Преболедуването на COVID-19 не ни пази от вируса в дългосрочен план

Проучване показва, че много хора нямат антитела 6 месеца след инфекцията
18 юни 2021 09:28, Нели Христова
213
Преболедуването на COVID-19 не ни пази от вируса в дългосрочен план
Снимка: БГНЕС

Преболедуването на COVID-19 не предпазва непременно от коронавируса в дългосрочен план, особено когато инфекцията е причинена от нови варианти. Това показва проучване, проведено върху здравни работници.

Учени от Оксфордския университет откриха значителни разлики в имунните реакции на медицинския персонал, който е прекарал COVID-19, като някои медици изглеждат далеч по-добре подготвени от други за борба с болестта шест месеца по-късно.

Изследователите от проучването, проведено с консорциума за имунология на коронавирус в Обединеното кралство, заявиха, че констатациите им показват, че всички трябва да се ваксинират, независимо дали са били заразени с вируса по-рано.

"Ако погледнете траекторията на имунния отговор след инфекция, той все още се открива шест месеца по-късно, но е много различен при различните хората", казва Елинор Барнс, професор по хепатология и експериментална медицина в Оксфорд и старши автор проучването пред The Guardian. "Това е много по-различно от ваксинацията. Имунизираните получават наистина силен отговор, но с естествена инфекция има много повече разнообразие в имунните отговори."

Изследователите са анализирали кръвни проби от 78 здравни работници, които са имали COVID-19, със или без симптоми, между април и юни миналата година. Кръвта се проверява ежемесечно до шест месеца след заразяването за редица имунни отговори. Те включват различни видове антитела, насочени към вируса - В-клетки, които произвеждат антитела и запазват паметта за болестта, и Т-клетки, които намаляват тежестта на заболяването, като убиват заразените клетки.

Авторите на изследването описват как са използвали система за машинно обучение, наречена Саймън, за последователно итеративно моделиране през нощта, за да видят дали ранният имунен отговор на човек и тежестта на инфекцията му могат да предскажат по-дългосрочния им имунитет. Д-р Адриана Томич, първият автор на изследването, казва, че подпис в антителата и Т-клетъчния отговор един месец след инфекцияна предсказва колко силен ще бъде отговорът на антителата след шест месеца.

По-голямата част от хората, които имат слаб имунен отговор месец след инфекцията, нямат откриваеми антитела, които биха могли да неутрализират алфа варианта, забелязан за първи път в Кент, шест месеца по-късно. Никой няма и неутрализиращи антитела срещу бета варианта, забелязан за първи път в Южна Африка. Изследователите все още не са анализирали данни за варианта Делта, който се появи в Индия.

Докато повечето здравни работници, които са развили симптоматично заболяване, са имали измерим имунен отговор шест месеца по-късно, повече от една четвърт не са имали антитела. Повече от 90% от тези, които са имали асимптоматични инфекции, нямат измерим имунен отговор шест месеца по-късно, установяват изследователите.

"Според нас преболедуването на COVID-19 не ви предпазва задължително в дългосрочен план от Sars-Cov-2, особено от други варианти", обяснява Барнс. "Не трябва да разчитате на антителата да ви предпазят от последващо заболяване, трябва да бъдете ваксинирани."

Широката вариабилност на имунитета, предизвикана от естествена инфекция, отчасти отразява коренно различните експозиции, които хората могат да имат на вируса по време на живота си. Имунитетът от ваксинация е по-надежден, тъй като на хората се дава стандартна доза по стандартен начин.

 


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
2
 
28
 
! Отговори
Неее преди 1 месец
"Имунитетът от ваксинация е по-надежден, тъй като на хората се дава стандартна доза по стандартен начин". Те това изречение убива рибата. Прочетете го пак.
205
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Здравният нихилизъм е в основата на нашето "Ковид" нещастие.
204
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тея, дето предрекоха, че милиони ще умрат и после създадоха ваксина, от която понякога хората умират! Не знам защо, ама не им вярвам.
203
1
 
24
 
! Отговори
Ай стига Ва преди 1 месец
Стандартната доза ваксина, дадена ти по стандартен начин, според тази идиоцка статия трябва да ти даде и стандартен имунитет. Инак тази същата имунна система веднага става нестандартна без ваксина и ама никак не те пази пущината.Пък те и ваксинираните си се разболяват напук на тез изследвания, не ги е срам!
202
0
 
9
 
! Отговори
Ай стига Ва преди 1 месец
Стандартната доза ваксина, дадена ти по стандартен начинраните си се разболяватспоред тази *** статия трябва да ти даде и стандартен имунитет.Инак тази същата имунна система веднага става нестандартна без ваксинаи ама никак не те пази пущината.Пък те и ваксинираните си се разболяват напук на тез изследвания,не ги е срам!
201
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откъде да знам.Уж лицензирани лаборатории.А определено не съм от тези,които вирус не ги лови.И обонянието ми се е губило.И не отскоро.А и много преди години..Странна работа.
200
0
 
18
 
! Отговори
Edin преди 1 месец
До Анонимен 200Дали тестовете не са произведени с предварително заложен положителен или отрицателен резултат или изобщо не отчитат т.нар. коронавирус а нещо друго?
199
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Миналата година ми се наложи няколко пъти да пътувам в чужбина .Тестовете бяха задължителни.Правих си няколко пъти и все отрицателни.Струваше ми доста скъпичко.Моя съседка ,която почти не излиза от дома, си направи тест, който беше положителен.Как става това ,за бога .Никакви предпазни средства не използвам освен тези,които не могат да се избегнат.А милата женица беше толкова стриктна.
198
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че с какво и как по съдържание и начин тази стандартна доза дадена на хората чрез ваксинация ще повлия и ще задейства функционално В,Тклетките да произведат памет за болестта,която тя за тях произвеждана,възпроизвеждана с допълнения е непозната как модел по съдържание и начин на изграждане,кат от къде ще вземе необходимите вещества,съединения с условията на създаване,изграждане антимодела на съществуване по съдържание да се противопостави,неутрализира,за да устои,унищожи болестта застрашаваща ги
197
1
 
38
 
! Отговори
менте преди 1 месец
Това точно е менте новина. Обратното е. Преболедуването е по-надеждно от пишман ваксината. Фармацевтите да ядат дедовия !
196
2
 
42
 
! Отговори
АБС преди 1 месец
Преболедувах Ковид / десетина дни като грип/.Месец и половина след първите симптоми си направих тест за антитела и имах много. Позната си направи същия тест един месец след втора доза на файзер и имаше по-малко антитела от мен. Вярно е, че имунната реакция на всеки организъм е различна, но защо аз да съм по-малко защитена без ваксина?
195
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с тия лъжи и измами няма да се ваксинират хората спрете вече тия ваши лъжливи тестове и мерки бог ще ви накаже най скоро време дано да горите в ада
194
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За сефте виждам вирус, имунитетът срещу който да изчезва след 6-8 месеца... Виж, антителата - те може, те се произвеждат повторно при необходимост, не стоят вечно налични. Аз също имам имунитет срещу шарка от ваксината едно време, но антитела нямам, защо решихте, че сега има по-различен начин на работа на имунната система?И още нещо - по време на епидемия се търси и прилага ЛЕКАРСТВО, а не ваксина. Пак за сефте в историята гоним ваксинация не след или преди, а по време на епидемия...
193
2
 
37
 
! Отговори
Спрете се преди 1 месец
Няма ли да спрете да пишете някакви малоумнви проучвания на самоиздигнали се изследователи??? Аз пък имам познат, който нямаше достатъчно антитела, но цялото му семейство беше болно, той не се разболя втори път. Престанете да пишете глупости на некадърните лекари.
192
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само да питам:Астра зенеката (за която работят горните професори от Оксфорд) пак е с имунен отговор за първите вируси и ще създаде тела за тях. И тя е с 6-8м имунитет.Та като съм го преболедувал, за какво да се ваксинирам. А да - иначе нема да мое се пътува.
191
4
 
22
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Малко послъгваме, а?
190
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А фактите които показват че масата ваксинирани в Чили и Великобритания се заразяват и умират точно като неваксинирани до какви изводи води "Учените"?
189
5
 
18
 
! Отговори
Handel преди 1 месец
"Не трябва да разчитате на антителата да ви предпазят от последващо заболяване, трябва да бъдете ваксинирани."И задължително с Астра Зенека.
188
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пишете на български! ~~~ Елинор Барнс, професор по хепатология и експериментална медицина в Оксфорд ~~~ сега този/я професор/ка, сяда ли на тоалетната или може и прав/а?
187
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не мога да повярвам, че Бау е написал повече от едно изречение и не е включил думата Ганьо. Разбира се, пак пише глупости.