МВР за сблъсъците в Пловдив: Не на етническата омраза!

Светлозар Лазаров за расистките призиви на протеста
Обновена: 17 фев 2014 09:20 | 17 фев 2014 09:20,
136
МВР за сблъсъците в Пловдив: Не на етническата омраза!
Снимка: архив, Булфото

МВР няма да толерира ксенофобските прояви и расистките призиви, категоричен бе пред ТВ7 главният секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров, който коментира петъчната ескалация на напрежението в Пловдив, когато протестиращи изпочупиха прозорците на Джумая джамия. Стигна се и до сблъсъци с органите на реда, а няколко души пострадаха.

"Пред Джумая джамия служителите на реда бяха обстрелвани с ракети, бомбички, бяха хвърляни факли и на този етап говорим за нарушаване на обществения ред. Гвоздеят обаче бяха ксенофобските прояви и расистките призиви. Има нещо, което се случва в момента и ние го пускаме да се приплъзва под повърхността – опитите за нарушаване на баланса на етническия модел, което е заплаха за националната сигурност", допълни той.

Още по темата
По думите му вече има образувано досъдебно производство за проповядване на етническа омраза.

"Съветвам ви да наблюдавате кои лица ще бъдат поканени да бъдат разпитани и се надявам това да стане публично", каза още главсекът на МВР.

"Аз съм един от малкото хора, които наистина през последните 8 месеца стоят зад това – хората, гражданското общество да има право, да има възможност да изрази своите позиции, но само когато е в рамките на закона. Не съм аз човекът, който ще казва кой за какво може да бъде разследван, но се надявам да се потърси отговорност за това, което се случи", каза Лазаров.

По думите му Община Пловдив е била предупредена от МВР, че се очаква ескалация на напрежението на протеста пред Съдебната палата, но оттам разрешили той да се проведе.

Светлозар Лазаров разкритикува позицията на общината и даде за пример Луковмарш в София, където е имало предварителна информация, че се очаква ескалация на напрежението и лица, които са участвали на демонстрацията в Пловдив, ще се опитат да направят същото и в столицата. Кметът Йорданка Фандъкова е била уведомена и го е забранила.

"Това беше коренно различна позиция, подчерта главният секретар и изрази надежда, че ще бъде потърсена отговорност на съответните административни лица за това, което се случи в града под тепетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
6
 
14
 
! Отговори
Българин преди 10 години
И от мен :Не на расистките прояви!
77
8
 
4
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До neni4a Да продължа. Та мой човек,как ще спреш над 4000 самолета бе ? Имаме самолети годни за летене ,които могат спокойно да се преброят със пръстите които имаме. Та ако случайно решат,ще ни подпукат от въздуха и ще лапнеш дървения. МОля,хора,които не са чели и малко история да не се обаждат.
76
4
 
12
 
! Отговори
Нормален преди 10 години
То е ясно, че винаги ще има такива които не харесват еди коя са държава/етнос/религия и най-лесно се избиват комплеските (породени от собствените неуспехи в живота) върху разни малцинства итн. Лично аз бях ЗА тези протести, но с категоричното отхвърляне на омразата на чисто етно-религиозна основа. Основният проблем в България е анти-българската партия ДПС. Самите турци (поне образованите) са съвсем нормални хора и даже много по-гостоприемливи спрямо нас от правосланите ни комшии които ни мразят.
75
5
 
2
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До ей мишок със статист Абе ти си ненормален.Нали знаеш,какво ще стане,като с голи тела се спират танкове? Абе ,може ли да има подобни ***,не ми е ясно. Както писах,Турция и няма да се занимава с подобни т*паци като тебе.Няма да си хабят танковете я.Те им е ясно,че сами се прецакваме,пък и не им пука,имат си достатъчно грижи. Това,че казвам истината,не ме прави мишок ,а това че ти говориш някакви неща ,не означава че са истина
74
6
 
18
 
! Отговори
братя преди 10 години
Братя, Българи - вие които сте тук и вие извън пределите на България, приемете гласуването като кауза, масово гласуване на всички предстоящи избори - целта е да изхвърлим ДПС от властта, тази олигархично-престъпна шайка цели да унищожи България....!Пълна мобилизация....историята, децата ви няма да ви простят апатията...!
73
2
 
13
 
! Отговори
МАРИ преди 10 години
Тоя всичко следи и знае,а пък сега кмета на Пловдив му е виновен,а къде е виликия вътр.министър.Сигурно все още нищо не е чул и разбрал.А може би търси Станишев да му даде опорни точки.НЕЩАСТНИЦИ
72
5
 
8
 
! Отговори
ей мишок със статист преди 10 години
Не щете Бареката и пак ще ходите да гласувате за ГЕРБ.Пак няма да прокопсаме ,това да ти е ясно.А гледам на предния ми пост,някакви профани са слагали минуси.Та турция армията им е над 600 000(втора по численост в НАТО),имат над 4000 танка,над 2000 самолета,над 400 хеликоптери,над 200 кораба......Ами щом така си си навел ***, сваляй си и гащите и да те дупят яко, мишка ***...Ако трябва и с камъни и голи тела ще им спираме танковете, свободата е свято нещо, *** робите тука, ***
71
6
 
7
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Анонимен 74 Няма нужда да идват,то след 50 години няма да са останали българи и спокойно ще си анексират територията,ако пожелаят. Писах това за армията им,щото имаше някакъв ***,дето си мисли,че може да се победи Турция,което е невъзможно . Пък и в крайна сметка,това не ненужно.Турция не ни е виновна,че сами се пре*баваме. Нито пък ДПС то.Никой не ни е крив,а самите ние сме виновни. Ама нали трябва да се намери с какво да се оправдае безхаберието ни
70
4
 
19
 
! Отговори
Иван преди 10 години
То ще излезе, че и Априлското въстание е израз на етническа омраза!
69
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз като *** гражданин не разбирам каква е тая наглост да разрушиш църква и да построиш на нейните основи джамия и после да се подиграваш с християните, които не са разрушили джамията да си възстановят църквата И ЩО ЗА НАГЛОСТ Е УПРАВНИЦИТЕ ДА СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ ЗА ТОЗИ ФАКТ и да заемат щраусова позиция с глава в пясъка
68
15
 
2
 
! Отговори
marsian преди 10 години
Нека да има повече храмове ,няма значение какви .Ще се радвам младите да ходят в тях,вместо да ходят по парковете да се боцкат .
67
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До neni4aа може би целта е да ни вдигнат на крак и после Турция да дойде да спасява турците и сценария е ясен, историята ни не веднъж е доказала, че спасителите остават при спасените и хайде още 5 века
66
3
 
24
 
! Отговори
Пурко преди 10 години
90% от хората бяха отишли там по конкретен казус: делото Куршум джамия, което е част от една несправедливост, която се извършва в момента спрямо България! Водят се дела за добиване на български земи от Мюфтийството, тези дела се финансират директно от Турция! И за срам, адвокатите и съдите, които позволиха Мюфтийството да спечели делото в Карлово са българи! НИКОЙ не е отишъл там защото мрази турците или нещо подобно, но луди глави винаги има, при такива мереоприятия, събитията често ескалират!
65
6
 
2
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До аз питам Е да се гласува масово,ама проблема е ,че няма за кого да се гласува. Не щете Бареката и пак ще ходите да гласувате за ГЕРБ.Пак няма да прокопсаме ,това да ти е ясно. А гледам на предния ми пост,някакви профани са слагали минуси.Та турция армията им е над 600 000(втора по численост в НАТО),имат над 4000 танка,над 2000 самолета,над 400 хеликоптери,над 200 кораба. С какво ще ги спрем бе профани а?Абе като наистина не сте погледнали и най-елементарни цифри,просто не се обаждаите
64
9
 
1
 
! Отговори
ПРАВОСЪДИЕ!?! преди 10 години
Не е цивилизовано да се нападат свещенни храмове. Земята била българска, ами мюсюлманите са също 100% български граждани (и част от тях българи) имащи на 100% същите права, и са много по цивилизовани, не нападат църкви и катедрали, не са озлобени като тълпата на Ваташка, така че ако трябва някого да окошарят това е тая *** наречена сборище на футболните фенове. ОРГАНЗАТОРИТЕ В ЗАТВОРА!ТИЯ ЛИ ЩЕ РАЗДАВАТ ПРАВОСЪДИЕ!?!
63
2
 
16
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 10 години
Не става въпрос за етническа омраза, а за спиране на предателството срещу БЪЛГАРИЯ. Господа управляващи, ако вие сте ***, българските патриоти не са!!!
62
6
 
2
 
! Отговори
marsian преди 10 години
До до marsianЕла бе отворен .Не си носи вазелин,само си измий г*за мискинин .
61
3
 
11
 
! Отговори
аз питам преди 10 години
Просто трябва масово гласуване на всички избори, които предстоят..Масово!До последният човек, с право на глас, до последният българин!Така ДПС ще са аут, ще им теглим един хубав шут, нищо не могат да кажат тогава, защото ще бъдат изритани демократично и по-европейски...Как може да има българи, който не гласуват, не виждат ли че ДПС искат да ни правят фасаална територия на Турция, къде сте бе българи, слепи ли сте?ДАНС къде е?Какво е това чудо, 8% малцинство да управлява 80% мнозинство?Къдеееееее
60
4
 
19
 
! Отговори
user преди 10 години
Каква етническа омраза от страна на българите?! Ние сме достатъчно толерантни и търпим *** престъпни действия. Нормално ли е *** да бият полицаи? Нормално ли е да обсебват къщи? Нормално ли е да крадат и като стреляш да протестират и да блокират пътища. Нормално ли е да им се дава земя, за да си направят къщи? Кое е нормално, че да искат да ги уважаваме? Нормално ли е да са неграмотни и да искат да работят? Нормално ли е да са толкова нагли?! Те не са хора, а ***.
59
3
 
20
 
! Отговори
Предатели преди 10 години
"За срам и позор двамата най-видни нейни представители - председателят Станишев и шефът на парламента Миков - отново - за кой ли път! - се изявиха като български предатели. Първият, както вече стана дума, предпочете да избяга от пряката си отговорност и да се покрие, а вторият - съглашенски гласува заедно с парламентарната група на ДПС! Тоест - "за" предизборна агитация на турски език, като по този начин стана най-висшият държавник в Република България, който без да му мигне окото наруши конст..