Засилват се опасенията от рецесия в Еврозоната

Спадът се задълбочава
23 сеп 2022 12:47, Нели Христова
19
Засилват се опасенията от рецесия в Еврозоната
Снимка: БГНЕС

Икономическата активност в Европа отново е спаднала през септември, показва внимателно наблюдавано проучване, което засилва очакванията за настъпване на рецесия.

"Икономическият спад в еврозоната се е задълбочил през септември, като бизнес активността се е свила за трети пореден месец", заяви S&P Global Flash Eurozone PMI. "Макар и скромен, темпът на спад се е ускорил до темп, който, с изключение на пандемичните прекъсвания, е най-силен от 2013 г. насам."

Индексът на мениджърите по покупките се понижи от 48,9 през август до 48,2 през септември, като резултат под 50 означава свиване на икономиката.

"Рецесията в еврозоната е на дневен ред, тъй като компаниите съобщават за влошаване на бизнес условията и засилване на ценовия натиск, свързан с нарастващите разходи за енергия", заяви Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence. "Германия е изправена пред най-тежките условия, като икономиката се влошава с темпове, които не са наблюдавани извън пандемията от световната финансова криза насам."

Растящите цени на енергията и рязкото повишаване на разходите за живот удрят по търсенето и ограничават производствената продукция.

Инфлацията в еврозоната се покачи до 9,1% през август, което е исторически максимум, а анализаторите прогнозират, че до края на годината показателят може да достигне двуцифрено число.

Европейската централна банка повиши лихвените си проценти с рекордните 75 базисни пункта този месец и обеща да направи всичко възможно, за да ограничи скока на потребителските цени.

Уилямсън заяви, че индикациите сочат свиване на еврозоната с 0,1% през третото тримесечие на 2022 г. и рязко засилване на спада през четвъртото тримесечие.

"Поради това предизвикателството, пред което са изправени политиците, а именно укротяването на инфлацията, като същевременно се избегне твърдо приземяване на икономиката, става все по-трудно", каза Уилямсън.
 


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Тъй преди 4 месеца
преди малко ми попадна статия на известен американски инвеститор, консултант и анализатор, който съветва нуждаещите се от помощи и инвестиции да не разчитат в средносрочен план на САЩ, поради развиващата се там рецесия и посочва като подходящи инвеститори Китай, Индия, Сауди Арабия, държавите от арабския залив. Такива работи...
17
0
 
5
 
! Отговори
А нашите мили преди 4 месеца
политици искат час по-скоро да ни вкарат там... За едни грантове иде реч, баце!
16
3
 
3
 
! Отговори
Лопе преди 4 месеца
Кога най после ще изпаднем в тая рецесия! Надявам се да е всеобхватна дълбока и продължителна за да убие инфлацията да фалира фирмите на държавни субсидии и да пръсне имотния балон както и този на всички активи
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нашата европската работа е на гол тумбак чифте пищови,ще умрем от глад и студ,ама се подготвя незнам кой си пакет от санкции към Русия..иначе сме големи тарикати и демократи...
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Възможна?! Тя е неизбежна и вероятно вече факт, просто е маскирана зад държавните помощи. Имам един малък инвестиционен фонд, диверсифициран и всичко, уж най-нисък риск, бележи епични загуби. Защото всичко е в постоянен срив.
13
0
 
15
 
! Отговори
сина преди 4 месеца
важното е, че европско е независимо от Русия! Рецесията, глада, недостига на ток, ресурси, храни не е важен. Така каза мумията зад океана, а нашата генеколожка го повтаря, всички ние ръкопляскаме! Това е ЕС! Да живее независимостта!
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тя е неизбежна! САЩ също са в рецесия..но я предефинираха като отрицателен разтеж!
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Световната война е чудесно средство за справяне с всяка рецесия, още повече когато рецесията е целенасочено политически предизвикана и оформена. От войната в Украйна печелят САЩ и шепа избрани мародери. Стойте и чакайте, ще настане светлина.
10
1
 
13
 
! Отговори
Ррр преди 4 месеца
Ако не и спадне в рецесия еврозоната сега , със сигурност ще и спадне догодина като ние влезем в нея
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Когато ЕС сляпо подкрепя амбициите на САЩ без оглед интересите на самия ЕС, следва това.
8
1
 
24
 
! Отговори
стига бе преди 4 месеца
Опасения от рецесия няма, това вече е факт.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Рецесията в еесовската зона се движи със скоростта на лавина, тъй като компаниите съобщават за рязко влошаване на бизнес условията и скокообразно засилване на ценовия натиск, свързан с десетократно нарастващите разходи за енергия. По-разтропаните еесовски бизнесмени си преместват производствата в Пиндостан. Щом търсиш виновника за рецесията в ЕС, виж кой печели от нея.
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо така бе?, нали невиждани санкции, можем и без руските ресурси, бензиностанция с ракети?
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега ще видим кон европейски боб яде ли.
4
1
 
32
 
! Отговори
Хахах преди 4 месеца
Европейско харакири благодарение на топ управниците и ръководители на ЕС и пионките им по държавите. Сами копаят гроба на ЕС. Но населението е с промит мозък откъм толерастии и какво ли не и няма акъл да се размисли какво му готвят всъщност.
3
2
 
35
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
за всичко сме виновни ние които подкрепяме решенията на ек санкции до дупкаи ето го резултата българия без референдум в нато и ес и сега ще си пати наимного защото сме цър-ву-ли вижте го орбан как реагира
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какви опасения им се засилват, то е от ясно по-ясно. Правят се на......каквито са си.
1
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо така,нали победихме?