Нов вид измама: "Спешно е. Обади ми се..."

Отговорът струва много скъпо, предупреди МВР
92
Нов вид измама: "Спешно е. Обади ми се..."
Снимка: Булфото, архив

От Главна дирекция "Национална полиция" предупреждават за нов вид телефонна измама, съобщиха от МВР.

Измамата представлява текстово съобщение /SMS/ на мобилния телефон, обикновено на български език, "Спешно е. Обади ми се...", като е посочен телефон за връзка.

При проверка на кода се установява, че е на чужда държава - Италия, Украйна, Нигерия,
Конго и др.

От полицията съветват хората да не отговарят на подобен тип съобщения, тъй като пращането на SMS или при опит номерът да бъде избран, дори без да се провежда разговор, може да доведе до начисляване на висока сума на сметката на българския абонат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: SMSизмама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
ИРИНА преди 10 години
ИГРАЕ С ИМЕЙЛ АДРЕС СТЕФАН СТЕФАНОВ МОЛЯ РАЗПОСТРАНЕТЕ ГО ЗА ДА НЕ ПОСТРАДАТ И ДРУГИ ХОРА НЕКА ВСИЧКИ НАУЧАТ ЗА НЕЯ ДАЖЕ АКО ИМА ДРУГИ НЕКА СЕ СЪЮЗИМ И ПОДАДЕМ МОЛБА ЗА ДЕЛО
50
1
 
4
 
! Отговори
ИРИНА преди 10 години
ИЗМАМНИЧКАТА ПЕТЯ АНГЕЛОВА МАКАВЕЕВА ВЗЕМА ОТ ХОРАТА ПАРИ ЧЕ ЩЕ ИМ ПОМОГНЕ ЗА ЗАЕМ И СЕ УКРИВА ПОСЛЕ
49
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
От бг вече връщат на същия този номер от сайтовете за безплатни съобщения - псувня
48
0
 
3
 
! Отговори
с опит преди 10 години
Преди 4 години чужд номер звънна на мъжа ми...ало ало насреща нищо.. за 10 сек имаше сметка 70лв... Трябва да се внимава...ама като не очаква човек..
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
даааа получих такъв и познайте като проверих няколко дена по късно от друг телефон......***
46
0
 
2
 
! Отговори
30470 преди 10 години
Като е спешно,да си напише името и ако се познавате,ти се обаждаш.Иначе работата ясна-от 6 милиона калпака,все някой ще се хване.
45
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Горките българи, радвате се на "технологията" а не знаете и защо я има....
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки нормален човек ще си напише името ако праща смс от чужд номер, аз поне бих. А за участието на мобилните оператори в схемата не се и съмнявам, вече години наред Глобул всеки божи месец праща поне едно системно съобщение с ОК и CANCEL бутони. Съобщението няма как да се блокира (защото не е смс) и недай си боже случайно да натиснеш ОК-директно ти начислява 1-2 лева за някаква скапана мелодия, че даже и те абонира да си я подновяваш месечно. Това ако не е нелоялна търговска практика, то кое е?
43
1
 
13
 
! Отговори
Мирослав преди 10 години
В подобна схема няма как да не участват и мобилните оператори! Според мен де. Все пак сметката се начислява на мен, аз отивам да я платя, да речем в мтел и после тези измамниьи нали трябва да си приберат някак процента? Другия начин е да си регват законно номера с повишена такса на входящ разговор и така да прибират законно парата. Знае ли човек. То света стана такъв, че всеки гледа да трупа капитал, а другите кучета ги яли...
42
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Схемата е разработена от Станишев и жена му за да грабят българите. техни са и повечето банди за телефонни измами.
41
1
 
11
 
! Отговори
NoName преди 10 години
И как ще ги хванете сега? Обикновено те са официално абонати на друга държава и пращат смс от нея...а получателя доброволно звъни на изпращача на смс-а.Реално няма престъпление. Друго е,че тази схема се използва за облагодетелстване на някои хора - обикновено нигерийци. На времето /2000-2005/ в Англия бяха пропищели от нигерийската мафия, която се занимаваше с такива 'дребни' неща... Няма да казвам точно какви, но им носеха страшни печалби! Принципа им е : "По малко, но редовно."
40
3
 
24
 
! Отговори
ACID преди 10 години
Защо му е на някой да инвестира от времето си, за да набутва някой от чужбина, без да има лична изгода? Защо операторите не доставят данни за източника на СМС-а след като е измама? Кой печели от тази "измама"? Отговор: Мобилните оператори :)
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз имам подобен случай. На 20-ти март получих съобщение - "Спешно обади ми се" от номер с код +380. Ако не се лъжа това е код на Украйна или Ватикана(+38)
38
7
 
3
 
! Отговори
Гласова поща преди 10 години
В БГ гласова поща не се използва много ноаю по принцип е стандарт в Северна Америка. Ако някой има зор и те търси оставя гласово съобщение. Спамовете по принцип не оставят. Защо не се използва б БГ не знам - може би манталитет и назадничавост. Един ми беше казал че "не иска да говори на телефонен секретар"
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз предлагам да си я плащат операторите!
36
1
 
5
 
! Отговори
Лола преди 10 години
На мен преди седмица ми звъня следния номер +964 782 494 7902л Не вдигнах, въпреки че имам близки в чужбина, кодът ми се стори много различен от всички, които съм срещала. Освен това звъня повече от веднъж. Кратко. Вероятно с очакване да отговоря. Проверих кода - Ирак.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И миналата година имаше подобна измама - смс че сте спечелили 1 милион британски лири от някаква европейска програма :D, обадете се да разберете как да си получите наградата.
34
5
 
9
 
! Отговори
социолог преди 10 години
Винаги е така при управление на тройната мафия. Нали страха бил изчезнал и ето го резултата. Всеки ден убийства, самоубийства , грабежи, побоища и както винаги Прокуратурата-Цацаратурата има по важни дела. 16 прокурори начело със Сарафов търсят провинения на ГЕРБ , защото такава е поръчката от БСП-ДС. Самия Гл.прокурор се занимава с Ц.Цветанов. Това е в нашата мила татковина , няма отърване от БКП-БСП-ДС. Обречени сме на комунизъм-социализъм.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 47За съжаление игра за наивни овце!
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 42бе стига глупости бе!Звъниш- отварят ти линията за секунда- набутваш се с 3-4 евро на момента(защото импулсите за тоя телефон варират на такава цена), затварят ти телефонната линия и си назаде с 3-4 евро. Кое не разбрахте, пак ви питам?