Сблъсъци в Каталуния: Полицаи щурмуват секции и изнасят урни

Испанското правителство закити употребата на сила срещу референдума
Обновена: 1 окт 2017 12:27 | 1 окт 2017 12:27,
357

Снимка: Reuters

Гласуването на референдума за независимост на Каталуния доведе до сблъсъци, хаос и напрежение.

Граждани на испанската област, желаещи да упражнят правото си на вот, се сбиха с полицаи на някои места в испанския автономен район, предаде AFP, цитирана от "Фокус".

Управляващите в Мадрид обявиха гласуването за незаконно и запечатаха секциите, но хиляди каталунци се наредиха на опашки и вотът все пак започна.

AFP съобщава, че заради това на някои места органите на реда са нахлули със сила, докато на други се е стигнало до ескалация на напрежението между гласуващи и полицаи.

Още по темата

Местни медии публикуваха снимки, на които се виждат ранени цивилни хора.

Испанското правителство защити употребата на сила.

"Намесата на полицията бе необходима, за да се спре забраненият референдум", заяви представителят на кабинета в региона Енрик Мильо, цитиран от ДПА и БТА.

"Принудени бяхме да направим нещо, което не искахме да направим", каза още той, коментирайки полицейския щурм в избирателните секции.

"Каталунските полицаи получиха заповед да не допуснат провеждането на незаконния референдум и трябваше да попречат избирателните секции да отворят, но за жалост това не стана", допълни Мильо. Той остро разкритикува "огромната безотговорност" на каталунските лидери.

"Политическата линия взе връх над професионалната, застрашавайки по безотговорен начин авторитета на полицейския състав", каза още Мильо, обяснявайки намесата на полицията и на гражданската гвардия, изпратени като подкрепление в Каталуния.

Мильо подчерта, че сепаратистите са променили правилата на играта в последната минута, приемайки гласуване без прикове, без да гарантират конфиденциалността на вота.

По-рано испански полицаи нахлуха и в секцията, в която се очакваше да гласува каталунският лидер Карлес Пучдемон.

Полицията използва брадви, за да разбие прозорец на спортния център в провинция Жирона, където се помещава изборната секция, и също така разби вратата, съобщи Reuters, цитирана от БТА.

На излъчени по телевизията кадри се вижда как в изборната секция обикалят полицаи с черни барети и щитове за борба с безредици, очевидно търсейки избирателни урни, докато желаещите да гласуват пеят каталунския химн с вдигнати ръце, свити в юмрук.

Пучдемон беше обявил, че ще гласува в секцията, която се намира близо до едноименния център на провинцията град Жирона, но на телевизионните кадри той не беше видян.

По-късно той пусна в социалните мрежи снимка как упражнява правото си на вот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталунците винаги са били комунисти. Нищо чудно да се създаде Социалистическа република Каталуния, в сърцето на Европа. Основните проценти на комунистите в Испания се печелят именно там - в Каталуния.
55
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без гражданска война няма да мине.Надявам се това да не притесни хилядите роми,които медитират в Испания.И какво му пука на средностатистическият българин блъскаш на две места в най-бедната страна,управлявана от мафията,какво се случва в Иберия.
54
12
 
6
 
! Отговори
Емо преди 6 години
За съжаление, сатанистите и рептилите успешно осъществяват целите си - разбиването на националните държави. Скоро целият свят ще се разпадне на малки феодалства, върху които лесно ще бъде наложено господството на капитала.А най-страшното е, че най-големите поддръжници на този "референдум" са именно хората, които пледират за национализъм и за противопоставяне на рептилите!Успяха първо да излъжат точно тях!
53
1
 
22
 
! Отговори
не гласува за никой преди 6 години
Тук доста се пишат националисти, за неделима България ама всички те избират постоянно мошеници- предатели, продавачи на държавата.
52
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уринирам върху ЕС. Проклет ЕС, който съсипа България! Незабавно референдум в България за излизане от ЕС и НАТО! Каталуния не е Испания!
51
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мечтата на русофилите ЕС да се разпадне ще се сбъдне след 100000-200000 години
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коя ще е новата Долорес Ибарури и кой новият Франко!?! Вънсеремос! Но пасаран!
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
....става страшно....
48
7
 
18
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 6 години
ДЕМОКРАЦИЯТА В ИСПАНИЯ СЕ УПРАЖНЯВА ОТ ПОЛИЦИЯ И ЖАНДАРМЕРИЯ.НЕУДОБНИЯТ РЕФЕРЕНДУМ Е ОБЯВЕН ЗА НЕЗАКОНЕН ОТ ПОДЧИНЕНИЯТ НА ВЛАСТА СЪД.ЖЕЛАЕЩИТЕ РЕФЕРВНДУМ СА СЕПАРАТИСТИ.ТОВА СА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕНОСТИ В ДЕИСТВИЕ.КАКТО Е КАЗАЛ СЕРВАНТЕС СВОБОДАТА Е НА ВЪРХА НА КОПИЕТО.ОЧАКВАМ ГРАЖДАНСКА ВОИНА В ЦЕЛИЯТ ПРОКЛЕТ Е.С.
47
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, Юнкер и Меркел що мълчат като миди ? ЕС се разпада и тия нищо не казват и се крият. Сега е моментът България да напусне потъващия кораб.
46
2
 
11
 
! Отговори
до 47 до 36 преди 6 години
Кюрдистан има също право на самостоятелна държава, нищо против не съм казал. Всяка една народност има право на самостоятелност. Като видят, че немогат сами да се оправят икономически сами ще се върнат към държавата от която са се отделили.
45
1
 
4
 
! Отговори
1912 преди 6 години
До до 1912Деб*ил НЕ ме интересува Реал,само ти обясних какво ще стане с Барса и да Реал също ще "отслабне".Общо взето Цяла Испания заедно с област Каталуния в момента Губят!!!!
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Негласувам но , ако ф,есовете искат автономия ще се върна в БГ да им птипомня за бай Тошо
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Намирисва ми като в Украйна ама санкции за Испания. Като искат да се отцепват щом могат да се издържат и оправят сами
42
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леваците от Брюксел се чудят с каква позиция да излезнат сега !
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не гласувам
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За полицаи в испанската полиция в Барселона открай време се подбират кръвожадни испански националисти.
39
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Испанците извършват насилие над каталунския народ! Това не е демократично! Демокрацията е заплашена! САЩ няма ли да бомбардира Мадрид, както бомбардира Белград 90те години ? Трябва да се защити демокрацията и свободата за самоопределяне.
38
1
 
10
 
! Отговори
до 36 преди 6 години
Е, и какво ? Защо Кюрдистан да не поиска независимост от Туркия? Ти какво , ще избиеш цялото население ли ?
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до леко ****ият платен тролА какво става в Турция,когато кюрдите искат независимост???????Ако някой в Кърджали НЕ му харесва да живее в България.....да си заминава,никой не го е спрял!!!!!