ГМО – все по-близо до вас

Регистрацията на модифицирани семена в ЕС ще стане по-лесна
5 юли 2011 19:30,
175
ГМО – все по-близо до вас
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Регистрирането на семена, получени чрез генно модифициране, ще стане по-лесно в ЕС, когато влезе в сила регламентът за отглеждането на ГМО, гласуван днес на първо четене от Европейския парламент.

С новите правила решенията вече няма да се взимат на европейско ниво, а от правителствата на страните членки.

Поради липсата на консенсус по темата досега страните членки не са одобрили нито едно разрешение за ГМО. Според досегашната процедура при липса на съгласие от всички държави Еврокомисията допуска ГМО, ако няма сериозни научни възражения.

По тази сложна процедура Европейската комисия беше много предпазлива заради чувствителността на темата и от 2003 г. досега е одобрила само един вид царевица – MON 810 Bt, и един един сорт картофи – "Амфлора". Те се използват за храна за животни.

Когато решението стане национално обаче, правителствата ще станат по-уязвими за натиска на големите производители, предупредиха депутати по време на обсъжданията в Страсбург.

В момента производството на ГМО е разрешено само в 8 държави: Румъния, Чехия, Словакия, Полша, Португалия, Испания, Швеция и Германия. Франция и Германия изрично забраниха ГМО царевицата. България също в момента не допуска сеене на ГМО.

Като улесни навлизането на ГМО, новата регулация ще оскъпи традиционното и органичното земеделие, не само защото модифицираните сортове изискват по-малко грижи, но и защото ще стане трудно опазването на чистите площи.

Фермерите ще трябва да харчат повече, за да изграждат чисти от ГМО зони. Проблем ще бъдат особено районите по границата между държави, допускащи и забраняващи ГМО.

Според защитниците на новата регулация обаче държавите, които искат да забранят генномодифицираните храни, ще имат повече възможности да го направят. Ако досега те трябваше да се позовават на "предпазна клауза", която беше често атакувана от компаниите производители пред съда, сега ще могат да се позовават на етични, морални, здравословни, екологични и др. причини да отказват допускането им до своята територия.

Друг аргумент на защитниците на новите правила е, че се поставя праг на ГМО от 0,9% в храните за хората – като месо, мляко и млечни продукти, над който ще бъде задължително то да бъде отбелязано върху етикета. В момента такъв лимит няма.

"Генното инженерство е факт от неолита, когато хората са започнали да опитомяват семена, а днес вече са създадени животни, чиято лактация е толкова голяма, че те не могат да оцелеят без човешката намеса", заяви евродепутатът от ЕНП Даниел Ханан.

Европейците като цяло не гледат с добро око на ГМО – 61 процента се страхуват от такива храни, а 21 на сто вярват, че те са безопасни. Всъщност дългосрочни научни резултати по темата няма и не е достатъчно ясно какъв е ефектът от ГМО върху човешкото здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
8
 
20
 
! Отговори
някой преди 12 години
Леле, като видях броя на коментарите и се отказах да ги чета!Но без да съм ги чел, имам чувството че самото съкращение ГМО действа на населението като бостанско плашило. Все едно казваш Горгона Медуза или Минотавър или Франкенщайн.Гледах в youtube един експеримент на журналисти, които карат хората да се подписват в петиция за забрана на ужасно отровното вещество двуводороден окис (вода). И учудващо голям брой се подписват без да мислят!!!
146
0
 
22
 
! Отговори
платон за 144 преди 12 години
добре! ще ти докажа правотата си! От денс нататък няма да мисля до смъртта си за природата - нито ще я подкрепям, нито ще я мисля. Каквото и да става ще бъда безразличен - нали съм психо според много хора? Имай впредвид, че и на мен ми писна да обичам, а други да събират парсата - да секат дръвчета, да купуват палати и корабчета, да печелят, а аз само да страдам и духам супата. ще видиш, че и един да спре да обича света се променя към .... разруха. А, колко много същества са в космоса?
145
1
 
17
 
! Отговори
платон преди 12 години
не съм експерт.- Експертите знаят и формули, всичкоооо. Аз съм разбирач, с известни познания, но не и съвсем некомпетентен. Истина е - всяко същество усеща отношенията, мръсотиите, влиянието и на другите същества и от околната среда към него, цялостно. При животните сетивата са доста по -иизострени и затова са по-чувствителни. А, хората са по-умни и изобретателни.
144
0
 
17
 
! Отговори
до 145 преди 12 години
Абе... експерта си е експерт!!
143
1
 
20
 
! Отговори
платон за 139 преди 12 години
ти за какво мислиш тия ПРО облъчватели са с висок периметър на действие? да не мислиш, че това облъчване не се усеща от животните, от хората? Ако си близо срещу излъчвателя може да ти опърли мозъка, както джиесемите пърлят мозъка и кожите ни. Под един от рифовете в Атлантическия океан има база, където правят и радарни опити, за контрол на океана, на климата. тия полета са толкова много вече, че не се траят. Животните имат по-развити сетива от нас и усещат всичко това. Много от тях умират от това
142
2
 
18
 
! Отговори
до 142 преди 12 години
Абе... изключително интересни неща пишеш... със сигурност ще заинтересуваш някои психиатър, но ..да те питам... ти да не си случайно женен за пчела, че ги разбираш много работите какво пчелите усещат..:) Или може би си Говорещия с пчели?...:)
141
0
 
21
 
! Отговори
До 141 преди 12 години
Какво ще ти стане ли? Като начало с животното се случва това:youtube/watch?v=3KQxT20mY-k&feature=feedfКато ядеш от месото му същото се случва и с теб. Капиш?
140
2
 
19
 
! Отговори
платон до 136 преди 12 години
Човече, пчелите не намаляват само заради това. Те намаляват и заради отношението на хората към тях. ти защо мислиш намаляваме българите? защото ни влияе психогенератор от центъра на земята върху телата. Включили са ония *** долу генератор за да ни влияе на нас славянството да ни зитребват, да се самоубиваме да катастрофираме, дас ер азвеждат, да нес е женим, да нямаме деца.... Искат ад ни унищожат тия ***. но не избиха вандалите ***, отоманци, хитлеристи нали? Пчелите усещат тия неща
139
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И като ядеш продукти от тези животни какво става?
138
1
 
23
 
! Отговори
ювиги преди 12 години
Царевица MON 810 bt и картофи АМФЛОРА се използвали за храна на животните Ами ние не ядем ли продукти от тези животни.
137
0
 
17
 
! Отговори
до 136 преди 12 години
Абе Биолога, изгуби ме някъде на 3-4 ред от глупостите, които си написал :) По твойта логика, пчелите в България трябва да се увеличават, понеже населението намалява :)
136
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГМО все по-близо до вас!Ракът - все по близо до нас!
135
0
 
23
 
! Отговори
платон до минусите преди 12 години
не сте доволни нали? Защото интереси много и все някой е недоволен .Всеки предприемач ще е недоволен ако няма ново строителство, нови сеч на дървета? но не му пука, че замърсява трови и убива, не само други но и себе си, нали? защото се ев торачил в колата, бизнеса, многото пари и имати като цел, новите купончета и забавления? Но ще дойде ден ще ревете и вие, защото унищожавайки растения и животни и тровейки планетата това се насъбира, а идва момент се стоварва върху всички. закономерно.
134
1
 
20
 
! Отговори
платон преди 12 години
Пчелите измират по три причини - все по нарастващото население на хората и техните пазарно алчни капризи. затова и китайци, индийци, американци, араби, турци, африканци, кюрди, албани и др. са главните виновници, защото се размножават безотговорно, завоюват все повече територии и ги застрояват с техните капризи за да произвеждат безсмисленни неща и да трупат пари. А нашите дето им се надупиха за пари и постове и облаги ни впрегнаха в техния коловоз. Зад а функционира нолмално животинската фауна има нужда от определен ареал на растителност. Но хората нес е съобразяват с това и строят хотели, голфигрища, безсмисленни храмове, джамии, развеселителни паркове? Откачено човечество е в по-голямата част. Пчелните семейства, когато нямат нужната територия и фиданки, цветя за хранене, те намаляват и измират; ОТделно замърсителите във въздха, водите, бомбардировките, непрестанния МПС-поток, въглеводородите и диоксидите и какво ли не? Отделно тия откачалници с техните лъйчеви генератори дето облъчват непрестанно насам-натам с войнстващите си амбиции за завладяване на света? Че как ще владее един човек света бе? Човек може да носи само това, което е в ръцете му? Откачени хора има в тоя космос и то не малко. За съжаление много хукват да лудеят оп идеите на такива и превръщат живота в ад за много невинни. Това важи и за другите видове от фауната и първичната флора. Абе докато тоя дето създаде човечеството е отговорен, че не му наби в главата какво трябав и какво не трябва да прави? Но го остави на един червясал господ да му влияе и той го зомбира с тия щуротии. Този, който създаде човека е виновен и самите хора не се ограничават в доста злини, които вършат. Ами като измрът пчелите, да *** и хората каков си блъскаме главите! Да *** обаче онези, дето са виновни! А това са едрите капиталисти, милиарди ***, африканци, азиатци и всеки дето си прави кефаа, руши, троши, цапа и прави по много деца, а не по едно две! За съжаление умираме невинните, а те си живуркат и трошат. Скапан свят. Но да си го *** на главата тъпия създателб, няма аз да се ядосвам? За какво трошат? Строят пансиони за кучета? Избиха вълците, за да вкарат кучета в коли и къщите си? Откачени хора и това си е. Избиха тигрите, за да вкарат котки в къщите и дамските си чанти? Че има ли по-откачено нещо? Да узбиеш това, което е полезно и създадено да върши полезна работа, за да създадеш безсмисленни готованци да лежат по фотьойлите? Някой да каже нещо добро за такива хора? И това е от хилядолетия. Но в последните 150 години лудника се умножи съвсем и стана пълна отврат много от нещата в живота. А и гледам много хора пърпорят с празни коли в града, защото ги мързи да си размърдат задниците и да повървят, или с колело, или с тролея? То пък и тия мафиоти от Пътни превози дето надуват и цените на билетите и те са за бой! Абе откачен свят и това си е.
133
2
 
23
 
! Отговори
платон преди 12 години
Най-добре е да следим нашите "народни избранници", в народното събрание какви закони приемат и да не им позволяваме да ни предамат и доунищожават съвсем. Тук хората са сели чисти растения за храна, приспособени към местната флора и фауна животни и не ни трябва да внасяме щрауси и американски идеи! Тия дето ни впрягат в тия чужди култури и мераци, са нашите доизтребители. Ние си сеехме чисти растения, а сега въведоха пестицидите и ни тровят в тяхните моллове и пазари. вече да нямаш вяра на нищо.
132
5
 
19
 
! Отговори
cupressus преди 12 години
О Да И какъв е изводапийте сорово мляко, ако искате да се размножавате.Я стига вече с тези небивалици от жълтите вестнициЯ стига с тези глупости, че пчелите умирали заради нови хербициди -когато се използват хербициди няма летеж на пчели.Сами избирайте - храни с пестициди или ГМОТрети вариант НЯМАНаселението расте и трябва да яде!
131
1
 
19
 
! Отговори
ас преди 12 години
опит с котки - хранене с пастьоризирано вместо със сурово мляко, след трето поколение не могат да се размножават, извод - системите са балансирани след дълго наместване, ефектите понякога се появяват във времето, което са нас е много ама за природата е миг
130
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ще ядете евтина царевица и ще умрете рано от рак.. кеф!! не знам защо още не са постигнали единно мнение тия страни членки
129
1
 
25
 
! Отговори
malart преди 12 години
Хранителен етикет от Полша: с големи букви на лицевата страна " Без консерванти"; отзад на етикета с мънички буквички - модифицирана ... и се изрежда какво е модифицирано от съставките. Ужас и безумие.
128
0
 
25
 
! Отговори
- преди 12 години
какъв смисъл има да разрешаваме или да не разрешаваме нещо,когато Румъния вече е вкарала ГМО,а нейните площи са на една педя разстояние от нас.Някой пита ли ни искаме ли по границите ни да се гледа гмо?Растенията се размножават,семена ще попаднат и на наша територия и от там нататък вече никой не може да гарантира кое е чисто и кое гмо...