Глетчер се срути в Италия и уби най-малко 7 души, защо се случи?

Подобни инциденти ще стават все по-чести
5 юли 2022 18:37, Нели Христова
9
Глетчер се срути в Италия и уби най-малко 7 души, защо се случи?
Снимка: БГНЕС

Най-малко седем души загинаха, след като попаднаха в лавина, предизвикана от срутването на ледник в северните италиански Алпи. Други осем са били ранени, като двама души са получили сериозни наранявания.

Поради лошото време е спряно издирването на други 13 изчезнали туристи с хеликоптери и дронове.

Италианският министър-председател Марио Драги каза, че инцидентът "без съмнение" е свързан с промените в климата.

Четирима от седемте убити са идентифицирани от спасителите, трима от които са италианци, включително двама планински водачи.

Видеозапис от инцидента показва ледена маса, която се срутва по склоновете на Мармолада - най-високата планина в района.

"Спуснала се е лавина от сняг, лед и скали, която по пътя си удари пътеката за достъп, на която имаше няколко въжета, някои от които бяха пометени", обясни ситуацията говорителката на спешните служби Микела Канова. "Окончателният брой на участващите алпинисти все още не е известен", добави тя.

Ранените туристи, включително двама души в критично състояние, са откарани в няколко болници в района, казаха спасителни служители.

Не е ясно какво е причинило срутването на участъка от ледника, наречен серак.

Но Уолтър Милан, говорител на спасителната служба, каза пред държавната телевизия, че през последните дни в района има необичайно високи температури.

"Жегата е необичайна", казва Милан, отбелязвайки, че температурите са достигнали 10C на върха на ледника през последните дни. "Това е изключителна жега. Нещо не е наред."

Италианският премиер каза, че изменението на климата носи известна отговорност за срутването на ледника.

"Това е трагедия, която със сигурност има елемент на непредсказуемото, но също така без съмнение е свързана с влошаването на околната среда и климатичната ситуация", каза Драги. При посещение в региона той също каза, че правителството ще вземе мерки, за да предотврати повторна подобна трагедия.

Събития като това вероятно ще станат по-чести със затоплянето на планетата, според учени, които прекарват живота си в изследване на леда по планините. За този конкретен ледник експертите посочиха изгарящата гореща вълна в Италия като фактор за инциденга, тъй като е вероятно той да е разтопил големи количества лед.

Експерти от националния изследователски съвет на Италия заявиха, че ледникътще изчезне през следващите 25-30 години, а голяма част от обема му вече е загубен.

Професор Джонатан Бамбер, директор на Центъра по глациология в Бристол към Университета на Бристол, каза: "Доломитите в Италия, където се случи този трагичен инцидент, преживяха суша през цялата зима с много малко снеговалежи. В комбинация с необичайно високите температури в региона през лятото, ледниците се топят бързо. Участъкът, който се откъсна, беше част от висящ ледник със сераци или ледени скали, които стават особено нестабилни при топли условия като тези в Доломитите в момента.

Тази история ще стане по-позната през идните години, тъй като тези условия се отразяват в планинските вериги.

"Колапсът на ледника Мармолада е природно бедствие, пряко свързано с изменението на климата. Ледниците с висока надморска височина като Мармолада често са стръмни и разчитат на ниски температури под нула градуса по Целзий, за да са стабилни. Но изменението на климата означава, че ще има все повече и повече стопена вода, която отделя топлина и загрява леда. Ако водата замръзне отново може да се случи повдигане на ледника от скалата отдолу и причиняване на внезапно нестабилно срутване. Катастрофални срутвания на ледници като този стават все по-чести", обяснява глациологът проф. Пол Кристоферсен от университета в Кеймбридж.

Знаем, че нашата планета се нагрява и че ледът по цялото земно кълбо се топи, но начинът, по който по-високите температури влияят върху ледените структури в планините, е сложен, с множество фактори, които правят ледниците по-слаби и е по-вероятно да причинят смъртоносна лавина.

Изследователят Жак Мури работи в Université de Lausanne в Швейцария, където изучава въздействието на изменението на климата върху спорта и природния туризъм в планините.

Горещата вълна може да е била причината за лавината, но дългосрочното въздействие на изменението на климата вероятно е отслабило ледника до точката, в която се е срутил под натиск, каза той.

"Когато ледникът се разтопи, това означава, че има топяща се вода, която се спуска чак до дъното на ледника, когато стигне до дъното на скалата, причинява свличане на леда, това предизвиква лавина", обяснява той пред The Guardian. "Това вероятно е задействащият елемент, но ако погледнете снимките, можете да видите, че има голяма пукнатина в горната част, която се срути. Фактът, че има пукнатина, показва, че горната част отпред не е била свързана с долната част. Ако нямаше пукнатина, вероятно нищо нямаше да се случи.

Той казва, че това показва, че ледникът вероятно е бил отслабен от по-високите температури.

"Тъй като става все по-топло и по-топло, ледът става все по-малко здрав, става все по-слаб. Ако вземете лед, който е -8C, ако се опитате да го счупите, ще бъде много по-трудно, отколкото да счупите лед, който е точно 0C.

Поради тези отслабващи структури в планините, тези, които се катерят, трябва все повече вземат безопасността си в свои ръце, каза той.

"Вече показахме, че някои райони са станали твърде опасни или твърде трудни за достъп от планинарите - изменението на климата вече наистина оказва влияние върху алпинизма", добавя Мури.

 

 


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как защо се е случило, много ясно, заради глобалното затопляне.,.,ъмм, чакай че го смениха, заради климатичните промени. Верно ли го казах? А, глобалистчета непоръбени с вашите лъжи и измами, за климат, за икономика, за общество, наука и всички аспекти на днешния живот. НЕ ВИ ВЯРВАМЕ на измамните мантри.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доказано от истински учени, а не от екоталибанските нпо шамани, ледени шапки по полюсите на Земята е имало само в периоди на застудяване, тоест в обичайно състояние те липсват. Живота процъфтява в топлите и важни периоди на нашата планета, а в периоди на застудяне, когато логично се наблюдават измирания. Така че климатичния апокалипсис с който ни плашат зелените сектанти е наивно-глуповата лъжа.
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе, ледник никога преди не се е топил, потопи не е имало... Експлоатират тия ледници за пари но не ги следят достатъчно стриктно, не ги обезопасяват когато се натрупва разтопена вода, и белята става. А и нали днес казаха, че укропите са по важни от глобалното затопляне, така че нейсе... ще връщане въглищата, ледници ще се топят. Нещо за Путин.
4
2
 
15
 
! Отговори
Клета Глупенберг преди 1 месец
Знаех си че е заради КЛИМАТИЧНИТЕПРОМЕНИ, преди това никога не се е случвало свличане на глетчер през лятото, само заради вас е щото ходите с кола на работа.
3
3
 
4
 
! Отговори
грета неграмотната преди 1 месец
глубалноту сатопляне е
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще се срути защо да не се срути все пак и те имат права! Вие какво против имате глетчерите а? Относно вината- нека опитам - путин?
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Италианският министър-председател Марио Драги каза, че инцидентът "без съмнение" е свързан с промените в климата."________Пак върнаха обичайните опорки за климата и ковид.