ЕК с предложение за равно заплащане за мъже и жени

Равният труд заслужава и равни заплати
75
ЕК с предложение за равно заплащане за мъже и жени
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия представи предложение относно прозрачността в заплащането, за да се гарантира, че жените и мъжете в ЕС получават равно заплащане за равен труд.

В предложението, което е политически приоритет на председателя Фон дер Лайен, се определят мерки за прозрачност в заплащането като например информиране на търсещите работа лица относно заплащанато и право да бъдат запознати с нивата на заплащане на работници, полагащи еднакъв труд, както и задължения за големите дружества да докладват разликите в заплащането на жените и мъжете. С предложението също така се укрепват инструментите позволяващи на работниците да предявяват правата си, и се улеснява достъпът до правосъдие.

Работодателите няма да имат право да питат търсещите работа лица относно заплащането, което са получавали на предишната им работа, и трябва да предоставят свързани със заплащането анонимизирани данни при поискване от страна на работника. Освен това работниците ще имат право на компенсация за дискриминация при заплащането.

Благодарение на нови мерки, отчитащи въздействието на пандемията от COVID-19 както върху работодателите, така и върху жените, които са засегнати особено тежко, ще се повиши осведомеността относно условията на заплащане в рамките на дружеството и ще се предоставят повече инструменти на работодателите и на работниците за справяне с дискриминацията при заплащането на работното място. По този начин ще бъдат взети предвид набор от съществени фактори, допринасящи за съществуващата разлика в заплащането. Това е от особено значение по време на пандемията от COVID-19, която води до увеличаване на неравенството между половете и до по-голям риск от бедност при жените.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заяви, че равният труд заслужава равно заплащане.

"За постигането на равно заплащане на мъжете и жените имаме нужда от прозрачност. Жените трябва да знаят дали работодателите им ги третират справедливо. Когато това не е така, те трябва да разполагат с правомощия да се борят и да получат това, което заслужават", посочи тя.


75
Още по темата: мъжежениЕКзаплащане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Винаги жените се слагат умишлено на по-ниско платени длъжности независимо, че са с високо образование
69
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че къде няма равно заплащане? Навсякъде, където съм работил, критериите за заплащане на мъже и жени са били еднакви.
68
0
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 месец
Поема за Ирина Бокова : Ирина-богинята една за всички времена . Ирина " звездите " си ги нареди други пък ги разреди . Тя уредите взе да ползва , за да подреди всичките звезди и планетите ги натовари , други пък ги разтовари , за да уреди всичките беди на планетата Земя . Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията , военните, полицията, медиците, институции и граждани . Трето поколение репресиран . София (2014).
67
0
 
2
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 месец
Народа няма да гласува всичките са лапачи
66
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За съжаление съществува голямо неравенство и дискриминация! Не се спазва равнопоставеността между половете и в детските градини е пълно с жени и няма чичковци, които да гледат децата, също така поради явна дискриминация в миньорския бранш и производството на тухли жените са много слабо представени, най-много да са допуснати до администрацията и не им дават възможност да се изявят на терен!!! Долу половата дискриминация!!! За повече жени в металургията!!!
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо да си изравни зъбите тая, чак тогава да изравнява други неща
64
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съгласен съм. Изравнете ми заплатата с тази на Урсула.
63
0
 
2
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 месец
В тая държава иа поне 1милион трайно безработни с никакви доходи, а тия които работят им дават 600 800 лв, безусловен базов доход няма а трябва всеки да получава поне 1500 2000 лв чисто на месец така,че ще се емигрира
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заплащането трябва да зависи единствено от резултатите.
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Равенството е мечтата на посредствените.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много взе да изравнява тази. Мирише малко на комунизъм работата.
59
0
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До зер/46

"Урсулата сама го казва - "равен труд". Обаче по медиите се набляга на "равно заплащане"" - може би, защото урсулата не казва за РАВЕН РЕЗУЛТАТ.
58
0
 
6
 
! Отговори
ЕК - България преди 1 месец
До Анонимен/53

"Простичко е, всекиму според заслугите, а не според пола." - ти ли ще ни даваш акъл бе!

:)
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този мъж на снимката май иска да му намалят заплатата.
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много се обърка този свят, не може да познаеш кое е мъжко, кое е женско - нито по коса, нито по дрехи, а вече и по заплата.
55
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕК ще предложи ли мъжете да могат да раждат - все пак равенство трябва да има.
54
2
 
4
 
! Отговори
до 50 преди 1 месец
лошото е, че мъжа, може 1-2 пъти на ден, а жената и 50 пъти може, щото мъжа върши цялата работа. то за това тая професия от най-древни времена главно от жени се упражнява!!
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако работата е пренасяне на тухли, по-голямо заплащане е за този пренесъл повече тухли. Ако работата е въртене на cвирчоци, по-голяма заплата за тази, която ги върти по-вълшебни. Простичко е, всекиму според заслугите, а не според пола.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тази нещо се е объркала - вече нали няма мъже и жени...
51
1
 
8
 
! Отговори
бг преди 1 месец
В нашия квартал ходя да се подстригвам при едно момче. 5-ти номер нищо специално. Справя се отлично за 5 минути и взема 10 лв. Вчера го нямаше и ходих при "фризьорка" същата подстрижка за 25 мин. и на цена 5 лв. ...с леки кусури.
Ето за това, мъжете са с по-добри доходи от жените !