Спорни реформи: Деветте години власт на Орбан в Унгария

През последните години той взима нови и нови противоречиви мерки
21 мар 2019 22:00, Елка Василева
104
 Спорни реформи: Деветте години власт на Орбан в Унгария
Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Унгарският премиер Виктор Орбан - националист и консерватор, чиято партия ФИДЕС е със замразено членство в дясната Европейската народна партия (ЕНП) заради провокациите му срещу Брюксел, взема през последните години нови и нови противоречиви мерки. Те бяха посрещнати с безпрецедентно неодобрение от Европейския парламент, който през септември заяви, че се погазват "ценностите" на ЕС, пише Франс прес.

Американският мозъчен център "Фрийдъм хаус" впрочем определи неотдавна Унгария като единствената само "частично свободна" страна от ЕС с оглед "многократните атаки" срещу "опозицията, медиите, религиозните групи, неправителствените организации, съдилищата, кандидатите за убежище и частния сектор".

Нарушаване на баланса на властите

Завърнал се на власт през 2010 г., Орбан се залови с мащабно преразглеждане на конституцията, увековечило в нея ценности като "християнството" и "традиционното семейство".

Още по темата

Реформата засилва влиянието на правителството върху правосъдието и циментира властта на партията му ФИДЕС над институциите и медиите, повечето контролирани от близки до него хора. Правата на Конституционния съд бяха ограничени, а тази зима се появиха и специални съдилища за деликатни въпроси като обществените поръчки и спорните въпроси, свързани с избори. Това подхрани страховете от нови посегателства върху независимостта на правосъдието.

Избори по поръчка

Освен това Орбан наложи гласуване в един тур, като по-голямата част от депутатите се избират на мажоритарен принцип. Това облагодетелства неговата партия при липса на единни кандидати на опозицията.

Съчетани с отслабването на медийния плурализъм, "враждебната и сплашваща риторика" и "прекомерните" разходи на кабинета за предизборни кампании, тези мерки създават "неблагоприятен климат" за справедливи избори, сочат оценки на Европейския парламент.

С резултат от 49,3 на сто във вота за Държавното събрание (парламента) през април 2018 г. Орбан спечели квалифицирано мнозинство от две трети, което му даде възможност да продължи институционалните си реформи.

Корупция

"Сериозни нарушения" и "конфликти на интереси" в процедурите за възлагане на обществени поръчки, изкуствено раздути бюджети, преференции за хора, близки до властта - много са обвиненията във връзка с управлението на държавните средства в тази страна, в която 4,4 на сто от БВП идват от европейските структурни фондове, а корупцията е широко разпространена.

Университети и НПО на прицела на властта

С натиска и разнообразните ограничения, наложени на висшето образование, Унгария се опълчва "срещу правото на академична свобода", заяви Европейският парламент.

Обект на особено силни атаки, Централноевропейският университет, създаден от американския финансист Джордж Сорос и мразен от Орбан, заяви, че миналата година е бил принуден да премести повечето си програми във Виена. Говорейки за опасенията си, ЕНП подчертава, че се тревожи за съдбата на този университет.

Наричани от властта "чуждестранни агенти", правозащитните НПО, бранещи по-специално мигрантите, бяха същевременно обложени със специални данъци и задължени да се впишат в специален регистър. Подпомагането на мигранти може да бъде наказано с лишаване от свобода.

Малтретиране на мигранти и клошари

"Автоматично поставяне под стража" на кандидатите за убежище, възможност за безсрочни арести, побои в полицията - Европарламентът заяви, че действията на Унгария спрямо мигрантите са в противоречие със законите на ЕС. Както и отказът на Будапеща да изпълнява квотите за приемане на мигранти, определени от общността.

Страната бе заклеймена и заради отношението към ромското си малцинство, а също така по повод забраната бездомници да спят по улиците и да влизат в някои публични пространства.

Кампания срещу ЕС

Ето капката, заради която според ЕНП е преляла чашата: въпреки че Унгария е сред основните получатели на европейски фондове, Будапеща лансира през февруари мащабна кампания срещу Европейската комисия, като я обвини, че заедно със Сорос насърчава миграцията.

Специални критики бяха отправени срещу шефа на европейската изпълнителна власт Жан-Клод Юнкер - виден член на ЕНП. Европейската народна партия осъди тази "кампания с фейк новини", настоя Унгария да я спре и да поднесе извинения. Но поднесените от Орбан извинения бяха частични и сметнати за "недостатъчни".
 

/БТА/
 


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
10
 
2
 
! Отговори
Сата Н. преди 1 година
той изхвърли от унгария председателя на левотроцкистките диктатор
————-
Ако Сорос беше диктатор, той щеше да е изхвърлил Орбан, а не Орбан да изхвърля него.

Не ти работи кратунката.
61
1
 
20
 
! Отговори
обективен преди 1 година
Гледайте немските автомобилостроители- БМВ сега прави завод за милиард евро в Дебрецен и в Унгария това ще е третия им автомобилен завод, трета марка... Едни пискат и джендерясват, а други инвестират заводи яко. Кой дава оценката- пискалата или инвеститорите?
60
1
 
21
 
! Отговори
Присмехулник преди 1 година
в същност лайтмотивът на всички обвинения срещу орбан е, че той изхвърли от унгария председателя на левотроцкистките диктатори, окупирали чрез партийно-лобистки назначения властта в ес, заради чиито спекулации гладуват хиляди деца по света, "филантропа" сорос, което не само повечето унгарци одобряват.
на практика се вижда и на чии пари са подчинени "прогресивните" медии.
59
1
 
21
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Нарочно подписах поста си с Орбан...
Всичко което той твърди - е неудобна истина за европейският слугинаж на Copoс
Мерките , които той взима за повишаване на раждаемостта - не са като българските и немските - които стимулират мултипликацията на роми и алахогъзници.
Със 17 евро детски - българките ще обезпечат светлото бъдеще на децата си.
Кафъролюбците и у нас се множат в геометрична прогресия
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Орбан

Ем тука хората в групата не ги интересува делят се на САЩ и РУСНАЦИ ( и комунисти май ама доста от тях не знаят какво значи тази думичка ... баба им я е казала някога и толкоз ) тука се кефят като имат дете дърважата да ти даде 200 лева и са си доволни.
57
0
 
14
 
! Отговори
Орбан преди 1 година
Орбан обяви план от седем точки за повишаване на раждаемостта. Той предвижда всяка унгарска жена под 40 години, която се омъжва за първи път, да има право на заем от 10 милиона форинта (31 хиляди евро), които може да харчи за каквото си реши. При раждането на първо дете погасяването на заема ще се отлага с три години, появата на второ дете ще означава опрощаване на 1/3 от заема, а при раждане на трето дете той ще отпада изцяло. Освен това бабите и дядовците, които се грижат за внуците си, ще получават финансова подкрепа от държавата.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кафъролюбеца... да не те баннаха?
55
1
 
15
 
! Отговори
Орбан преди 1 година
"Преди 30 години си мислехме, че окончателно сме изхвърлили на сметището мисълта за комунизма. Но изглежда сме се лъгали, защото днес отново са тук онези, които ни тласкат към свят без нации, искат отворени общества и се опитват да изтрият нашите традиции, налагайки на страната ни чужди култури",
54
0
 
3
 
! Отговори
до 67 преди 1 година
Можеш да направиш "главата мека" на Мбонго...ако усилено движеш таза!
53
0
 
3
 
! Отговори
до 66 преди 1 година
Намеквам , че си кафъролюбец и формален ***!
52
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ще спрем мнозинството, което насърчава имиграцията
---
ТИ КВО НАМЕКВАШ БЕ :
ЧЕ БЪЛГАРИН НЕ МОЖЕ ДА ИДЕ В УНГАРИЯ
ЩОТО ДО ТОВА МУ ВОДЯТ "РЕФОРМИТЕ"
51
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"РЕФОРМАТОРА" ОРБАН ЛЕПНА 56 ЧАСА ИЗВЪНРЕДЕН ТРУД КОЙТО НЕ СЕ ПЛАЩА ОТ РАБОТОДАТЕЛЯ!

ТОЯ ФАШИСТ НЕ ДА ГО ЗАМРАЗЯТ, АМИ ЗАТВОР ТРЯБВА ДА ИДЕ
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ще спрем мнозинството, което насърчава имиграцията", увери той. Според Орбан, Брюксел е "крепост на новия интернационализъм", а миграцията - предпоставка за "нарастването на престъпността", особено срещу жените, и приносител на "вируса на тероризма".
Лош...лош ....Орбан
49
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МНОГО СЛАБО МЕ ИНТЕРЕСУВА КВО МИСЛЯТ
ДРУГАРИТЕ РУСУФУЛИ

ДАЖЕ ДЕФАКТО ПРЕПОРЪЧВАМ НА М Р Ъ С НИ ТЕ КОМУНИСТИ РУСУФИЛИ ДА ИЗЧЕЗВАТ
ЧЕ.....
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статиика ти "само истини пиша"
Напишете нещо верно ... Разкажете за Сорос ( унгарския евреин ) какво проповядва в университетите си. ;д
47
0
 
9
 
! Отговори
до 57 58 59 преди 1 година
Джендър - ти брои ли ги?
Кафъролюбците като теб - са ни писнали!
Мбонго те чака!
46
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спорни реформи:
---
КВИ РЕФОРМИ Е НАПРАВИЛ ТОЗИ

....ХМЪЪЪЪЦЦЦ
45
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВИКТОР ОРБАН СИ Е ЧИСТО ФАШИСТЧЕ
44
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ФАШАГАТА ОРБАН ЗАМЪРЗНА....
43
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спорни му били реформите, хаххаа... Соросооиидскатаа наглост е безмерна. Погледнете му социалната политика, въобще как е подредена държавата - Унгария за
---
AБЕ ШМЕКЕР, В УНГАРИЯ ИМАШЕ ПРОТЕСТ ОТ 400 000 ДУШИ СРЕЩУ "РЕФОРМИТЕ" НА ОРБАН