Българинът живее на 55% от европееца, потребява с 45% по-малко

Страната ни е последна по БВП на човек от населението
20 юни 2018 07:06, Елка Василева
160
Българинът живее на 55% от европееца, потребява с 45% по-малко
Снимка: архив, Булфото

Жизненият стандарт на българина е на 55% от този на средния европеец, сочат данните на Евростат. По този показател България драматично изостава от развитите страни в ЕС.

За да определи жизнения стандарт, Евростат използва показателя за действителното индивидуално потребление (AIC), който е мярка за материалното благосъстояние на домакинствата. По този показател България е на последно място в ЕС, като жителите на страната ни потребяват с 45% по-малко от средния европеец, пише "Труд".

Преди година потреблението у нас беше 53% от средното ниво в ЕС, което показва че малко сме се доближили до начина на живот на средния европеец.

Най-близо до нас е Хърватия, където действителното индивидуално потребление е в размер на 61% от средното в ЕС. След това се нареждат Унгария и Румъния съответно с 63% и 68%. Оказва се, че в Румъния живеят доста по-добре от нас.

В 10 от държавите от ЕС живеят по-охолно от средния европеец. Най-добре са в Люксембург, Германия и Австрия, където действителното потребление на човек е съответно с 30%, 22% и 18% по-високо от средното ниво за страните от ЕС.

Веднага след тях са Великобритания (14% над средното за ЕС), Финландия (+13%) и Белгия (+12%), сочат данните на Евростат.

“Клубът на богатите” страни се допълва от Дания (+12%), Холандия (+10%), Франция (+9%) и Швеция (+9%). Оказва се, че в Холандия, Франция и Швеция живеят два пъти по-добре от средния българин като ниво на потребление на храна, дрехи, автомобили, жилища, почивки, образование, посещение на културни мероприятия и т.н.

Друг показател, с който можем да се сравним с останалите страни от ЕС, е БВП на човек от населението. Този показател е мярка за икономическата активност и богатство на държавите. България отново е на последно място, като БВП на човек у нас е само 49% от средното ниво в ЕС при 253% в Люксембург.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При упрпавлението на мъдрия държавник Буда Банкянски, който навремето паркираше Мерцедесите на Маргините и Маджо на паркинга в Замъка Хранков, където беше пазач,стандъртът на българина достигна невиждани висоти.Вече хървати, германци, дори англичани се натискат за българско гражданство.Дори дават и подкупи, нищо че няма корупция.
124
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А стига сте ревали бе.Българина винаги е въртял далавери.Затова го е срам и страх да си признае открито,че има пари.Почти няма семейство вече без 2-ве коли.А тия цени с надценки от 200-300% които плащаме всички ?Щом бългърина плаща такива цени,няма как да е зле.Ако беше зле,електроразпределителните дружества досега 10 пъти да бяха опожарени,а вместо това всеки див и щастлив мисли само къде ще почива това лято.
123
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи ако правилно съм разбрал, ако средният европеец харчи примерно 500 евро на месец, българина харчи 275 евро за потребление. Обаче дали в тази статистика е включен и двойният стандарт ? Защото не е важно само стойностният показател, а и качественият, защото за тези 500 евро европеецът получава доста повече и като качество, и като количество, така че разликата е много по-дълбока от въпросните 55 % процента. Не ни лъжете !
122
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СатаНАТОАко държиш мога да те заведа в моето село да видиш масово изоставени лозя, бостани, градини и др. извън селата, обработвани до преди 15-20 г. от хората... Познай от три пъти по каква причина? И не само "едрите" земевладелци са такива, а и дребните, които напрактика изчезват, "разбирачо"! Не взимай отношение по теми, по които разбираш, колкото китайски език... И пак ли Русия е "виновна" за изоставените ниви от хората? Ако наистина мислиш така - си нелечим случай!
121
14
 
9
 
! Отговори
Бг.реалност преди 5 години
Стига-стига,че ще ми се насълзят очите от простотиите ви.Германия,Холандия или Япония,бедни хора ще намерите абсолютно навсякъде.Хайде сега да оставим вайкането за малко,да погледнем фактите в очите.Заведения:Пълни по всяко време.Вечер без резервация-забрави.Телефони:Бългърина не признава нищо по-долу от флагманските модели.Коли:В момента същия този бългърин кара мощни автомобили на по 5-8год.докато испанец/французин кара малометражки на по 6-10г.И това е само върха на айсберга.
120
8
 
10
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
И още нещо - ако не са ромите да копаят рози и да берат череши за 15-20 лв надница, съвсем ще я закъсат по селата.
119
8
 
6
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
До Анонименопустушават дворовете и къщите им-------------Ако говориш за ромите, не знам да са опустошили двора на някой. Сигурно са откраднали кокошките на някоя самотна бабичка, но да ми казваш, че някой едър производител е бил ограбен и затова е престанал да произвежда - имаш много здраве. В България руският колхозен опит превърна хората в мързеливи тарикати. В Румъния изритването на руснаците от икономиката ги запази като нация.
118
3
 
19
 
! Отговори
Мистър Х преди 5 години
Хора бягайте...бягайте докато можете...нито нормална заплата ще видите,нито нормален живот и нито пенсия ще видите тук.Които се устроил в чужбина не се е върнал и не иска да чува за тук...
117
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тая "новина" тая седмица не я бяхте писали, важното е да подаваме топката на путиновите ***))): схемата ви е прозрачна, ребята!
116
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СатаНАТО"Румъния е с най-голям процент вярващи православни, с работливи селяни..."В Българя селяните са още по-работливи, но направиха така, че им обират реколтата преди да е узряла, опустушават дворовете и къщите им и... поради това много от тях се отказаха да обработват земята си, напуснаха къщите си и се установиха повечето в чужбина да вършат същото... Няма как да знаеш това без да си го изпитал на собствен гръб, "разбирачо"...
115
2
 
16
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Айде стига глупости...Има 2-3 изкуствено надути балони(ИТ примерно) и се доближихме до Европейците...Сигурно...Фантазии от близо и далеч..По-важно е не като пари да се доближим до Европа, ами като интелект...че иначе ще си седим на дъното и никой няма да го интересува, Освен ако не търси глупави хора за средни мангизи...Когато имаме ИТ специалисти със средни заплати от 3500-4500 евро бруто заплата и учители с 1800-2500 евро тогава сме в Европа..Лекари и хирурзи с 5000 и нагоре..
114
13
 
18
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До Дарвин философ"След като сме с 49% европейски БВП защо получаваме 15% от доходите им ,къде потъват едни 35%?"Нищо, никаде не потъва. Получавате си всичко, но не го декларирате.
113
2
 
4
 
! Отговори
Ач преди 5 години
До АнонименТурската лира пада износа скача,акциите също...При икономики ориентирани на експорт скъпата местна парична единица е проклятие...
112
1
 
2
 
! Отговори
Брат на дебелия.. преди 5 години
Стандарта още е доста висок....
111
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е турската лира да пада.
110
5
 
8
 
! Отговори
История даге преди 5 години
България е най-богата в ЕС.Ако трябва да се изплатят дълговете сега само България няма да фалира.....
109
1
 
7
 
! Отговори
Moghul преди 5 години
Румънците са отракани. Който не успява в Румъния работи в Германия, но си изкарват пари за доста сносен живот. Като цяло, ако нямат толкова *** ще излезе, че средния румънец живее 2 пъти по-добре от нас.
108
4
 
13
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
"Румъния живеят доста по-добре от нас"---------------- В Румъния няма живи русофили, камо ли създаващи партии, а кащи из Парламента. Румъния е с най-голям процент вярващи православни, с работливи селяни и законопослушни граждани. И Румъния е лоялен съюзник, а не троянски кон.
107
3
 
9
 
! Отговори
Дарвин философ преди 5 години
След като сме с 49% европейски БВП защо получаваме 15% от доходите им ,къде потъват едни 35%?
106
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
108 - Средни да, защото смятат средно за всеки обект, а като имаш малко ресторант ти, 40-50% от разходите са за заплати, но ако видиш как е в големите ите фирми, заплатите са често по 5-6% от приходите. Просото самите заплати са винаги високи. Няма значение, дали е 90% и 0.9%, важното е, да са на ниво. Ако не можеш да ги плашаш, ще дойде някой друг, който може.