Активисти зоват напълно да се откажем от автомобилите

Според тях и електрическите коли представляват проблем
12 ное 2021 21:33, Нели Христова
157
Активисти зоват напълно да се откажем от автомобилите
Снимка: БГНЕС

По време на Cop26 в Глазгоу, компаниите и производителите на автомобили се обединиха около нови цели за драстично увеличаване на използването на електрически превозни средства. Но активистите на срещата на върха поставиха един по-фундаментален въпрос – какво ще стане, ако просто се откажем от всички видове автомобили?

С новата цел за постепенно спиране на новите продажби на бензинови и дизелови автомобили в рамките на 20 години, десетки страни и автомобилни компании са използвали Cop26, за да възхвалят възхода на електрическите превозни средства като начин за намаляване въглеродните емисии.

"Това е огромна трансформация", каза Омар Алгабра, министър на транспорта на Канада, една от 24-те държави, които ще подпишат новият договор. Алгабра говори в сряда пред панел от държавни служители и бизнес лидери в огромния конгресен център в Глазгоу, където многоцветен състезателен автомобил Envision Formula-E бе кацнал на преден план на подиума. "Виждаме това като огромна възможност за създаване на работни места", добави той.

Синтия Уилямс, мениджър по политиката за околната среда във Ford - един от производителите на автомобили, които се присъединиха към споразумението, призова за подкрепа от правителството, за да помогне за разпространението на нова вълна от електрически превозни средства по света.

"Нуждаем се от тези превозни средства сега, имаме нужда от действия, които да отговарят на нашите амбиции", каза тя. "Едно от ключовите неща, от които ще се нуждаем, за да ускорим революцията в електрификацията, са стимулите. Имаме нужда от инфраструктура, инфраструктура, инфраструктура. Това е необходимо, за да вкараме повече хора в превозните средства, без да оставяме никой след себе си.”

Макар че тази грандиозна визия би намалила емисиите,  транспортът е отговорен за около една пета от замърсяването с въглерод в света, а електрическите превозни средства са много по-чисти от автомобилите, задвижвани от изкопаеми горива – борците за климата призоваха правителствата да преосмислят по-дълбоко ролята на автомобилите.

На поредица от протести, проведени в сряда, активисти призоваха за по-голямо финансиране на обществения транспорт и пешеходни и велосипедни алеи, като твърдят, че обещаната "зелена революция" далеч от автомобилите по време на пандемията от COVID-19, не успя да се осъществи в повечето градове.

Нанси Хендерсън, протестираща, която живее в Глазгоу, казва, че колоезденето е процъфтяло по време на локдауна, но и че много хора са се върнали обратно към колите, тъй като не чувстват, че карането на колело в трафика е безопасно.

"Това ще е проблем и при електрическите автомобили - хората все още ще се чувстват несигурни около тях", на мнение е тя. "Ел. колите няма да променят въпроса със задръстванията и броя на колите по нашите улици. Преминаването към електричество не променя вредата на автомобилите в нашите градове. Все още ще сме изолирани в нашата малка кабина, не общуваме, не се срещаме с други хора."

Хендерсън казва, че много граждани на Глазгоу са недоволни от пропуските за обществен транспорт със смарт карти, дадени на делегатите на Cop26, които позволяват неограничено използване на влакове и автобуси по време на конференцията. "Никой друг тук не е имал такава смарт карта", обяснява тя. "Това маргинализира хората, когато нямате добър обществен транспорт."

Екологичните критици на електрическите автомобили твърдят, че те все още задръстват градовете и са опасни за велосипедистите и пешеходците. Въпреки че са значително по-малко замърсяващи от традиционните автомобили, литият за батериите се добива при често противоречиви обстоятелства, а прахът от автомобилните спирачки и гуми все още отделя известно количество замърсяване на въздуха.

На отделен протест за велосипедисти, проведен в сряда, определеният ден за фокусиране върху транспорта по време на разговорите на Cop26, активистите държаха табели с надпис "Електрическите автомобили са отбиване на номера" и "Кола кола кола бла бла бла".

Йона Шепърд от парламентарните групи GoBike и Pedal, които организират протеста, посочи, че "активното пътуване дори не е на масата за дискусии" на срещата на върха за климата. "На конференцията електрическите автомобили заемат централно място, докато нашата устойчива форма на транспорт – най-евтиният и лесен начин за намаляване на емисиите от транспорта – дори не се споменава", казва тя. "Нуждаем се Cop26 да договори по-добри инвестиции и политическа воля за устойчиви видове транспорт, ако те са сериозни по отношение на Парижкото споразумение за ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий.

Броят на електрическите превозни средства все още е по-нисък от тези на бензин и дизел по света, но продажбите се покачват през последните години и експлодират след избухването на пандемията. Очаква се глобалните продажби да надхвърлят 5 милиона тази година, увеличение от над 80% през последното десетилетие.

Покупките на електрически превозни средства в Китай, САЩ и Европа – първите три автомобилни пазара – нараснаха със 160% през първата половина на 2021 г. спрямо година по-рано, подпомогнато от ентусиазираната подкрепа на политически лидери. Джо Байдън настоява половината от всички продажби в САЩ да бъдат електрически до 2030 г. и очаква следващата седмица да подпише огромна сметка за разходите, която ще насочи милиарди долари в потребителски отстъпки за закупуване на нови автомобили с нулеви емисии.

Трябва да има преосмисляне на тази стратегия, казват активисти извън срещата на върха. "Въпреки че признаваме важния принос, който електрическите превозни средства ще имат за намаляване на въглеродните емисии в бъдеще, ние трябва да намалим емисиите сега", казва Пол Туохи, главен изпълнителен директор на Кампания за по-добър транспорт. "Убеждаването на повече хора да заменят поне някои пътувания от автомобили с обществен транспорт ще има незабавни ползи за климата."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
3
 
! Отговори
Екокретен преди 2 години
Наблюдаваме галопиращ обществен ***. Същества с очевадно психопатни съзнания са овлядели трибуните и бълват невъобразими глупости. Очевидно тъмни сили , античовеци , им дърпат конците... Тази работа няма да свърши добре.
135
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи затваряме въглищни,атомни и т.н. централи и ще караме коли на ток,който ще се добива,когато духа вятър и грее слънце.А дали ще стига тоя ток за електромобилите по света,за домакинствата,производствата и т.н.
134
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т.нар. "протестиращи" са импотентни градски хипстъри, живеещи в уредени общества. За тях най-голямото пътуване е да отидат до съседния град, където да пият соева напитка с бадем, докато коментират как "истинския комунизъм никога не е прилаган на практика". Това са хора пластмасови, глупави, изкуствени и елементарни, коне с капаци. Който е живял на запад знае за какво говоря. Да заповядат тук тези личности, където обществения транспорт (когато го има) е бавен, мръсен, неудобен и разпадащ се.
133
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как ще се откажем от колите, вчера ми се повреди хладилника и го карах на ремонт, ако я нямах, кой щеше да ми го закара? Някой екоактивист с колело ли?
132
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия същите, 'екологичните' европейци. Четох едно скорошно изследване там. За да намалели личнит си отпечатъци върху природата, били съгласни 1-2 седмично да не ядат месо..но не можели да се откажат от удоволствието всяка седмица да летят със самолет..и ако това не е двуличие, здраве му кажи
131
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живял съм в Глазгоу няколко години, там дори имат малко надземно метро и безплатен интернет в автобусите. Хайде да дойдат активистите в сусурлево, където няма аптека, хоремаг и единственият транспорт е раздрънкана лада? Да не говорим, че в Глазгоу избират между 6 Ел.компании, газифицирани са и избират лукса да говорят за екология. А ние сме в 19 век, още се виждат каруци по пътя у нас. Безмислена статия за нашите условия. Да си гледат гмо-тата там и да не приказват на другите.
130
1
 
8
 
! Отговори
Away преди 2 години
Я да отидат в щатите и да го кажат това. Ще ги бият с камъни много здраво. Чат пат някоя тесла, и зиро емишън модел за парлама. Всичко друго са 6 и 8 цилиндъра тракове, джипове и пикапи.
129
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
лесна работа за днес се отказах
128
1
 
12
 
! Отговори
Мдю преди 2 години
Има два варианта, или да се откажем от живота или да се откажем от политиците.
127
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двигателите с вътрешно горене ще се използват колкото и да не им се иска на разни скапани зелени организации докато не се създаде машина за телепортация. Тогава чак няма да има нужда от транспорт
126
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 117Абе знам ги аз тия като теб дето работят от вкъщи...първо производителността на труда спада рязко..второ има хора които работят в фабрики и на място...да не са офис плъхове като теб...работел от вкъщи..на такива като теб шефа трябва да му виси на главата за да работят
125
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напишете в google how to become activist и ще видите кой ги спонсорира тия търтеи...ако не знаете activist вече е професия...
124
1
 
6
 
! Отговори
От... преди 2 години
...ДВГ няма да се откажа НИКОГА! Дори и ако ме изнудва да си я държа на двора, като музеен експонат! А електрокар няма да си купя докато направят батериите поне 100 пъти по-издръжливи и най-вече природощадящи при производството си.
123
15
 
3
 
! Отговори
Марсел Попов преди 2 години
Трябва да остане само ЖП транспорта и Ел. автомобилите, всичко което бълва газове трябва да се нареже на скрап!
122
2
 
4
 
! Отговори
Striker преди 2 години
За градовете съм напълно съгласен, че кола в 90% от случаите не ти е необходима. Иначе за извънградско няма как. Дали ще е на бензин или на ток, няма значение. И без това вече съм набелязал една Тесла 3-ка втора ръка.
121
1
 
7
 
! Отговори
Многодетен преди 2 години
Най - големия замърсител са учениците! Това е, в момента в, който са ваканция и задръстванията рязко намаляват. Всички тези дето карат колела и тротинетки те не смятат, че хората имат деца и трябва да превозват и тях и то не само лятото като е хубаво времето.
120
2
 
11
 
! Отговори
Marin преди 2 години
Ще прилича е на Пхенян Северна Корея.Там на главния булевард децата ритат топка.
119
1
 
23
 
! Отговори
Св.опашка преди 2 години
А като пръдна не замърсявам ли въздуха. Давай хората да не ядат за да не ***. Мама ви извратена и ненормална. Една дебела сопа и всички тези и подобните им на нивите и в заводите и да видиш как всичко ще си дойде на мястото.
118
20
 
4
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
Не става въпрос да се премахнат въобще ав автомобилите, а да се оставят само за междуградски транспорт. Ползването на лични автомобили вътре в града трябва или да се забрани или да стане толкова скъпо, че да не си и помислиш да го ползваш. За вътрешен транспорт да се ползват велосипеди и тротинетки. Едиствения проблем с тях е, че *** ги крадяха, но вече има решения. За болните да има таксита.Градовете са изключително задръстени от паркирали от двете страни на улицата и други мушещи се там.
117
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A те ще се запишат ли доброволци, да бутат рикши?