Орбан сравни действията на ЕС със Съветския съюз

Не е съгласен с обвързване на фондовете с върховенството на закона
13 ное 2020 13:56, Елка Василева
111
Орбан сравни действията на ЕС със Съветския съюз
Снимка: архив, БГНЕС

Унгария не може да приеме достъпът до фондовете на Европейския съюз да бъде обвързан с покриването на критериите за върховенството на закона, защото това би означавало, че общността действа като някогашния Съветски съюз, заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Орбан, който е критикуван за подкопаване на демокрацията в Унгария, каза, че "не може да бъдат отнемани парите на унгарците" и че продължаващите обсъждания в ЕС за критериите са "технически".

Той заяви, че е разговарял вчера с германския канцлер Ангела Меркел за регулацията.

"Трябваше да й кажа, че ако тази регулация, разработена от Европейския парламент и германското председателство, бъде приета - а това изисква мнозинство от две трети, така че ние да не можем да я блокираме, тогава значи сме превърнали ЕС в Съветски съюз", заяви Орбан по държавното радио.

Още по темата

Според него критериите биха били равнозначни на "изнудване на идеологическа основа без обективни критерии".

"Ние не сме искали такова нещо . . . не сме създали ЕС, за да имаме втори Съветски съюз", каза той, без обаче да отиде дотам, че да заплаши с налагане на вето върху целия процес за бюджета на ЕС.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки, който е основен съюзник на Орбан, изпрати по-рано писмо до институциите на ЕС, заплашвайки с вето върху общностния бюджет за 2021-2027, ако достъпът до фондовете на ЕС бъде поставен в зависимост от това дали правителствата спазват върховенството на закона, припомня БТА.

Това обвързване беше главна грижа за ЕП и няколко северноевропейски страни като Нидерландия, които поискаха още по-строги условия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36"Никой не ни е питал за ЕС, а ни го натресоха"Напротив. Постоянно си избираме хора, които ни представляват и вземат политически решения. Не съм чул да е имало протести от мнозинството избиратели, когато сме преговаряли за ЕС.
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да и мен никой не ме е питал с референдум дали искам в НАТО, ЕС и еврозоната.
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не им искам парите, ако ще ми казват да приемам евроджендърски ценности и талибани. Но ще има мита за западните има стоки 10 то качество Дънди, Мънди, Марици и те да си отиват.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Criticus Magnus"Европейския съюз има само една идеологическа основа изградена на демокрация и равенство пред закона"Ти сериозно ли ? Защото от наблюдението на действията им стигам до друг извод. Не им пука и за момент за демокрацията и равенството, ако могат да си продават стоките. Да са налагли ембарго на саудитска арабия или турция? Не не са правили такова нещо. За нашите мутрагени да са се оплаквали ? Нъцки, щом могат да лапат евтина работна ръка, и пазари са си напълно наред.
35
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изхвърляйте Унгария от ЕС. И без това тия само проблеми правят. Като минавам унгарската граница и чакам часове, не ми дават 2 стека да пренесат, идва унгарският митничар и ми конфискува цигарите... Тия нямат място в Европа и езикът им един такъв странен и хората им също такива криви...
34
8
 
2
 
! Отговори
Западен джендър преди 3 години
Като не ви отърва чиба точно така не съм длъжен да се съобразявам с психично болни *** ***.Къде ще ме гониш бе сурикат, аз съм в ЕС и искам да живея един уреден живот според законите на този съюз!?Отивай ти там където законите са синхронизирани с твоите разбирания!
33
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не ни е питал за ЕС, а ни го натресоха. В един момент обаче на хората ще им свърши търпението.
32
2
 
4
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 години
Много важно е тук да има съразмерност.Иначе си е просто пестене на пари за сметка на по-слабите държави.
31
11
 
3
 
! Отговори
Criticus Magnus преди 3 години
"Според него критериите биха били равнозначни на 'изнудване на идеологическа основа без обективни критерии'"За каква идеологическа основа говори тоя? В Европейския съюз има само една идеологическа основа изградена на демокрация и равенство пред закона. Ако си мисли, че с друга идеология (т.е. мисли се за по-висок от закона, диктатор, или автократ) и той има право на нещо - е няма! Ние няма да плащаме данъци тоя да си прави експерименти с демокрацията!
30
3
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТРИЛИОНИТЕ ВЪВ ЕВРО ФОНДОВЕТЕ СА НЕ ЛИЧНА А ЕДНОЛИЧНА СОБСТВЕНОСТ НА БАБА МЕРКЕЛ!!КОЙТО ИСКА ПАРИ ЩЕ ТРЯБВА ДА КОЛЕНИЧИ И ДА СЕ ПРИМОЛИ НА БАБА МЕРКЕЛ:БАБО МЕРКЕЛ ДАЙ ПАРА , ЧЕ ЗИМАТА Е ВЕЧ ДОШЛАЕХ ОБРАНЧО И ТИ ЛИ ОЩЕ НЕ РАЗБРА, ЧЕ КОЙТО НЕ МЕ СЛУШКА ЩЕ ЯДЕ КАМЪНИ ТАЗ ЗИМЪСКА
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Западните държави "върховенство на закона" означава слугинаж на техните измислени евроатлантически ценности.Ама не е слугинаж като става въпрос за ЕФ! Тогава парите са "наши", ама задълженията "ваши". Изсулвате се като *** от ***!
28
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Западен джендърКато не ви отърва чиба точно така не съм длъжен да се съобразявам с психично болни *** ***.
27
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Западните държави "върховенство на закона" означава слугинаж на техните измислени евроатлантически ценности.- Не искаш гей бракове = няма върховенство на закона- Не искаш бежанци = няма върховенство на закона- Не им слугуваш = няма върховенство на закона
26
8
 
6
 
! Отговори
Западен джендър преди 3 години
Върховенство на закона не е всякакви породи *** да получават привилегии за сметка на нормалните, които са изградили всичко в отделните страниКато не ви отърва багажа и с гръб към ЕС за Москва. На нас *** ни писна да ни правите на *** и да лanaтe нашите пари.Какво като сме ***? Вие да нямате по две отверки?
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Орбан да се готви като дойде Байдън, заедно с Бокасата да ги тричат.....
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми никога не е късно да напусне ЕС!
23
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми никога не е късно да напусне ЕС!
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Върховенство на закона не е всякакви породи *** да получават привилегии за сметка на нормалните, които са изградили всичко в отделните страни.
21
3
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Анонимен 20,че къде ги виждаш тез забрани в Поднебесната империя? И там няма такива неща.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ама този закон може да е една регулация , която се решава от комисията и никога не е била гласувана от европейския парламент. Разбирате ли кой командва. Не са хората. Сега ще извиват ръце и ще се прокарват и най-големите свинщини.Не че сега не е така.