ЕС започва преговори с Албания и Северна Македония за членство

През последните години двете държави се надяват на това
23 мар 2020 17:07, Ния Христова
28
 ЕС започва преговори с Албания и Северна Македония за членство
Снимка: БГНЕС
Европейският съюз ще започне преговори за членство с Албанияи Северна Македония, съгласно проект за единодушно решение на 27-те държави членки на блока, който беше видян в понеделник от агенция Ройтерс и който се очаква да бъде финализиран тази седмица, съобщи БНР. 
 
През последните години двете балкански държави се надяват на възможност за членство, но страни като Франция и Нидерландия изразяваха скептицизъм по отношение на техните постижения относно демокрацията и борбата с корупцията. Двете членки на съюза имаха притеснения да не се допуснат нови членове на ЕС във времена, когато сплотеността на блока вече беше поставена по въпроса заради Брекзит.
 
През последните седмици Париж и Хага отслабиха възраженията си и това даде старт на този процес по присъединяване, през март месец Европа се оказа епицентър на пандемията от коронавируса, който тръгна от Китай. 
 
През изминалия уикенд Гърция все още не беше взела решение по този въпрос, а за присъединяване към съюза се изисква единодушие сред всички членове на ЕС, но дипломатически източници заявиха пред Ройтерс, че Атина вече е дала одобрение, след като последният проект включва по-силен език по отношение на защита на националните малцинства в Албания.
 
В случай, че няма възражение от държава членка, решението се очаква да бъде официално одобрено в средата на седмицата, добавят източниците на Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
Тъпо Менте преди 4 години
Да приемат Северна Македония, а нас да ни изключат. Не може две български държави да членуват в ЕС.
24
1
 
10
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Албанците са няколко типа - най - зли и гнусни са косовските шиптъри ислям, после арнаутите, пак ислям, после албанците католици и най-добрите са православни и от гръцки произход...
23
2
 
10
 
! Отговори
българин преди 4 години
до 23 Бъди сигурен.Че доста от пишещите тук.Даже и Не вдяват какво точно и най вече им казваш! -:) Русия може да бъда там където поиска! Притежава,куража,ресурса и свободата си да го направи! Зависи от интереса и!-:) НАТО отдавна Не я подценява! Най вече след показното в Сирия! -:)
22
1
 
7
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Предполагам,че Албания и Северна Македония ще бъдат приети бързо в ЕС след като бяха приети в НАТО.На НАТО вече са необходими такива мощни съюзници,защото се видя ,че деветте руски самолета ИЛ96 с помощ за Италия пробиха огромна дупка в общата конфигурация на НАТО ,която няма с какво да бъде запушена!?Убеден съм,че сега в НАТО обсъждат какво ще стане ако руснаците пуснат не 9,а 900 самолета!?
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Цитат: "Отсега ви казвам, че Албания няма да влезе. В албанците няма нищо европейско."А аз отсега ти казвам, че немските политици обожават мюсюлманите, а Германия дърпа юздите на доста държави в ЕС като например на България.
20
1
 
6
 
! Отговори
българин преди 4 години
До ЕС! И може би Точно сега е момента. Да прекратите "Тайните си договори" с Американското НАТО! Да си се прибира в Америка и остави ЕВРОПА НА МИРА! И понеже много сте отворени. Ще ви се наложи в движение.Да организирате нещата и създадете в движение ЕВРОПЕЙСКА АРМИЯ! Армия която НАИСТИНА ДА ПАЗИ ЕВРОПА! А НЕ като Америка чрез своят военен блок НАТО.ДА КОНТРОЛИРА ЕВРОПА! Останалото от ваша страна.Ще са само празни приказки! Време е Европа.Да поеме нещата и контрола в свои ръце! 30 г СТИГАТ!!!!!
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахаха, какъв ЕС бе, хора?????
18
3
 
10
 
! Отговори
Мухахахаха преди 4 години
Къв ЕС?!?! Кви 5 лв?!?! Каквото беше- беше! Мандалото хлопна
17
2
 
11
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 4 години
В Албания има Българско малцинство и 50 процента от населението са православни християни !
16
2
 
18
 
! Отговори
българин преди 4 години
Какви"преговори"бе НЕУВАЖАЕМИ от мен ЕСъюзе?В момент на криза засягаща живота на гражданите ,не само на Европа а на цял свят?! Вие *** и Какви хора сте бре?Дойде корона вируса и се скрихте като мишлета в дупките си?!При тази пандемия променяща живота на много държави.Вие се оказахте НЕПОДГОТВЕНИ за подобни ситуации!Кръгла нула и мълчание ?!Само със заповеди Не става!Къде е" помоща" ви? Кого ще "командвате" след месеци?За каква ЕПолитика говорите?!Търтеи Брюкселски! Да ви отзоватведнага!
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой ще трябва да снася за тези млрд дето ще отпускат ... така че още 2 кравички за доене е добре дошло за тях
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хаха ***,ЕС умре бе хора,да се разпада час по скоро.Русия и Китай вече са световните велики сили.Сега да се махат и американските бази,закриване на Нато и вече ще има МИР по света
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След фиаското в Италия, с какви очи ЕС започва преговори с Албания и Северна Македония за членство? Могат ли да измислят нещо ново освен баналната песен за солидарност и единство? Намират ли се вЕрващи?
12
1
 
5
 
! Отговори
ЕВОА преди 4 години
Е дано по Великден да си помислите кротко-защо Великобритания е извън ЕС?Само,че тогава ще мислите за други неща,а какви ще са те,много е просто,питайте Бойко!
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България трябва да блокира Македония за ЕС докато Македония не подпише становище на международна комисия по историческите въпроси. Няма как да има добросъседски отношения когато учениците в Макодения биват възпитавани в българофобия. Нека международни учени да напишат история на Македония и България и Македония да се подпишат върху тази история.
10
18
 
1
 
! Отговори
Хи хи преди 4 години
Кремълския ботуш вече стъпи в Италия.
9
4
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Ех,завалиите,поредните нови жертви,ами съвсем просто е да видят кой помага на страните членки на ЕС и кой помага повече на ЕС извън ЕС-само Русия и Китай!Тя работата в ЕС е направо хавая!Във Варна го казват на филя!Ами Бог да ги прости новите...на ЕС!
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС няма сили и средства да помогне на членката Италия, но започва преговори с Албания и Северна Македония за членство. Врагът Русия да помагал на членката на ЕС Италия. Слушам, че поляците се били загрижили, че затихвала борбата за Крим.
7
11
 
12
 
! Отговори
Ама недейте така бе преди 4 години
Тия от Брюксел вече прекаляват! Накрая ще вземат да приемат всички европейски държави в НАТО и ЕС , та колонизаторския ботуш на кремълските тирани няма да има къде да стъпи, освен в Титова Сърбия.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще преговарят 10-15 години минимум. А с новата методология има голяма вероятност и да не ги завършат -особено макетата ,ако продължават да се правят на инати по отношения на историята !!!!!!!!!!!!!