Българинът живее на 55% от европееца, потребява с 45% по-малко

Страната ни е последна по БВП на човек от населението
20 юни 2018 07:06, Елка Василева
160
Българинът живее на 55% от европееца, потребява с 45% по-малко
Снимка: архив, Булфото

Жизненият стандарт на българина е на 55% от този на средния европеец, сочат данните на Евростат. По този показател България драматично изостава от развитите страни в ЕС.

За да определи жизнения стандарт, Евростат използва показателя за действителното индивидуално потребление (AIC), който е мярка за материалното благосъстояние на домакинствата. По този показател България е на последно място в ЕС, като жителите на страната ни потребяват с 45% по-малко от средния европеец, пише "Труд".

Преди година потреблението у нас беше 53% от средното ниво в ЕС, което показва че малко сме се доближили до начина на живот на средния европеец.

Най-близо до нас е Хърватия, където действителното индивидуално потребление е в размер на 61% от средното в ЕС. След това се нареждат Унгария и Румъния съответно с 63% и 68%. Оказва се, че в Румъния живеят доста по-добре от нас.

В 10 от държавите от ЕС живеят по-охолно от средния европеец. Най-добре са в Люксембург, Германия и Австрия, където действителното потребление на човек е съответно с 30%, 22% и 18% по-високо от средното ниво за страните от ЕС.

Веднага след тях са Великобритания (14% над средното за ЕС), Финландия (+13%) и Белгия (+12%), сочат данните на Евростат.

“Клубът на богатите” страни се допълва от Дания (+12%), Холандия (+10%), Франция (+9%) и Швеция (+9%). Оказва се, че в Холандия, Франция и Швеция живеят два пъти по-добре от средния българин като ниво на потребление на храна, дрехи, автомобили, жилища, почивки, образование, посещение на културни мероприятия и т.н.

Друг показател, с който можем да се сравним с останалите страни от ЕС, е БВП на човек от населението. Този показател е мярка за икономическата активност и богатство на държавите. България отново е на последно място, като БВП на човек у нас е само 49% от средното ниво в ЕС при 253% в Люксембург.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
17
 
! Отговори
Радио Ереван преди 5 години
В Дания средно 40% от печалбата на фирмите отиват за заплати в България 4%.....
104
3
 
10
 
! Отговори
фортекс преди 5 години
Браво с 10% от дохода на белия човек да живееш на 50% от стандарта му -Български фокус...
103
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
104 ... На баба ти хвърчилото
102
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 103 Но работата е, че сега тук ми е живота, тук са ми познатите, тук са ми близките. Ако има деца, местенето наляво-надясно шеме някакъв ужас. Аз има подобен момент мойте родители, когато за две години, смених три гимназии. Беше кошмар.
101
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво се правите на луди. Всички " бачкате за 500 лв",и харчете по 2 000 лв.
100
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100 - Ами виж, аз имам апартамент в Копенхаген, не в Манастирски Ливади, защото учех и работя в Копенхаген. Има още стотици млади българи, който го правят.Но въпросът е, зшао не става в България ?
99
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
99, сега да бях на 18, въобще нямаше да работя тук.
98
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приятел, ти май въобще не разбираш какво ти говоря.Хората не само работят, но и учат вече в чужбина. От какъв зор да теглиш 50,000 еврака за нещо в Манастирски ливади, при положение, че в Хелзинки може да ти хареса много повече и да си купиш там?Свърши вече тая "тук си е най-добре". Добре е там, където се чувстваш добре.
97
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
86 - Едвам си бил намерил самолетни билети за почивка ....Пич, питам един 18 годишен датчанин в колко страни е бил, и той ми казва в 14, като за последните 4 сам си е платил с работата като касиер в Netto (датска верига хранителни магазини) и да, можеш да пътуваш сам ама из Европа след 16 годишна възраст.На 18 години, едвам имах пари, за да отида с влака до Бургас, да изкарам един ден на плажа и да се прибера обратно...
96
2
 
24
 
! Отговори
Киро кардана преди 5 години
Незнам за вашата покупателна способност,но моята е на ниво втора употреба..Апартамента ми е от мама и тати от соца.Колата ми е 23г карана от Гюнтер в Мюнхен.Дрехите ми са маркови от втората употреба..Храната ми е само на промоция от Кауффланда..Добре,че са китайците ,че поне телефона ми е нов :))))
95
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
93 - И ти захвръляш всичко и отиваш в офиса в Дания, след това те местят във Виена, после в Си гапур, някъде из Канада ...Приятел, такива сделки са винаги временни. Ако си от хората, който изоставят семейство и приятели, защото имали "задача" от работа, томпросот не искам да говоря с теб.Смао се замисли, ако имаш деца, как ще и е, ако сменят 10 училища или те няма по половин година.
94
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
професоре обясняващ пропуските в статията че покупателна способност идвала от това че 50 % живеели под наем , би ли ме светнал със следната ситуация .български пенсионер живеещ в собствена къща взима 200 лв пенсия . при него на село се нанася германски пенсионер под наем с 900 евра пенсия . би ли ми обяснил как така се повишава покупателната способност на българския пенционер който взима 10 по-малко пенция.
93
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време питай някой от производството какво си ял. Това с нитратите и жилите не е от вчера и днес.
92
2
 
19
 
! Отговори
Перко Изперков преди 5 години
"Румъния живеят доста по-добре от нас"А когато бяхме в чакалнята за ЕС и бяхме комплект с Румъния нашто депутатин ни говориха как можело да не влезем в ЕС заради Румъния защото били много по зле от нас и не били още готови!Това е факт който помня много добре!
91
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90, не сме 1956 година, постъпваш в някой завод и караш там 35 години.Всичко вече се променя много бързо, точно след една година те местят по проект в Дания, примерно и айде. Животът вече е твърде динамичен и да се закотвиш роб на банка на 25 е нещо, което е вариант за все по-малко хора. То се вижда - наемите скачат постоянно, защото все по-малко хора си купуват жилище.
90
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 89Работата e, че в България не можем да си позволим хубава храна. Все още ползваме масово маргарин, вместо масло, а когато е масло, е от май-скапанкто..хм ... че едно време как ядяхме редовно краве масло, реално сирене, кашкавал и шпек , истински домати и от време на време луканка или филе трапезица?значи има нещо сбъркано в цялата схима в момента, нали !? или мислиш, че всичко нормално?!
89
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с жилищата е такава набутвация...Теглиш заем, изплащаш го тройно сигурно, отделно текущите ремонти, отделно обзавеждане. А там изтичат пари, които би могъл да вложиш за някакъв бизнес. Вместо това имаш един камък на врата и цял живот се спичаш, че ще изпуснеш някоя вноска.
88
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
86 - Ако на 25 не знаеш накъде отива живота ти, то ще те посъветвам, да седнеш и да си помислиш дълго и сериозно за бъдещето си.
87
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
85 - Зехтин има поне 200 вида, но просото исках да дам пример с това,, колко е недостъпен за нас. А и сам казваш, че е "скъпо", защото хубавия е поне 20 лева литъра. За нас е направо непосилно. Израстна цяло поколение, което си мисли, че кашкавал е онова от 7 лева килото, или листчетата за сандвичи, който са стотинки в супера. Работата e, че в България не можем да си позволим хубава храна. Все още ползваме масово маргарин, вместо масло, а когато е масло, е от май-скапанкто.
86
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е все пак официална статистика. Както знаем, в БГ е навсякъде сива икономика - сигурно половината от вас се осигуряват на МРЗ, разплащания кеш без разписки е практика и т.н. Та в тоя ред ни мисли, няма как тая статистика да е вярна и съпоставима с нещо.От друга страна - БГ е с един от най-високите дялове на собсвеност на жилища на глава от населението. Българина може и да не дава пари да живее, но къта за или изплаща апартамент.