Европейският съюз не се разпада, но рискът се увеличава

Блокът отново е в обтегнати отношения с Полша
12 окт 2021 22:55, Нели Христова
112

Полша прие закон, който оспорва върховенството на правото на ЕС - ключов принцип на членството в ЕС - като обявява важни членове от договорите на ЕС за "несъвместими" с полската конституция. Това отново обтегна отношенията на страната с блока. Какво следва от тук нататък?

"Това, което се случи в Полша, беше едно решение на Конституционния съд, който постави под въпрос 4 члена от договора за ЕС. Постави под въпрос върховенството на европейското законодателство над националното законодателство. Това е проблем за целия Европейски съюз, защото нещата опират до това, че ако не се спазват договорите и поетите ангажименти, тогава ерозира фундаментът на ЕС", коментира международният анализатор Любомир Кючуков в предаването "Денят ON AIR".

По думите му договорът за ЕС е приет, подписан от всички държави членки, ратифициран от всички парламенти, тоест той трябва да е задължителен за изпълнение.

Кючуков добави, че Полша е достатъчно проевропейска страна и заяви, че не смята, че тезите за излизане на страната от ЕС в момента са актуални.

"Това е отречено от полското правителство. Примерът с Brexit и състоянието с Обединеното кралство в момента не е особено вдъхновяващ. Гражданите на Полша са проевропейски настроени", анализира още той.

Кючуков обърна внимание, че тук проблемът е как те виждат членството си в ЕС и дори в какъв Европейски съюз биха желали да членуват.

"Правителството на Полша се опитва да ограничи политическата интеграция в рамките на ЕС. Полша се опитва в момента да върне повече пълномощия на националните държави. Те да решават по много проблеми. В крайна сметка ЕС да се сведе до един хлабав общ пазар", каза международният анализатор пред Bulgaria ON AIR.

Според него ЕС не се разпада, но рисковете нарастват.

"Защото в момента се атакува именно базисно положение на ЕС. Ерозира се неговия фундамент. Става дума за това, че върховенството на европейското законодателство важи за всички и те не могат да бъдат изменяни отделно от всяка една държава, защото тогава просто няма да имаме съюз", посочи той.

Кючуков подчерта, че по-сериозен е рискът от ерозия на правилата на ЕС, отколкото от напускане на Полша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Сибир ще се модернизират съществуващите, но на първо място ще се строят нови градове в удобни природно-климатични зони, градове от съвременен тип и логика на разполагане, чието развитие ще се свърже с природните ресурси. Това ще бъдат градове с най-модерна архитектура, с развита инфраструктура и наука, образование и здравеопазване, удобни градове, привлекателни и интересни за живот най-вече за младежта. Тези градове на народната империя ще станат места на сглобяване на Руския свят.
39
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пуснаха ли парното? Нормално беше края на октомври??? Пктин да ге е включил вентилаторите от Сибир?
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 59 "Русия ... народна империя" Какво си пил?
37
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моделът "Русия на бъдещето" не е извратената западна демокрация, ами народна империя, основана на принципа на "самодържието" - но не в смисъл на възстановяване на монархията, а в смисъл истинско народовластие, където руснаците начело със силен държавен лидер "сами се държат" (само-държие) чрез силно местно самоуправление, каквото например е земството в края на XIX век.
36
2
 
10
 
! Отговори
Inception преди 2 години
Да ви кажа лошата новина: няма глобално заторляне, а иде мини ледников период - някъде около 200 години.
35
11
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Абе "умен". Блатняците ако врътнат кранчето ще трябва да се върнат към канибализма, ама как да се сетиш с празната, червена кратуна :)))))))))))))))) Те сега едвам кретат без пари..... :)))))))))))))))))))))))))))))))
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Белорусия, която е под санкции от страна на ЕС и САЩ, няма увеличение на цените на тока, отоплението, горивата и хранителните продукти.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия трябва да премине към по-екологични енергийни източници по един по-плавен и балансиран начин, отколкото Европа. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с членове на правителството. Такъв енергопреход като този в Европа не ни е нужен. Виждате какво се случва в Европа: има истерия и някакво объркване на пазарите. Преходът трябва да е плавен. И нашата страна има абсолютно всяка възможност да избегне подобни грешки, каза Владимир Путин по време на срещата. Следователно, смята руският лидер, не е необходимо Русия да прилага сляпо стандартните схеми за намаляване на емисиите.
32
10
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
До Анонимен......Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот....... Хахаххахахахааааааа, тук ключовото е ЩЕ. Руското ЩЕ цапа и мирише.
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Енергийната криза показа, че нито вятърната, нито слънчевата енергия могат да се конкурират по ефективност с въглищата, петрола или газа. В Русия разбират това. Европа, Китай и САЩ са решили да поемат риска и да заменят изкопаемите горива. Сега всички те страдат от енергийна криза. И тази политика в Европа, Китай, Северна Америка и другаде, ако не бъде преработена, за да отразява по-добре реалността, ще обрече милиарди хора на прекъсвания на тока, недостиг на енергия и по-високи сметки.
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пич, за 1,8 трилиона ще се построят 300 ! АЕЦа по 6 милиарда.
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Икономически колапс и драстично падане на жизнения стандарт я Европа ако цените на газта се задържат на това ниво. А ако Европа реално се сдърпа с Русия - какво я чака тогава?
28
1
 
8
 
! Отговори
циник преди 2 години
ХАХАХА ..., а ЕС няма ли да приеме скоро нови правила, как да се ... с жената?!?!?! ... да са съобразени климатичните промени ... Европата да се превърне, дет се вика в най-по-чист Климатичен-Еко-Секс-Съюз ...
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светът е на прага на глобален енергетически колапс! Не само Европа, но и целия свят. Изключения са страни които имат собсвени енергоресурси като САЩ, Русия, Норвегия, Венецуела, Нигерия, но кризата по един или друг начин и тях ще ги засегне защото кризата ще промени не само енергийните пазари, но и цялата световна търговия.
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1.8 трилиона евро похарчиха Урсула и комисарите в ЕК които взимат по половин милион европ заплати. 1.8 трилиона евро за развитие на зелени енергии. Резултата - енергийна криза и енергиен колапс на ЕС. Икономиката се срива, инфлацията расте. Една АЕЦ струва 6 милиарда, с тези пари можеха да построят най-малко 20 АЕЦ които щяха да гарантират изобилна енергия за икономиката на ЕС без да отделят никакви въглеродни емисии. Как мислите, защо не искат атомна енергия и налагат високи глоби за тока от АЕЦ?
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява и да затъва в тежки социални, икономически и политически кризи.
24
9
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Рашия днес е една африканска държава със сняг. Даже България има по-голямо БВП на глава, минимална заплата и пенсия.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Зозо "Уааахаххаааааааа, другарю спирай пърцуцата, мий краката и лягай. Стига се излага тука, падаме от смях :)))))))))))))" Единственото любопитно ми е, дали вече са се наджасали с одеколон когато ги пишат тези работи, или тепърва ще "празнуват" полюциите си с одеколон? :)))))
22
6
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПОЛША ЩЕ ИМА СТРАХОТНИ ПРОБЛЕМИ, ЗАЩОТО БСП СОЦИАЛДЕМОКТАРИТЕ В ГЕРМАНИЯ НЯМА ДА СЪСТАВЯТ МНОЗИНСТВО И МЕРКЕЛ ОФИЦИАЛНО СЕ ВРЪЩА НА ВЛАСТ В ГЕРМАНИЯ! ЕС НЕ Е САМО ИКОНОМИЧЕСКИ СЪЮЗ И НА КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА ДА СЕ ПРАЖДОСВА НЕЗАБАВНО!
21
12
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
До Анонимен...........Русия днес е по-силна и по-богата........... Уааахаххаааааааа, другарю спирай пърцуцата, мий краката и лягай. Стига се излага тука, падаме от смях :)))))))))))))