Европейският съюз не се разпада, но рискът се увеличава

Блокът отново е в обтегнати отношения с Полша
12 окт 2021 22:55, Нели Христова
112

Полша прие закон, който оспорва върховенството на правото на ЕС - ключов принцип на членството в ЕС - като обявява важни членове от договорите на ЕС за "несъвместими" с полската конституция. Това отново обтегна отношенията на страната с блока. Какво следва от тук нататък?

"Това, което се случи в Полша, беше едно решение на Конституционния съд, който постави под въпрос 4 члена от договора за ЕС. Постави под въпрос върховенството на европейското законодателство над националното законодателство. Това е проблем за целия Европейски съюз, защото нещата опират до това, че ако не се спазват договорите и поетите ангажименти, тогава ерозира фундаментът на ЕС", коментира международният анализатор Любомир Кючуков в предаването "Денят ON AIR".

По думите му договорът за ЕС е приет, подписан от всички държави членки, ратифициран от всички парламенти, тоест той трябва да е задължителен за изпълнение.

Кючуков добави, че Полша е достатъчно проевропейска страна и заяви, че не смята, че тезите за излизане на страната от ЕС в момента са актуални.

"Това е отречено от полското правителство. Примерът с Brexit и състоянието с Обединеното кралство в момента не е особено вдъхновяващ. Гражданите на Полша са проевропейски настроени", анализира още той.

Кючуков обърна внимание, че тук проблемът е как те виждат членството си в ЕС и дори в какъв Европейски съюз биха желали да членуват.

"Правителството на Полша се опитва да ограничи политическата интеграция в рамките на ЕС. Полша се опитва в момента да върне повече пълномощия на националните държави. Те да решават по много проблеми. В крайна сметка ЕС да се сведе до един хлабав общ пазар", каза международният анализатор пред Bulgaria ON AIR.

Според него ЕС не се разпада, но рисковете нарастват.

"Защото в момента се атакува именно базисно положение на ЕС. Ерозира се неговия фундамент. Става дума за това, че върховенството на европейското законодателство важи за всички и те не могат да бъдат изменяни отделно от всяка една държава, защото тогава просто няма да имаме съюз", посочи той.

Кючуков подчерта, че по-сериозен е рискът от ерозия на правилата на ЕС, отколкото от напускане на Полша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какко искате да кажете че европа е зле а турция,китаи,русия,индия са добре и са цъфнали и вързали .че тука сме изостанали некви и *** а там нямат проблеми,проблемите са в цял свят няма държава която да не боксува.
59
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 80 Излизайте бе. Връщайте милиардите и изчезвайте. Руснаците ще ви оправят вас: като ви докарат да виете от глад ще се се самозакопаете от яд.
58
2
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
UK плати ли 100 милиарда на Урсула за Брекзит :)))
57
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
правилата им са абсурдни и последната година и половина го доказва. те пускат командите, а мравките да изпълняваме без дискусия и без логика. натресоха поръчки за милиони излишни ваксини и ни пратиха сметката да плащаме. сега и като ликвидират и лева вече съвсем ще задлъжнеем и ще пускат още по-абсурдни команди. белгийците са рязали ръце на малки деца в африка да накарат бащите им да изпълняват нормите в мините. това са изр 0ди.
56
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще настигнем Либия и Сирия, скоро.
55
4
 
25
 
! Отговори
Дедо Ванго преди 2 години
Разцвета на ЕС е в миналото, разрухата е бъдещето.
54
14
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Руското ЩЕ буди иронични усмивки у нормалните хора :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
53
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ингилизите се сетиха и почнаха да се запасяват с продукти....
52
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има проблеми с изхранването. В Прибалтийските и в източна Европа.
51
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова пък имаме зелен сертификат за ковид, ха ха ха ха
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 70 "30, 6 каква разлика - бум, и на дъното." Колкото си грамотен за "разликата", толкова и за "бум, и на дъното". :))))
49
3
 
15
 
! Отговори
Дедо Ванго преди 2 години
Глобалното затопляне е химера. Тази зима с газта и студа ще се разпадне клоаката ЕС.
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
30, 6 каква разлика - бум, и на дъното.
47
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 66 "Самолетоносачът струва средно 30 милиарда" Русоробите сте неграмотни до безобразие. Най-новия клас самолетоносачи струва 6.2 милиарда долара. За полюциите ви за безаналоговите блядостански оръжия няма да коментирам изобщо.
46
1
 
17
 
! Отговори
Ще преди 2 години
ще...ЕС с диктаторските си подходи, клони към разпад....въпрос на време е..
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Икономиката на САЩ вече е несъстоятелна. Много щати ще опитат да се отделят. Но да не забравят Украйна. Когато Украйна напусна СССР икономиката и беше сравнима с тази на Германия. А днес?
44
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Непобедимият "самолетоносен" флот на Съединените (все още съединени, за сега) американски щати в един момент се оказа остарял. Самолетоносачът струва средно 30 милиарда и има военна мощ на малка държава. А след успешното изпитание преди дни на старта на 3М22 Циркон от подводница, самолетоносачите на САЩ се оказаха безполезна купчина от плаващи мишени които са съвършенно беззащитни срещу хиперзвуковата крилата ракета Циркон. 3М22 Циркон може да бъде изстрелян във всеки момент от всяка точка на световния океан.
43
0
 
18
 
! Отговори
ЦК на ЕС КП преди 2 години
Така е като се следва линията на партията, а не икономическите закони.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 62 "В Сибир ще се модернизират съществуващите, но на първо място ще се строят нови градове в удобни природно-климатични зони". Като Норилск, нали? :))))
41
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Forbes: Европа е пред енергийна катастрофа, от която няма спасение. Политиката за преминаване към зелени енергийни източници може да доведе Европа до катастрофа още тази зима, пише Forbes.