Експерт: В Брюксел трудно ще има консенсус за Зеления преход

Токът ще стане много скъп, а ефектът ще удари крайния потребител
19 юли 2021 14:00, Анисия Иванова
30
Експерт: В Брюксел трудно ще има консенсус за Зеления преход
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Целите, които си поставя Брюксел за Зелен преход, са прекалено амбициозни, а срокът, в който Европейската комисия иска мерките да бъдат приети и изпълнени, е прекалено кратък. Консенсус по темата трудно ще бъде постигнат и това си личи от моменталната реакция на Полша, която поиска Европейският съюз да “плати сметката” за затварянето на ТЕЦ на територията на страната. Това заяви Боян Рашев, управляващ партньор в denkstatt България, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

"В рамките на 30 години Европейският съюз успя да намали нетните емсии с 20%, а сега иска за още 10 години да ги намали с 35%, което е изключително трудно да стане.”, обясни гостът.

Още по темата

Според Рашев тежката индустрия в Европа или е изчезнала, или е преместена извън територията на континента, или е разположена в Източна Европа. В Европейския съюз всички евтини и базисни мерки за енергийна ефективност са взети. Комбинацията от тези два фактора е причината за последните три десетилетия въглеродните емисии да спаднат с 20%. Но за следващите 10 години Европа да успее да надгради постигнатото за 30 години - това, според Боян Рашев, е красива, но утопична мечта.

Индустриите реагират остро, но този път казват истината, допълни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Боян Рашев е категоричен, че на този етап Европейският съюз иска да продължи да става по-богат, но без вече да се налага да използва енергия или с други думи - усилия. Всички предложения на Европейската комисия водят до това енергията да стане много скъпа, а ефектът от тези мерки основно ще удари крайния потребител. “Цената на тока ще експлодира”, смята Рашев, а тази на газа също не е ниска. Причината за това е огромното потребление на газ в Китай и Япония, а в Европа в момента се опитваме да заместим топлоелектрическите централи с природен газ. Другата алтернатива на ТЕЦ е биомасата, но тя има дори по-голям въглероден отпечатък от лигнитните въглища, а дава по-малко енергия от тях.

По темата, че Франция отказва да приеме налагането на електромобилите, Боян Рашев коментира, че те в действителност нямат никаква пазарна сила.

"В България електрическите автомобили са рядкост, което показва колко търсени са в действителност. От 10 години планирам да си купя такава кола, но така и не го правя, защото просто няма достатъчно добра оферта.”, даде за пример Рашев.

Ако купуването на електрическите автомобили не е било изкуствено стимулиране чрез държавна намеса, то пазарът много бързо е щял да покаже, че търсене за такива коли няма.

Боян Рашев коментира и тежките наводнения в Германия, Белгия и Нидерландия. Припомняме, че до момента жертвите от природното бедствие са над 190 души. Според Рашев, не е много необичайно за Германия да не успее да калкулира риска, а медиите по никакъв начин да не съобщят за случващото се. Нидерландия е пример за държава, която успешно се е справила с предвиждането на природната стихия и доказателство за това е, че там няма никакви жертви. Основният проблем, който Боян Рашев вижда, е, че политиците вероятно ще използват човешката трагедия, за да аргументират действията, които смятат да предприемат.

Целият разговор
- във видеото.


30
Още от ЕС
Много смърт и разруха - какви са последствията от големите наводнения в Европа?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Като преди 2 седмици
Искят екология, да се спре изсечването на горите. По времето на соца в магазините всичси рродусте се увиваха в хартия и плодовете и зеленчуци врхартиени пликове. Олиото, оцета, ткиселото мляко бяха в стъклени бутилки и бурканчета. Пак тогав се стремяха да намалят въглещни централи, като минат на газ. Излиза, че тогава повече са мислили за околоната среда, окколкото сега
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 26Мюмюните са си в техните страни... и с право гърмят европейските окупатори.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нека видим западна Европа как затваря тецовете на въглища, ядрените централи, затваря заводите Рено, Фолцваген на ДВГ, как унищожават последните си индустрии и се превръщат в африканци................Ние да се снишим, да изчакаме, па тогава да се преустройваме......
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-екологично живеят в Централна Африка. Европейците да се учат от бушмените, пигмеите. Източна Европа трябва да се отдели от Западна Европа, да продава на Западна Европа ток и руски газ.
26
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 16 "Ако ще цяла Африка да покрият със соларни панели"Ако и 20% от сахара покрият ще задоволят нуждите на европа. Само дето не е все още икономически изгодно, а там щъкат мюмюни с калашници.
25
0
 
2
 
! Отговори
Сатир преди 2 седмици
Знаете ли какво е тихо и тъмно - дискотека в пострадалата държава. Всички Ви обясняват как ще си купите ток от другаде но неказват къде е другаде и колко струва. Чувам всякакви апокалипсиси но никой не ги свързва радиацията на слънцето. Всички говорят за въглеродния отпечатък но какъв е той сарвнен с емисиите на вулканите?
24
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 2 седмици
"Европейският съюз да плати сметката за затварянето на ТЕЦ на територията на страната." Точно кой ТЕЦ трябва да затвори Полша?
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Умни глави се изказват тук...нямало да стигне енергията от Африка...хахахВъпросът е геополитически, концентрирай си ресурса на 1 точка за целия свят, кой го управлява, кой го брани, това е рискът, който никой не иска да поеме. Чисто технологично би имало предостатъчно!
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Някой обърна ли внимание на изречението: "Според Рашев тежката индустрия в Европа или е изчезнала, или е преместена извън територията на континента, или е разположена в Източна Европа...". Абсолютно вярно е това, но от там възниква въпроса-Източна Европа не е ли част от Европа и ЕС и какво ще коства на тези страни т.нар Зелена сделка. Защото ако тежката индустрия е преместена в Източна Европа то тогава там мерките трябва да са още по-крути и буквално да разрушат икономиката на тези страни.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До До 14 - "се предприема промяна на икономическия модел, без да разполагаме с нови технологии, с надеждата от някъде ще се появят такива." - Боговете от Брюксел ще заповядат на Универсалния разум да ни даде нови технологии за производство на енергии, иначе ще му наложат санкции и глоби!
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А той тока хубаво ще поскъпне ама като поскъпне бензина и тогава да видиш.
19
0
 
9
 
! Отговори
До 14 преди 2 седмици
Ефективността на ВЕИ е много ниска, да не говорим че тях не може да се разчита, те не са в състояние на работят 24/7. Парадокса днес е че за първи път в човешката история се предприема промяна на икономическия модел, без да разполагаме с нови технологии, с надеждата от някъде ще се появят такива.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това което казва Боян Рашев е жалката истина за Европа днес. ЕС е окупиран от либерасти екоталибани, готови да унищожат всичко и да ни хвърлят в тежка мизерия, за да постигнат секта целите си. Разума липса изцяло, всичко се основава на религиозни догми - добре дошли в новото европейско средновековие.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Фашистите от ЕС, богоизбраните, си мислят, че като наложат на бизнеса данък виздух, и изведнъж науката така ще се развие, че ще създаде нови енергии и производства, при които не се консумира въздух и не се отделя СО2? А нови технологии вече няма почти от 100 години, единственато през 90те мобилните телефони. Всичко е същото както преди 70 години - и колите, и космическите технологии, и медицината - само се подобряват съществуващите, няма нова технология. Но те са богове, те ще наложат санкции на тези които използват въздух за производство.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако ще цяла Африка да покрият със соларни панели и вятърни перки, да пече слънцето по цял ден, пак няма да се произведе достатъчно енергия дори за малка част от икономиката на Германия примерно.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма други алтернативи за добив на електричество, всеки който ви разправя, че с перки в полети и соларни панели електричеството ще стане по евтино ви лъже.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Общият дял на възобновяемите енергийни източници в общото производство на електроенергия не може да бъде повече от 10-15%. Слънцето грее, когато грее, а вятърът дyxа, когато дyxа, не можете да разчитате на генерирането от такива източници по време на пикови натоварвания в енергийната система. Затова фашистите от Брюксел ще наложат санкции и глоби на Слънцето и на Вятъра ако не греят и не дyxaт когато им наредят юбер-меншените от Брюксел, за да спасим планетата!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Общият дял на възобновяемите енергийни източници в общото производство на електроенергия не може да бъде повече от 10-15%. Слънцето грее, когато грее, а вятърът ***, когато ***, не можете да разчитате на генерирането от такива източници по време на пикови натоварвания в енергийната система. Затова фашистите от Брюксел ще наложат санкции и глоби на Слънцето и на Вятъра ако не греят и не дyxaт когато им наредят юбер-меншените от Брюксел, за да спасим планетата!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На запад са тотално зомбирани. Заговориш ли на накой, че климатичните промени са фейк, веднага настръхват и са готови да извикта полиция все едно си престъпник. Да не говорим, че веднага те уволняват, защото всички колеги ще започват да те избягват и вече не се вписваш в така наречения team working.
11
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ще стане много скъп в краткосрочен план, но след време ще е почти безплатен