Разправиите с Валония - политическа катастрофа за ЕС

Дойче веле: Как местен велможа разиграва 500 млн. души
24 окт 2016 22:45, Елка Василева
190
Разправиите с Валония - политическа катастрофа за ЕС
Снимка: архив, Reuters

Най-големият търговски блок в света с близо половин милиард население допуска да бъде разиграван по унизителен начин от някакъв незначителен регион и неговия местен велможа. Защо ЕС стигна дотам? Коментар на Барбара Везел за Дойче веле.

Що за политически театър? Един регион с едва 0,7 процента от населението на ЕС е взел за заложници останалите близо половин милиард европейци. Още в първия ден от Срещата на върха в Брюксел регионалният велможа Пол Манет от далечен Намюр изрази надеждата, че валонският проблем би могъл да бъде евентуално решен чрез нови преговори. Затова незабавно бяха поведени трескави среднощни разговори, които обаче не донесоха никакъв напредък. Междувременно Пол Манет продължи с безучастно лице да играе своята партия покер и дори поиска да бъде отложена срещата на върха между ЕС и Канада с участието на  канадския премиер Жюстин Трюдо.

Пълен застой...

За какво става дума всъщност? Един регион, който създава едва 15 процента от белгийския търговски обем, изведнъж превръща споразумението с Канада във въпрос на живот и смърт. При това годишният стокообмен между Валония и Канада възлиза на едва 150 милиона евро. Не можеше ли тази сума просто да бъде преведена на заядливата провинция и да й се каже: „Не закачайте споразумението! Ето ви откуп!”

Още по темата

Проблемът обаче не е в това. Става въпрос за нещо съвсем различно. Съпротивата на Валония е израз на една фундаментална опозиция срещу глобализацията, която отдавна вече залага само на чувствата, а не на фактите. За противниците на СЕТА световната търговия е нещо лошо, а  споразуменията за свободна търговия са направо дяволско изобретение. Те обаче изцяло игнорират факта, че споразумението с Канада междувременно беше силно нагодено към европейските норми.

Валония се противопоставя на СЕТА, защото разполага с такава юридическа възможност, а и защото смята, че целият случай ѝ носи идеологическа изгода. Нещо подобно се случи в Германия преди две години, когато малкият синдикат на локомотивните машинисти реши да покаже на всички, че е способен да извива ръце. Тогава всички влакове принудително останаха по гарите.

Целият фарс естествено е неразделно свързан и с белгийската вътрешна политика. Централното правителство на Шарл Мишел се кастрира политически, предавайки толкова голяма част от властта си в ръцете на регионите, че те вече имат право на глас дори и по отношение на международни договори.

Подобно нещо, разбира се, води до абсурдни резултати. Защо тогава значително по-голямата и многолюдна германска провинция Северен Рейн-Вестфалия или огромният френски регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг също да нямат думата? Белгийският проблем е чисто ирационален и няма нищо общо с принципите за демократичното представителство, той е плод единствено на сбърканата федерална структура в страната.

Катастрофа за ЕС

Разправиите с Валония са истинска политическа катастрофа за ЕС. Най-големият търговски блок в света допуска да бъде разиграван като славната една време римска армия в комикса "Астерикс при белгийците", а това за пореден път намалява доверието към общността.

Ако в следващите дни не се стигне до решение, ЕС ще се изложи окончателно. Кой ли би искал вече да преговаря с него за нещо, след като всевъзможни региони и региончета ще са в състояние да слагат прът в колелата на преговорите и да спират всичко.

А най-лошото в цялата работа е, че ЕС като цяло ще стане обект на злоради подигравки. След като не е дееспособен дори по отношение на ключовите си правомощия в търговската политика, на Брюксел няма да му остане нищо друго, освен скоро да пусне кепенците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: канадаВалонияЕССЕТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А и немците се държат като роботи - взимат решения, които просто не отчитат човешката природа и нужди. Примерно, мислят си, че могат да си решат демографския проблем с емигранти. Да, ама тая работа не става така. Не можеш да си вкараш милиони хомогенни и коренно различни от теб хора и да си мислиш, че обществото може да ги асимилира. Не, не може. Ще има не просто сътресения, а направо разрив. Сега си мислят, че могат да пожертват целият малък и среден бизнес за корпорациите. Няма да стане.
59
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ах, пропагандната война започна. Аз пък искам да знам, защо цяла Европа, трябва да бъде заложник на немските интереси? Защото единствените, които ще продават нещо в Канада и САЩ в следствие на тези споразумения са немците своите коли. Всички останали ще са прецакани. Ама видиш ли валонците са виновни. Да попитам, до колко сделки в САЩ е бил допускан еърбъс? Между 0 и 1. Колко милиарда искат да глобят Дойче Банк в САЩ? 14! Колко са глобили европ. власти Голдман Сакс? Нула. Ей това е справедливост
58
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те спасяват Европа на големите компании това е начин да им се вземат пари във вид на такси и мита защото те винаги намират начини да се измъкват от данъци припомтете си големите скандали с американски фирми в Европа за неплатени данъци ако сега ги освободят остават малките фирми и обикновените хора мисля че трябва да се замислим всички за тези споразумения
57
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не искам визи за Канада и това споразумение. Мен кога ще ме питат, искам ли , Ес, нато и всички перверзии свързани с това. Слабоумен *** да решава вместо мен!!!
56
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 33Не народът е долен! ДОЛНИ СА ТИКВИТЕ, КОИТО ГО УПРАВЛЯВАТ!
55
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Там е работата, че не е само един регион. Някой питал ли е всичките 500 млн европейци искат ли СЕТА? Някой знае ли за какво става въпрос? Бай ви Бойко каза само, че ще паднат визите за Канада, а някой наясно ли е с другите последици за България?
54
8
 
28
 
! Отговори
Xexe преди 7 години
То и Канада е незначителен регион втората по територия след Русия страна в света с 35 милиона население и бвп на Бангладеш!Само френската част произвежда нещо примерно Бомбардие англииската са васал на Сащ и едвам кретат правеха някакви телефончета блекбери които са по-неконкурентноспособни от йотафон!Закривай канадската ***!
53
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БХ за канадските визи, браво на Валония, долу политиците !
52
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До WTF Това преди всичко е желанието на господарите отвъд океана, за които отколешна мечта е да обезсилят и превърнат Европа в свой васал. Освен Украйна и ордите от бежанци, сега и тези търговски споразумения, които ще ни направят роби. А килима им постлаха т.нар. "евролидери".
51
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Валония не е "някакъв си регион" в някаква си държава, а район, в който се намира столицата на ЕС. От Валонците в продължение на десетки години са произлизали създатели на Европа, без преувеличение. Белгийците са от най-старите нации в ЕИО, международните и европейските администрации и бизнес групи са пълни с тях. Виждала съм ги, страшно начетени хора има измежду тях, с по няколко езика. Трудно се лъжат и в конкуренция с финансираната от САЩ Фландрия оцеляват успешно. Не са за подценяване.
50
0
 
2
 
! Отговори
Аладин преди 7 години
тия вавилонци много ядове правят
49
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Корпорация може да осъди държава на милиардно обезщетение,в арбитражен съд,намиращ се извън ЕС, държавата не може да съди никого, занижен контрол върху храните, които и без това са гадни, унищожение на националния производител,свободно изкупуване на земя и всеки интересен актив в тази територия( накрая ТЕЦовете им, ще ни се струват благотворителни дружества) и още, и още...
48
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кравите в Канада тежат по 1 тон и изглеждат гротескно. Телетата са колкото голяма крава или бивол. Ясно е как е постигнато това. И пари да ми дават, няма да ям месо от такова нещо. Оглеждайте се по етикетите от къде е произхода на месото в магазините, ако недай Боже мине тоя договор.
47
1
 
10
 
! Отговори
изводите от форума преди 7 години
всички хора на планетата са ***, само валонците не, сигурно е от млякото и пилетата по магазините сто процента местно производство.
46
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от Дойче веле вече само пяна се лее:)). Как така решиха, че валонците извивали ръцете на половин милиарда европейци? Референдуми ли имаше? Ратифищации в нац. парламенти ли имаше? Масови демонстрации на въодушевени от предстоящите споразумения европеци ли имаше? Или май беше обратното - масови демонстрации против споразуменията:). Значи либералите умират да говорят от името на хората, но мразят да ги питат какво всъщност мислят:))
45
0
 
25
 
! Отговори
БГето преди 7 години
ЕС се превърна от икономически в политически съюз и затова не е политкоректно, когато Валонците си отстояват чисто икономически интереси. Ама ние понеже икономика нямаме сме съгласни на всичко, което наредят шефовете.
44
0
 
36
 
! Отговори
WTF преди 7 години
Браво на Валония. Не е катастрофа, а геройство. Защото корпорациите прокарват толкова значими споразумения, без никой нормален човек да разбере нещо за тях. Това е и идеята на ЕС - да се контролира централно и да се прокарва всяко желание на корпорациите.
43
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо се чудите бе, нали сам Сорос предсказа, че ЕС ще се разпадне.
42
1
 
23
 
! Отговори
ДВ преди 7 години
Катастрофа е, факт! И дано да е краят и! Или поне началото на краят....
41
0
 
22
 
! Отговори
Ай сиктир преди 7 години
Все този пристрастен коментар на някаква си Барбара Везел ни тикат. Абе обяснете на хората защо се дърпат Валонците.