Цените на жилища в София - сред най-високите в столиците на Източна Европа

Цена за квадратен метър за апартамент в столицата ни е 1 721 евро
27 юли 2021 21:20, Петя Славова
144
Цените на жилища в София - сред най-високите в столиците на Източна Европа
Снимка: БГНЕС

Цените на жилищата в София са едни от най-високите сред тези в столиците на източноевропейските държави. Цена за квадратен метър за апартамент в столицата ни е 1 721 евро. Това гласи статистика на сайта за разходите за живот Numbeo. Сайтът сравнява цените на жилищата в центровете на по-големите градове в Източна Европа. В класацията са включени 49 града.

Още по темата

Данните показват, че най-скъпо е в Прага, където жилище в центъра е на цена от 5 482 евро за квадратен метър. В топ три са още Москва (5 029 евро на кв.м) и столицата на Полша Варшава (3 990 евро на кв.м). Следват Братислава и Гданск.

Малко преди нас се нареждат два румънски града Клуж Напока (2 193 евро на кв.м) и Букурещ (1 858 евро на кв.м.). Клуж Напока е познат като града с най-скъпи жилищни имоти в Румъния.

Само три от градовете, включени в класацията, имат цени на имотите под 1000 евро на кв.м. Това са Харков в Украйна (895 евро на кв.м.), Днпиро - също в Украйна (880 евро на кв.м.) и Арад в Румъния (790 евро на к.м.).

В класацията са включени и други големи градове в България, като Бургас, където цените на апартаментите в центъра са 1 034 евро на кв.м. и Пловдив, където цените са 1 008 евро на кв.м., информира Money.bg.

Според данни от доклад на Knight Frank, публикуван миналия месец, се посочва, че цените на жилищата в световен мащаб се покачват с най-бързи темпове от 2006 година насам. На някои жилищни пазари годишният ръст на цените на имотите надмина 30%.

Средният ръст на цените на жилищата е 7,3% през март на годишна база. Това показват за първото тримесечие на 2021 г., който проследява движението на жилищните цени в световен мащаб.

У нас цените на бележат ръст от 5,4% през март на годишна база.


144
Още по темата: жилищацениСофияимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ке емигрираме.
9
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Брокер, H2U. Ти кат си ми един богаташ затуй си чупиш пръстите по клавиатурата.
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако не пишете за Ковид ще е за туризма или имотите. И трите типа статии са силно манипулативни.
7
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Балон балон балон дон балон
6
21
 
20
 
! Отговори
Брокер, H2U преди 2 месеца
Киселее ли гроздето, ?
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има ли някой, навит за гурбет в чужбина?
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като има балъци да купуват на тези цени, ще надминат и западна европа.
3
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По-добре ли живеете при умиращия чалгар славчо трифонов и чака-рака партията ИТН, главанаци? Ще страдате, ягодоберачи!
2
7
 
24
 
! Отговори
Хм преди 2 месеца
Тесен нужник в София, на цената на фамилно жилище в голям западноевропейски град !?Извращението се държи на порочната държавна политика, целият ресурс и капитал на страната да се изсипва там...
1
26
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е част от мракобесната Промяна на президент румен радев, която със свирепа ярост ни донесе криза, мизерия, глад, нищета, безработица, безпаричие, безпътица, метежи, грабежи, кражби, убийства, самоубийства, наркомани, алкохолици, кибици, проституция, морален срив, ментална разруха, пълна деградация на моралните и семейно патриархалните ценности, джендър идеология, корупция, суша, студ, урагани, измами, инфлация! Оставка на тиранина и криптокомуне румен радев ветото ВЕДНАГА!