Орбан сравни действията на ЕС със Съветския съюз

Не е съгласен с обвързване на фондовете с върховенството на закона
13 ное 2020 13:56, Елка Василева
111
Орбан сравни действията на ЕС със Съветския съюз
Снимка: архив, БГНЕС

Унгария не може да приеме достъпът до фондовете на Европейския съюз да бъде обвързан с покриването на критериите за върховенството на закона, защото това би означавало, че общността действа като някогашния Съветски съюз, заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Орбан, който е критикуван за подкопаване на демокрацията в Унгария, каза, че "не може да бъдат отнемани парите на унгарците" и че продължаващите обсъждания в ЕС за критериите са "технически".

Той заяви, че е разговарял вчера с германския канцлер Ангела Меркел за регулацията.

"Трябваше да й кажа, че ако тази регулация, разработена от Европейския парламент и германското председателство, бъде приета - а това изисква мнозинство от две трети, така че ние да не можем да я блокираме, тогава значи сме превърнали ЕС в Съветски съюз", заяви Орбан по държавното радио.

Още по темата

Според него критериите биха били равнозначни на "изнудване на идеологическа основа без обективни критерии".

"Ние не сме искали такова нещо . . . не сме създали ЕС, за да имаме втори Съветски съюз", каза той, без обаче да отиде дотам, че да заплаши с налагане на вето върху целия процес за бюджета на ЕС.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки, който е основен съюзник на Орбан, изпрати по-рано писмо до институциите на ЕС, заплашвайки с вето върху общностния бюджет за 2021-2027, ако достъпът до фондовете на ЕС бъде поставен в зависимост от това дали правителствата спазват върховенството на закона, припомня БТА.

Това обвързване беше главна грижа за ЕП и няколко северноевропейски страни като Нидерландия, които поискаха още по-строги условия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приятелите му на Орбан станаха милионери.
18
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пееедалите национарсоциалисти само това знаят ЕС било СССР. Къде са лагерите с политически затворници на ЕС? Къде са забраните да излизаш от страната където живееш? Къде са забраните да имаш собствени средства за производство? Кой те следи къде ходиш, с кого говориш и какви вицове разнасяш? Къде е задължителната руска телевизия в петък? Къде са опашките за елементарни стоки? Къде се записваш за кола и апартамент? Тъъъпунгера Орбан мислех че има малко повече мозък в празната си картуна.
17
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите свършиха. Западняците в момента умуват как да ни изсмучат средствата с реални и нереални претенции. Върховенството на закона е едно, създаването на привилегировани групи от население по признак сексуална наклонност и насърчаването на педофилията е друго. При положение, че и двете ги поставиха под общ знаменател няма как вярваме в искреността на "западните ни приятели".
16
4
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Анонимен, нали сте демократи бре ? Аз си признавам, че съм комунист, но нямам проблем и с фашизма. Всъщност и Мусолини е бил такъв :)))
15
5
 
11
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 години
Много черно-бяло мислите.Зад добрия лозунг, "пари само след спазване на върховенството на закона" могат да се правят големи щуротии.Всякакви извратени НПО-та ще имат възможност да заплашват България със спиране на финансирането от ЕС и да изнудват за каквото се сетят.
14
10
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Булекзит ВЕДНАГА!ЕС ВЪН!
13
3
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
не съм съгласна пари ще се получават само срещу върховенството на законасинове зетъове европари офшорки хаиде стига вече
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТОхооо, чайна *** в темата. Добър ден!
11
4
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Съвсем демократично референдумче!
10
8
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 3"Човек като Орбан който открито защитава интересите на бившия СССР (сега Русия) да говори, че при опита за упражняване на по-голям контрол от страна на ЕС се върви към нов СССР, се казва безгранична наглост безочие."То на комунистите това си им е характерна черта: наглост до безобразие.
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Унгария закона се казва Орбан.
8
8
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Аха, върховенството на закона е запазване на демокрацията на простолюдието. Което означава никакви руски и китайски продукти. Хахахаха. Обране, що не направиш едно референдумче подобно на англичаните?
7
10
 
8
 
! Отговори
ами нека преди 3 години
орбан някакси да обясни на немския данъкоплатец който дава парите на унгария (защото тези пари не са унгарски !!) , че тези средства трябва да се ползват от корумпираните политици в унгария,полша,България които работят СРЕЩУ интереса на народа си и на ес !!! много са нагли тея да упорстват за пари а да не зачитат законите...ами нека да излезнат от ес тогава !!
6
4
 
9
 
! Отговори
!!! преди 3 години
Значи така: аз ще правя каквото си искам, а вие ще правите това което трябва, т. е. това, което аз ви кажа да правите. И това ако не е наглост - здраве му кажи!
5
11
 
7
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 3 години
До 2030 ЕС няма да го има.
4
7
 
6
 
! Отговори
EU 2020 преди 3 години
Прав е в Перник Bulgaria EU има мини Гулаг като в USSR със съдействието на управляващите!Концлагер бе хора!
3
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човек като Орбан който открито защитава интересите на бившия СССР (сега Русия) да говори, че при опита за упражняване на по-голям контрол от страна на ЕС се върви към нов СССР, се казва безгранична наглост безочие.
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Орбан: По-добре танковете да дойдат, само не ни спирайте еврофондовете. Пак ще се правим на жертви и репресирани. Искаме танкове и пари.
1
12
 
13
 
! Отговори
1 преди 3 години
Значи Орбан оприличава ЕС на СССР защото .... ЕС изисква да има върховенство на закона.Явно на Орбан за законите му е през оная работа. Май другаря по друга линия трябва да го свързваме със СССР.