Европейският съюз не се разпада, но рискът се увеличава

Блокът отново е в обтегнати отношения с Полша
12 окт 2021 22:55, Нели Христова
112

Полша прие закон, който оспорва върховенството на правото на ЕС - ключов принцип на членството в ЕС - като обявява важни членове от договорите на ЕС за "несъвместими" с полската конституция. Това отново обтегна отношенията на страната с блока. Какво следва от тук нататък?

"Това, което се случи в Полша, беше едно решение на Конституционния съд, който постави под въпрос 4 члена от договора за ЕС. Постави под въпрос върховенството на европейското законодателство над националното законодателство. Това е проблем за целия Европейски съюз, защото нещата опират до това, че ако не се спазват договорите и поетите ангажименти, тогава ерозира фундаментът на ЕС", коментира международният анализатор Любомир Кючуков в предаването "Денят ON AIR".

По думите му договорът за ЕС е приет, подписан от всички държави членки, ратифициран от всички парламенти, тоест той трябва да е задължителен за изпълнение.

Кючуков добави, че Полша е достатъчно проевропейска страна и заяви, че не смята, че тезите за излизане на страната от ЕС в момента са актуални.

"Това е отречено от полското правителство. Примерът с Brexit и състоянието с Обединеното кралство в момента не е особено вдъхновяващ. Гражданите на Полша са проевропейски настроени", анализира още той.

Кючуков обърна внимание, че тук проблемът е как те виждат членството си в ЕС и дори в какъв Европейски съюз биха желали да членуват.

"Правителството на Полша се опитва да ограничи политическата интеграция в рамките на ЕС. Полша се опитва в момента да върне повече пълномощия на националните държави. Те да решават по много проблеми. В крайна сметка ЕС да се сведе до един хлабав общ пазар", каза международният анализатор пред Bulgaria ON AIR.

Според него ЕС не се разпада, но рисковете нарастват.

"Защото в момента се атакува именно базисно положение на ЕС. Ерозира се неговия фундамент. Става дума за това, че върховенството на европейското законодателство важи за всички и те не могат да бъдат изменяни отделно от всяка една държава, защото тогава просто няма да имаме съюз", посочи той.

Кючуков подчерта, че по-сериозен е рискът от ерозия на правилата на ЕС, отколкото от напускане на Полша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
7
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Искам България вън от ЕС и отново да си станем част от руската империя. Искам отново разликата между чистач и инженер да бъде само 10 лева от месечната заплата. Писна ми да се хвалят програмистите с 6 хиляди лева заплата, докато чистачът едвам преживява на 600 лева. Искам равни заплати за всички.
19
2
 
4
 
! Отговори
само така преди 2 години
Полша е една от държавите с най много отпуснати средства от европейските фондове
18
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полюциите на рубляците ще доведат до рекордни количества изпит одеколон тази вечер :))))
17
6
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПОЛША ОБЯВИ, ЧЕ НЯМА ДА ЗАЧИТА РЕШЕНИЯТА ВЗЕТИ В ЕС ПАРЛАМЕНТА! И , ЧЕ ПОДПИСАНИЯ ДОГОВОР С ЕС ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ ГО ОБЯВЯВА ЗА НИЩОЖЕН! АМИ ЩОМ ДОГОВОРА С ЕС Е НИЩОЖЕН ИМ СПРЕТЕ ФОНДОВЕТЕ ! КОЙТО НЕ ИСКА ДА Е В ЕС ДА СЕ ПРАЖДОСВА НЕЗАБАВНО!
16
2
 
18
 
! Отговори
Боец преди 2 години
Да се разпада Еврогейския съюз, че България отново да е свободна и независима държава!!
15
11
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
ЕС не е СССР да се разпадне, дрогари. А новата Волга кога ще я пускат? :)))))))))))))))))
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19 От такива като теб СЪС СИГУРНОСТ НИКОЙ НЯМА НУЖДА. И В ЕС СЪЩО. :))))
13
2
 
6
 
! Отговори
Веселинъ до 12 преди 2 години
Приятел, не бъркай Франция с Германия. В моментът,в който пишеш това,което си написал Франция се намира под испано-германска окупация,която с всичкият си позор на позорищата ЕС не признава. Както България днес е окупирана от евреи,турци и гърци.
12
4
 
11
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Еииий ко са разпадне джендърския ЕС банкет жа дам ! Три деня начи жа има едине,пиене,кючеци и ръченици. И уроспии !
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Час по скоро да се разпада и този съюз!
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ковид има защото казали, ковид няма
9
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов "Всеки Българин споделящ идеалите на Ботев и Левски за свободна и независима България би го сторил." Преди да влезе в ЕС България не беше нито свободна нито независима, а обгърната отвсякъде от пипалата на тази държава, срещу попълзновенията на която са предупреждавали И Ботев, И Левски. Лицемерните и лъжливи кремълски слуги винаги се проваляте на теста за родолюбие.
8
3
 
6
 
! Отговори
Урааааааа! преди 2 години
Добра новина! Хубав ден за българската демокрация!- цитат от един "български" нео-либераст, но думите в случая са подходящи.
7
6
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Не поставям под съмнение това,че към бъдещата Трако-Келтска Федерална Държава ще се прически и Полша. Същото важи за Швеция. България,Франция,Шотландия,Ирландия,Италия,Уелс,Белгия и Сърбия сме Траки,тоест Гали и Весготи. Квебек също е наш. Липсва само сплотен съюз за взаимна отбрана с Китай. Това е положението. Това е начинът да спрем еврейските фашизми и инвазии.Турците и гърците са фира. Ще имаме договор за ненападение с арабите и чернокожите.
6
4
 
8
 
! Отговори
Възраждане на СССР преди 2 години
ЕС и НАТО вън от България!! Шут за прогнилия капиталистически запад!! Съюз с Русия и Китай!!
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бг няма място във фашизъма
4
2
 
17
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Браво на дружина полска! Нормалните се махат от този цирк. Важно е супермен да е би и да има прави краставици. ЕС=СССР
3
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов "Дано ЕС се разпадне до Коледа" Мечтата на всяко ТКЗСарче, което е пропуснало да стане комунистче, и иска още един шанс. :)))
2
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР се разпадна отдавна и всички избягаха на Запад в ЕС и НАТО. Кремълския полуръст ще си умори мужиците от глад докато се мъчи да събори ЕС. Преди така с Америка се пробваха да я събарят и умряха от глад, сега пак се мъчат.
1
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поляците казаха, че тяхното законодателство е над това на ЕС, и. ... след това се обърнаха към европейските съдилища да се оплакват от ... ЕС. Полските панове не са си преценили възможностите да тролят.