Разселването на мигрантите в Европа – от бавно, по-бавно

Едва 497 мигранти са разселени, а чакат още 160 000
Обновена: 10 фев 2016 19:11 | 10 фев 2016 19:03,
12
Разселването на мигрантите в Европа – от бавно, по-бавно
Снимка: архив Reuters

Едва 497 мигранти (от 160 хиляди) са разселени досега в ЕС, съобщи на пресконференция еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос.

Той заяви, че днес е изпратил писма до всички министри на вътрешните работи от ЕС, в което ги призовава поетите задължения по квотните схеми да бъдат спазени.

"Изгубихме време, това е неприемливо, всеки трябва да покаже повече отговорност и съпричастие, коментира еврокомисарят. Европейската територия не е заплашена от нашествието на врагове, на вратата ни са хора, които търсят помощ. Имаме морално и човешко задължение, поставянето на въпроса във вътрешнополитически разговори е не води никъде", добави той.

Още по темата

Аврамопулос заяви, че са необходими още закрити центрове за задържането на незаконно проникналите в ЕС, както и повишаване на броя на експулсираните мигранти, които нямат право да останат в Европа. Той призова за откриването на законни пътища за бежанците, които искат да стигнат до ЕС и имат право на това.

"Ако Турция не се обвърже с решаването на проблемите, обстановката много ще се усложни", каза еврокомисарят.

Той добави, че напоследък се наблюдава значително повишение в броя на мигрантите, чиито пръстови отпечатъци са снети в т. нар. горещи точки в Гърция и Италия. Аврамопулос отбеляза, че държави, поставени под прекомерен миграционен натиск, получават облекчения по квотните схеми. Той даде за пример Австрия, която е получила отстъпка 30 процента в броя на мигрантите, които трябва да подслони по квотите, определени от ЕС и приети от всички държави в Общността.

НАТО определя ролята и причините за съществуването си съобразно елемента на заплаха. В случая бяхме изненадани от миграционния прилив, но не сме изправени пред заплаха. Засега не обсъждаме включване на НАТО в справянето с миграционните вълни, заяви еврокомисарят в отговор на въпрос. Той отбеляза, че Италия и Гърция имат собствени много способни отбранителни системи, които са на разположение в случай на необходимост.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Тоя Димитриус приказва глупости - не било инвазия, хайде де ! Все пак вярвам, че Българите сме не само по-големи реалисти от Германците, но и и по-единни в тежки ситуации, и няма да оставим страната си на нашествениците, а ше се ЗАЩИТИМ достойно. Скоро аз и семейството мисмятаме да се върнем в Родината !
8
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
България това са дивите БЪЛКАНИ. ТОВА НЕ Е СИГУРНА СТРАНА ТУК СЕ СТРЕЛЯ И Е МНОГО ОПАСНО.БЕЖАНЦИТЕ трябва да са разселени и интегрирани във сигурни страни.ГЕРМАНИЯ си е прецинила добре възможностите затова и ги покани.МЕРКЕЛ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ цяла ЕВРОПА й вярва. ГЕРМАНИЯ със нейните замъци може да побере и интегрира още толкова мигранти.А ДАНО АМА НА ДАЛИ?
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европейските народи не приемат разселването на мигранти от арабския свят в Европа.Политиците си играят с търпението ни вече.Арабите имат цяла северна Африка и Арабски полуостров.Тук са натрапници да го разберат най-после и да си вървят.Политиците ги лъжат.Никога няма да бъдат приети тук и няма да намерят живота които искат.Камъкът си тежи на мястото.Трябва сами да си го постигнат в техните си държави.С натрапването си само ще получат омраза а тя не е нужна никому.
6
1
 
10
 
! Отговори
ШШ преди 8 години
КАКВИ СА ТИЯ ИЗМИШЛЬОТИНИ...ОЩЕ КОЛКО ГОДИНИ ЩЕ НИ ЗАНИМАВАТ С ТАЯ Н.А.П.А.С...ЧЕРНАТА ПЕРЛА ДА ГИ ПРИБИРА В АМЕРИКА..МЯСТО ИМА ЗА ЦЯЛА АФРИКА...НО..........
5
0
 
12
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Всички при Меркел!Който надроби кашата-да си я сърба!
4
0
 
22
 
! Отговори
правилно е преди 8 години
Разселаването на мигрантите единствено в Саудитска Арабия,ОАЕ,Катар,Бахрейн и Западна Африка.Там при свойте.Не в Европа.
3
1
 
12
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Абе пита ли някой защо в турция може би милиони стоят в лагери от палатки а не се интегрират?! Такъв въпрос няма да има защото медиите са на тези дето доставят диваците, и специално на нас провеждат геноцид. Но ние българите можем да кажем - дайте ни ги тези 160,000, като същевременно помолим Путин за няколко милиона калашници и влак с патрони - тогава света ще се оправи чрез Бълтария! Невъзможно? Наивно?! Това е война преди края на света и всичко й е възможно.
2
0
 
21
 
! Отговори
българина преди 8 години
Не разселване а изселване! Управлението е предателско и башибозушко. Хубавото е че му идва края т.е с края на ЕС
1
0
 
24
 
! Отговори
ай стига преди 8 години
Какви "бежанци" ,какво разселване ,каква Европа всички в лагери и след края на войната вън всеки да си ходи там от където е тръгнал тук си имаме достатъчно от любимците на БХК.