Австрия отбелязва 80-ата годишнина от Кристалната нощ

Униженията, преследването, отнемането на права да не се повторят!
9 ное 2018 11:30, Елка Василева
12
Австрия отбелязва 80-ата годишнина от Кристалната нощ
Александер Ван дер Белен. Снимка: архив, Reuters

Австрийският президент Александер Ван дер Белен отбеляза вчера с призив срещу нетърпимостта 80-ата годишнина от Кристалната нощ - големия погром, извършен през 1938 г. от нацистите срещу евреите в Германия и анексирана Австрия, предаде Франс прес.

"Трябва да гледаме историята като пример, който ни показва докъде може да доведе политиката на изкупителната жертва, на насаждането на омраза и изключването", заяви президентът на церемония на мястото на някогашната синагога в квартал Леополдщат на Виена - най-големият еврейски храм в австрийската столица преди разрушаването му при насилието срещу евреите на 9 и 10 ноември 1938 г.

При погрома са убити най-малко 30 души в Австрия и общо 91 в Третия райх. Около 7800 евреи са пратени в затвора, а 4000 са депортирани в концентрационния лагер Дахау.

"Макар историята никога да не се повтаря, има ситуации и политическа риторика, които показват сходства", каза Ван дер Белен.

"Да бъдем бдителни униженията, преследването и отнемането на права да не се повторят никога в страната ни или в Европа", призова той.

По време на церемонията на мястото на синагогата беше открита светлинна инсталация - една от 25-те в австрийската столица, които бележат някогашното местонахождение на разрушените при погрома еврейски храмове, пише БТА.

Еврейската общност във Виена отбеляза вчера годишнината от Кристалната нощ с шествие, наречено "Светлина на надеждата".

 


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Да де, ама у нас преди 5 месеца
на унижение и ограничаване на правата е подложено етническото мнозинство!
Ако се опита да се защитава дори в ситуации, в които е поставен в опасност животът му, представителят на етническото мнозинство впоследствие бива подлаган на преследване - от НПО-тата, съдебната система и повечето журналисти!

Така че, ако се стигне до втора Кристална нощ като ответна реакция, някои други ще са виновни, а не етническите българи, които са принудени да предприемат някакви крайни мерки, за да оцелеят!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А причината за Кристалната нощ не се казва. Получили са това, което са заслужили.
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Германия обявява война на Полша, а СССР влиза в Полша, за да защити местните си малцинства и граждани. Евреите бягат към руската част на Полша, за да се спасят. СССР знае, че е следващият в списъка на хитлеристите.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 3

Интересно защо забравяме че СССР нахлу в Полша по едно и също време с Германия :)
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Забравяме Австрия като участник във войните и погромите. Само Германия обвиняваме. Австрия се нарежда до държавите Германия, Турция, Сърбия в разни погроми.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-малко 30 души били убити... Историята да не се повтаря... Дрън, дрън... Сега в съвремието половин милион са убити в Сирия, но на кой му дреме в Европа, само бежанците се забелязват от време на време...
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А УБИТИТЕ ГЕРМАНСКИ ДИПЛОМАТИ ОТ ЕВРЕЙСКИ ТЕРОРИСТИ?