Иззеха 770 кг нарязан тютюн, разбира престъпна група

Задържани и обвинени са четирима души
20 мар 2021 11:28, Елка Василева
16
Иззеха 770 кг нарязан тютюн, разбира престъпна група
Снимка: Прокуратура на РБ

Разкрита е организирана престъпна група за незаконно производство, държане и разпространение на тютюн за пушене. Това съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция".

Специализираната прокуратура обвини 4 лица за участие в групата.

Работата по случая започва още през 2018 г. в Гранично полицейско управление – Гоце Делчев. На 16 и 17 март 2021 г. е проведена специализирана операция на Главна дирекция „Гранична полиция“ със съдействието на служители от областните дирекции на МВР в Стара Загора и Русе, под ръководството на Специализирана прокуратура. Операцията за пресичане на дейността на престъпната група е осъществена на територията на областите Русе, Благоевград и Стара Загора.

В хода на действията по разследването в стопанска сграда край казанлъшкото село Овощник е открит производствен цех на групата, оборудван с машини за нарязване на тютюн и инсталация за обработка, захранвани с ток от бензинов агрегат.

Разследващите полицаи са намерили и иззели над 770 кг нарязан тютюн, подготвен за разпространение в чували от по 10 кг, 100 кг тютюн на листа, както и 720 къса цигари. Повече от 600 кг от нелегалната продукция е била натоварена в пикап, задържан непосредствено след като тръгва за доставки на клиенти от Русе, Вълчи дол и Добрич.

Дължимият на хазната акциз на задържаната продукция е в размер на над 117 300 лв. Събраните доказателства сочат, че от края на 2018 г., когато групата е била сформирана, тя е обработвала и разпространявала между 2 и 4 тона нарязан тютюн месечно.

При претърсвания на 25 адреса в различни селища на страната са иззети 4 автомобила, ползвани от участници в групата, лаптопи, таблет, мобилни телефони, пари, сим-карти, ловна пушка с 38 патрона. Разпитани са десетки свидетели.

На 16 март 2021 г. вечерта в района на Казанлък са задържани 4 лица. Те са привлечени от Специализираната прокуратура към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за незаконно производство, държане и разпространение в страната на акцизни стоки без бандерол - нарязан тютюн.

При първоначалните разпити ръководителят на престъпната група и двама от участниците са признали вината си и са дали обяснения.

Специализираната прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за трима от обвинените. Четвъртият привлечен към наказателна отговорност е с взета от наблюдаващия прокурор мярка „гаранция в пари“.

 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
раз бирач преди 1 месец
Някой чете ли какво е написал?
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки стопанин на тютюн има това
количество и в тези дни предстои
продажба.Каква престъпна група ,какви
пет лева.Дори и поръчано ,не става.
Сложете ,няколко нули и ...
Джон,защо тютюнът се води нарязан?
За да има криминален характер ,сър.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ужасно престъпление!
Ще ми говорят после за кюлчета, пачки и чекмеджета...
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези са пак от индииците тези си правят каквото могат
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тутун иззели? Ужас, бати
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кратуните дето се наведоха на запад и закриха тютюневата ни промишленист, тях кога ще ги осъдят? Какво ми хващат разни кокошкари и преди изборите симулират някаква активност по медиите.
6
0
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Разбиха престъпна група - заглавието, Елкееее...
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво! изравнихме със земята организираната престъпност!
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продължава се с измислените новини, да се облъчва населението. В последните акции, това което се излъчва по медиите, почти нищо не отговаря на истината. Вместо компютри били компоти.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки ден нелегални наркотици, тютюн, имигранти, фалшиви пари, проституция... То не останаха хора в тази държава, всички трябва да са зад решетките.
2
0
 
12
 
! Отговори
Заглавието преди 1 месец
зарбиРа или разбиТа
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
като онези с 'нелегалните пари' - салфетки, иззеха труда на хората