 09:35 | 21 ное 2019 09:25, Александър Попов
129

Комисията за финансов надзор завърши окончателното си предложение за системата "Бонус-малус", която ще определя цената на "Гражданска отговорност" за шофьорите. Според проекта, който ще се обсъжда в следващия месец, примерните шофьори ще плащат 23% или 25% по-ниска застраховка, а за нарушителите тя може да скочи и с 400%. Всичко ще зависи от получените актове и влезли съдебни решения за нарушения на пътя.

Идеята е шофьорското досие да се попълва през следващата година, а от 2021 системата да заработи.

"Системата е за коригиране поведението на водачите. Това предложение не е само за корекция на цените, но и за безопасността", посочи Емил Марков от Института за пътна безопасност в "България сутрин".   

По думите му се очаквало още в първата година да има по-малко катастрофи и ранени - една от големите цели на промяната.

"Няма такова нещо като двойно наказание, идеята е да има повече справедливост при плащането. На всички е ясно, че пътищата са зле, има какво да се коригира в системата", коментира той.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов подчерта, че "Гражданската отговорност" не е възпитателен продукт.

"При този нов прочит не виждаме нищо ново. Носим си отговорността, когато нарушаваме Закона за движение по пътищата. Държавата да си оправи пътищата", призова той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
4
 
! Отговори
Застраховател преди 4 години
Логично е само за твоя джоб - ще се понапълни с пари===Ха, ти да не реши, че съм в бизнеса с идеална цел. Разбира се, че си гледам келепира. Ако не ти пасват условията ми отиваш при конкуренцията.Ако изплатя пари на пострадал, си взимам парите от застрахователната компания на виновника. И тя е в правото си да му вдига цената или не. Нейна си работа. Със самия виновник не съм в правни отношения, че да му искам каквото и да било.Май доста работи не са ви ясни.
65
0
 
11
 
! Отговори
АБВ преди 4 години
До ЗастрахователЛогично е само за твоя джоб - ще се понапълни с пари! Логично е ако изплатиш обещетение на пострадал, да поискаш повече пари от виновния и то ако е рецидивист!
64
0
 
15
 
! Отговори
АБВ преди 4 години
Много ми е чудно, дали Емил Марков няма някакъв интерес да предлага увеличение на задължителната застраховка ГО. Тази застраховка е за да се изплащат щети на пострадалите, причинени от застрахования! Каква е връзката между неправилното спиране, за което служител на КАТ ми е наложил глоба със фиш и по - скъпата застраховка, която ще ми поиска застрахователя, заради това, че вече съм глобен. Застрахователя на кого изплати обезщетение за неправилното ми спиране? Май някой ще стане оше по-богат!
63
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стимула е важен а не вдигане на цената. За да ви стимулират трябва на примерните водачи да се намали с 50 % цената на застраховката. А които не са примерни да си плащат пълният размер на цената. Така е тук в Бялата държава. И кави са тези 5 години за да ви свалят с 23 % цената. Тук всяка година имам бонус след като нямам нарушения. Но както се знае вие не сте бяла държава а Мутренска така че нищо неможе да ви спаси. Освен терминал 1.
62
11
 
8
 
! Отговори
Застраховател преди 4 години
Много хора са глобявани и санкционирани десетки пъти за 20 - 30 годишен шофьорски стаж и от тях няма причинени щети на трети лица, или изплатени суми от застрахователи===За тази работа си има статистика и аз, като застраховател, имам право да я изпозвам да категоризирам клиентите си.Пример: В Германия ме питат какъв цвят ми е колата, защото има статистика, че червените коли учасват по-често в катастрофи. За червена кола застраховката е по-скъпа. Логично.
61
1
 
8
 
! Отговори
... преди 4 години
Много плоско и абсолютно безмислено , в дигиталната ера , тепърва ще преоткриват топлата вода или с други думи фиктивна работа на институциите
60
1
 
20
 
! Отговори
До 59 преди 4 години
Много хора са глобявани и санкционирани десетки пъти за 20 - 30 годишен шофьорски стаж и от тях няма причинени щети на трети лица, или изплатени суми от застрахователи, та тия дивотии с теоретичния риск не следва да се разглеждат сериозно. За рискови шофьори и рецидивисти си има ЗДП и ППЗДП със съответните санкции. Изплатените пари по щети, причинени от водача са единственото мерило, по което трябва да се определя размера на тази застраховка, всичко друго е глупост.
59
1
 
14
 
! Отговори
Смехурко преди 4 години
Пътищата били зле - но парите от застраховка не отиват за пътища?! Или да не ядем, че си изтъркваме зъбите...
58
1
 
19
 
! Отговори
Спокойно... преди 4 години
...няма да се въведе скоро, защото се мислят нарочно някакви простотии. Идеята е както стана миналата година, просто да се заговори за бонус фалус и пак да се вдигнат гражданските ... Миналата година 2 пъти го вдигнаха защото новата схема виждаш ли "влиза" в сила и застрахователите ще са на загуба. ще я вдигнат още 2-3 пъти и чак тогава ще ни го на+бият финално без вазелин
57
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта на всичко е ПАРАТА. Ако някой мисли друго е пр*ст. На всички ще ни бръкнат в джоба независимо - изрядни, неизрядни. Пък после гласувайте пак за тях.В днешно време всичко е пресметнато перфектно и главната цел са ПАРИТЕ.
56
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма ли органи които да се задействат и проверят кой на кого е платил и колко за да прокарат тези промени.още миналата година се говореше за пет милиона платени от застрахователите на правилните хора и като гледам със какъв плам от комисията защитават и след отегляне предлагат все едно и също явно трябва да изпълнят поръчката.тези промени са поръчани от застрахователите само в техен интерес това е все едно да оставиш всяка гилдия да си прави сама законите.
55
0
 
21
 
! Отговори
GG преди 4 години
През миналата година ГО скочи 70-80% заради ЛИнс. Сега бонуса ще е 25%?-Цената за примерните водачи трябва да е административните разходи на компаниите. Камикадзитата да ги дерат или въобще да не ги застраховат за да не шофират!-И не е редно шофьорите които не са ощетили ЗК да бъдат наказвани за нарушения на ЗД МПС.
54
1
 
24
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
За онези, които предполагат с аптечка или друго тяхно действие извън професионалното медицинско, че може да помогнат на пострадал, ще кажа, че в повечето европейски страни ще ги осъдят ако пипнат пострадал. Учи се няколко години медицина и пак не е сигурно , че ще помогнеш. С някакъв измислен за пари курс по първа помощ няма да направиш нищо друго освен да влошиш нещата.
53
0
 
33
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Застраховката е за колата, а не за шофьора. Всичко останало е разтягане от пусто в празно, за да се прикрие истинската цел - поредния грабеж на хората в България.
52
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ползваме застрахователни услуги в други държави. Някои от тях ще се окажат по-изгодни. А и самото безумие на правилата ми е достатъчно за да се откажа от тях.
51
19
 
8
 
! Отговори
До оня с аптечката преди 4 години
Ако ти е изтекла аптечката, значи не си взимаш шофьорските задължения насериозно.Аз като застраховател ще дам по-добра цена на този, който е изряден, отколкото на теб, защото не се знае на какво друго може да не си обърнал внимание - я гуми, я нещо друго. По-голям риск си за мене.А ако искам няма и да те застраховам, ако сметна, че ще ми струваш повече пари, отколкото получавам от теб.Кое му е трудното да го разберете това.
50
0
 
18
 
! Отговори
Аз сега... преди 4 години
...пак не разбрах. Ако примерно за последните десет години нямам нарушение и досега съм давал 500 лева за го, от догодина ще плащам само 300 лв или как? Ииииии... ако луд джигит има фишове и кола за 500лв и фишове за 20к и не е платил нищо досега, защо ли мисля, че 200 лв по-скъпа го никак!!!!! няма да го стресне?! Като се има впредвид, че въпросният п а р ц а л дори и книжка няма!!!
49
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега от 100 лева приходи от застраховка ГО, за изплащане на щети отиват около 30%. С тази диващина приходите на мафията от тази застраховка ще се увеличат няколко пъти, но за щети ще отиват 4-5%, а останалото е печалба на мафията.
48
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Давайте идеи в коя държава да си регистрираме колите?
47
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно ще трябва да се кара със сръбска регистрация...