ГМО – все по-близо до вас

Регистрацията на модифицирани семена в ЕС ще стане по-лесна
5 юли 2011 19:30,
175
ГМО – все по-близо до вас
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Регистрирането на семена, получени чрез генно модифициране, ще стане по-лесно в ЕС, когато влезе в сила регламентът за отглеждането на ГМО, гласуван днес на първо четене от Европейския парламент.

С новите правила решенията вече няма да се взимат на европейско ниво, а от правителствата на страните членки.

Поради липсата на консенсус по темата досега страните членки не са одобрили нито едно разрешение за ГМО. Според досегашната процедура при липса на съгласие от всички държави Еврокомисията допуска ГМО, ако няма сериозни научни възражения.

По тази сложна процедура Европейската комисия беше много предпазлива заради чувствителността на темата и от 2003 г. досега е одобрила само един вид царевица – MON 810 Bt, и един един сорт картофи – "Амфлора". Те се използват за храна за животни.

Когато решението стане национално обаче, правителствата ще станат по-уязвими за натиска на големите производители, предупредиха депутати по време на обсъжданията в Страсбург.

В момента производството на ГМО е разрешено само в 8 държави: Румъния, Чехия, Словакия, Полша, Португалия, Испания, Швеция и Германия. Франция и Германия изрично забраниха ГМО царевицата. България също в момента не допуска сеене на ГМО.

Като улесни навлизането на ГМО, новата регулация ще оскъпи традиционното и органичното земеделие, не само защото модифицираните сортове изискват по-малко грижи, но и защото ще стане трудно опазването на чистите площи.

Фермерите ще трябва да харчат повече, за да изграждат чисти от ГМО зони. Проблем ще бъдат особено районите по границата между държави, допускащи и забраняващи ГМО.

Според защитниците на новата регулация обаче държавите, които искат да забранят генномодифицираните храни, ще имат повече възможности да го направят. Ако досега те трябваше да се позовават на "предпазна клауза", която беше често атакувана от компаниите производители пред съда, сега ще могат да се позовават на етични, морални, здравословни, екологични и др. причини да отказват допускането им до своята територия.

Друг аргумент на защитниците на новите правила е, че се поставя праг на ГМО от 0,9% в храните за хората – като месо, мляко и млечни продукти, над който ще бъде задължително то да бъде отбелязано върху етикета. В момента такъв лимит няма.

"Генното инженерство е факт от неолита, когато хората са започнали да опитомяват семена, а днес вече са създадени животни, чиято лактация е толкова голяма, че те не могат да оцелеят без човешката намеса", заяви евродепутатът от ЕНП Даниел Ханан.

Европейците като цяло не гледат с добро око на ГМО – 61 процента се страхуват от такива храни, а 21 на сто вярват, че те са безопасни. Всъщност дългосрочни научни резултати по темата няма и не е достатъчно ясно какъв е ефектът от ГМО върху човешкото здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
17
 
! Отговори
идеи преди 12 години
Евродепутатът от ЕНП Даниел Ханан е некомпетентен(меко написано)или добре платен.
166
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сбърках линка със снимките,ето гоmorgellons.org/
165
0
 
17
 
! Отговори
До 170 преди 12 години
Радвам се,че си погледнал в тъпата Уикипедия,но не е това,което някой е написал там.Morgellons е с различни разновидности.След химично лабораторно изследване на свои пациенти,лекар установява,че химичния състав е от растителен и друг произход.Ето как изглеждаmorgellons.org/Да ти прилича на алергии или краста?И от краста не се умира,за разлика от Morgellons.Първия случай е дете от 2002г.,но не се обръща внимание.Специалистите за първи път виждат подобна болест.Радвам се,че си погледнал в тъпата Уикипедия,но не е това,което някой е написал там.Morgellons е с различни разновидности.След химично лабораторно изследванене на свои пациенти,лекар установява,че химичния състав е от растителен и друг произход.Ето как изглеждаmorgellons.org/Да ти прилича на алергии или краста?И от краста не се умира,за разлика от Morgellons.Първия случай е дете от 2002г.,но не се обръща внимание.Специалистите за първи път виждат подобна болест.youtube/watch?v=3UMseV-7dGs
164
0
 
17
 
! Отговори
До # 164,166 преди 12 години
Morgellons, Morgellons disease : Етиологоията на болестта е неизвестна. Различни автори присвояват на болестта паразитен (акариаза, ентомоза или хелминтоза), инфекциозен (бактериоза, възможно с трансмисионен път на заразяване) ,токсичен или органично-невротичен поризход. Дори се изказват мнения за наномашини, за влияние на ГМО и т.н. Болестта се е появила в 2001 г. в САЩ. Днес самостоятелно са си поставили подобна предполагаема диагноза няколко хиляди американци и жители на други старни. Някои учени предполагат, че това е симптом на отдавна известни болести като алергичен дерматит,контактен дерматит, краста.
163
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е сега ще ни се еб макята ебеси рушвета са пуснали на ЕС
162
0
 
17
 
! Отговори
ne na gmo преди 12 години
На немски болестта се нарича morgellonsche krankheitА на английски Morgellons DiseaseЧукнете в нета и се уверете сами.И това е само една от многото последици от ГМО.
161
1
 
20
 
! Отговори
не на гмо преди 12 години
Ще ви кажа накратко за болестта Morgellons.Тази болест се предизвикава от ГМО продукти,от генно модифициран памук,който се използва в текстила.Това не е филм на ужасите,а факт.Симтомите са сърбеж,язви по телата или други.Това са микрочервеи,които се заселват в организма ви.При оплакване на първите пациенти и отчаяните им молби за помощ,докторите са счели тези хора за луди.Но с течение на времето броят им се увеличава на хиляди.Тогава един лекар решава да погледне под микроскоп и вижда с очите си
160
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не вярвам на очите си,някой пльоснал платена статия,а група платени клакьори повтарят и постват цитати от рекламите на Монсанто,за да ни убедят колко "полезни" са ГМО!Не случайно в парламента не забраниха категорично ГМО,а отложиха докато се забравят протестите,за да пробутат ГМО.Както и очаквах.Тотална манипулация и злоупотреба.Някой плаща много яко.Кои са партиите защитаващи ГМО,някой знае ли?
159
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е сто процентова поръчкова статия и са наредени лъжа до лъжа.В Германия ГМО са забранени за производство,Франция ги следва,в Испания също започна борба срещу ГМО.Много опити от Европа,Япония,Русия доказаха,че тези продукти са изключително вредни и опасни за организма на животни и хора,публикувани са и резултати.А цитата с "неолита" е буквално преписан от рекламите на Монсанто.Не манипулирайте хората,за си пробутвате продуктите и правите печалби за сметка на здравето и живота им.
158
0
 
20
 
! Отговори
Мери преди 12 години
Ама вие сигурни ли сте,че при внасяните сортове соя, някои японски сортове грозде и устойчивите на много болести сортове домати и особено сортове краставици не е играла генна модификация? Тук въпросът е по-скоро кои от ГМ сортове може да се приемат за храна без някои последствия за човешкия организъм, а не че ще ги спираме... Защото никоя от могъщите държави няма да ни пита, а вносителите на зеленчукови семена ми се струва ,че вече " са нагазили в лука". Така че селкостопанските специалисти и специализирани лаборатории това да проверят, ако разбира се имат възможности и необходимото оборудване, а не да говорим, че сме забранили такива култури. Да не се окаже, че само си говорим, а крепостта вече е предадена.
157
0
 
18
 
! Отговори
до 159 преди 12 години
30% от храната се изхвърля от потребителите на богатите държави.Единственото решение за спиране на инфлацията е социалистическа купонна система за храна...На богатите страни да им бъде въведена такава система и да могат да купуват само определен брой храна,колкото ще изядат...По съвсем еволюционен начин ще дойде социализма!!!
156
1
 
17
 
! Отговори
ДО 153 преди 12 години
Мисля,че ГМО е начина да ес спре инфлацията и да има много евтини храни на разположение.А относно репродуктивните глупости...и без това планетата е пренаселена!
155
3
 
18
 
! Отговори
до 153 преди 12 години
Всички неща,които говорите за ГМО са потайни и скрити,аз знам това,което се говори официално в списаниаята,научните статии.КАКВО МЕ ИНТЕРЕСУВА ЧЕ ЖИВЕЕТЕ В НЯКАКВА СИ ВАША КОНСПИРАЦИЯ!МАСОНИТЕ СА ВИ ВИНОВНИ НА ВАС!
154
3
 
18
 
! Отговори
до 153 преди 12 години
Да знам разбира се.Оповавам се на това ,което съм прочел в списанието нешанъл джиографик и други.ГМО позволява растенията да растят при суша,наводнения,без да се разрушават реколти.Можем да посадим картофи в пясък ако щете.Знаете стават много суши,а ако насажденията бяха ГМО,реколтата би оцеляла.ИЗОБЩО НЕ МИ СЕ СЛУШАТ ВАШИТЕ КОНСПИРАТИВНИ ТЕОРИИ!
153
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
всички които подкрепят ГМО трябва да бъдат осъдени до живот за тяхната високо общественна опасност,застрашаваща живота , здравето и репродоктивната способност на милионизащо не оповестят опитите с мишки при които хранените с ГМО при които в2,3 или4 поколение са стерилни
152
0
 
20
 
! Отговори
malart преди 12 години
Лобистите на Монсанто в Европарламента взимат благи хонорари. В България са се продали евтино и вече сме в мрежите на Роундъпа. Спомням си в началото на 90те каква масова реклама правеха Монанто по българската телевизия. Тея са слугите на Новия световен ред. Аз тяхната ............. да.......!
151
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бавно, но сигурно човечеството подготвя гибелта си. Ние няма да видим какво ще стане с децата на нашите деца, но то ще е трагично. Природата ще си отмъсти!
150
1
 
22
 
! Отговори
Томас преди 12 години
152абе балама - кой ти каза, че ще се увеличат добивите? Той бил за гмо - сега слушайте мене - независмо вие за какво сте - корпорациите ще наложат гмо - и тогава ще видите глад. Били сте за гмо - знаете ли въобще какво е гмо???
149
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм за ГМО.Така ще се увеличат добивите и ще спадне инфлацията. И без това населението продължава да расте.Ще ни е нужна двойно повече храна-учените прогнозират ,че ще е необходимо с 50% да се увеличат добивите.
148
0
 
20
 
! Отговори
bez преди 12 години
Kakto obiknoveno po nai-vajnite temi ima nyakolko komentara. Vij ako beshe za kuchetata tazi statia vsichki nedo...i mamki shtyaha dase razkvichat kakva zaplaha za milite im dechica sa te. Ama GMO ne sa. Decata im moje na taraleji da se prevurnat, no ...