Какви ще са последствията за околната среда от течовете в "Северен поток"?

Това може да е една от най-тежките промишлени аварии
1 окт 2022 22:05, Нели Христова
64
Какви ще са последствията за околната среда от течовете в "Северен поток"?
Снимка: БГНЕС

Очевидният саботаж на двата газопровода "Северен поток" може да е една от най-тежките промишлени аварии с метан в историята, но не е голямо климатично бедствие, заявиха учени.

Метанът - парников газ, който е до 80 пъти по-силен от въглеродния диоксид - се изпуска в атмосферата от 4 кипящи петна на повърхността на Балтийско море.

Във вторник вечерта председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди "саботажа" и "умишленото нарушаване на активната европейска енергийна инфраструктура".

Това е и посегателство срещу глобалната околна среда, предава “Politico”

Ето осем ключови въпроса за въздействието на течовете.

1. Какво количество метан е имало в тръбопроводите?

Нито една правителствена агенция в Европа не може да каже със сигурност колко газ е имало в тръбите.

"Не мога да ви кажа ясно, защото тръбопроводите са собственост на Nord Stream AG, а газът идва от "Газпром", заяви говорител на германското министерство на климата и икономиката.

Двете тръби на "Северен поток 1" са в експлоатация, въпреки че Москва спря да доставя газ преди месец, и двете са засегнати. "Може да се предположи, че става въпрос за голямо количество" газ в тези линии, каза германският служител. Само една от линиите на "Северен поток 2" е била поразена. Тя не е в експлоатация, но миналата година е била запълнена със 177 млн. куб. м газ.

2. Какво количество се изпуска?

Оценките за общото количество газ в тръбопроводите, които са изтекли, варират от 150 млн. куб. м до 500 млн. куб. м. Средният диапазон на тези оценки показва изтичане на около 200 000 тона метан, според Пол Балкомб, преподавател по химическо инженерство в Имперския колеж в Лондон.

Кристофър Бьотцау, директор на Датската агенция по енергетика, заяви пред репортери, че изтичането се равнява на около 14 милиона тона CO2, което е около 32% от годишните емисии на Дания.

Федералната агенция по околна среда на Германия изчисли, че течовете ще доведат до емисии от около 7,5 млн. тона еквивалент на CO2 - около 1 % от годишните емисии на Германия. Агенцията също така отбеляза, че по тръбопроводите няма "уплътнителни механизми", "така че по всяка вероятност цялото съдържание на тръбите ще изтече".

Поне един от течовете е в датски води, Дания ще трябва да добави тези емисии към своя климатичен баланс, заяви агенцията.

Но не е ясно дали целият газ в тръбите действително ще бъде изпуснат в атмосферата. Метанът се консумира и от океанските бактерии, докато се движи през водния стълб.

3. Как се сравнява това с предишни течове?

Най-голямото изтичане, регистрирано някога в САЩ, е изтичането през 2015 г. в каньона Алисо с около 90 000 тона метан в продължение на месеци. Тъй като горните оценки за това какво може да се изпусне в Балтийско море са повече от два пъти по-големи, бедствието от тази седмица може да се окаже "безпрецедентно", казва Дейвид Маккейб, старши учен от работната група "Чист въздух".

"Изтичането е наистина обезпокоително. Това е истинска пародия, екологично престъпление, ако е било умишлено", заяви Джефри Каргел, старши научен сътрудник в Института за планетарни изследвания в Тусон, Аризона.

4. Ще има ли това ефект върху световните температури?

"Количеството газ, загубено от газопровода, очевидно е голямо", казва Каргел. Но "това не е климатична катастрофа, както може да се предположи".

Годишните световни въглеродни емисии са около 32 милиарда тона, така че това представлява малка част от замърсяването, което предизвиква изменението на климата. То дори бледнее в сравнение с натрупването на хиляди промишлени и селскостопански източници на метан, които затоплят планетата.

"Това е едно малко мехурче в океана в сравнение с огромните количества така наречен "неорганизиран метан", който се отделя всеки ден по целия свят поради неща като фракинг, въгледобив и добив на нефт", казва Дейв Рий, изпълнителен директор на Единбургския институт за климатични промени.

Лаури Миливирта, водещ анализатор в Центъра за изследване на енергетиката и чистия въздух, заяви, че това количество е приблизително сравнимо с количеството метан, изтичащо от цялата нефтена и газова инфраструктура на Русия през всяка работна седмица.

5. Засегната ли е околната среда?

Докато газът все още изтича, непосредствената околност е изключително опасно място. Въздухът, който съдържа повече от 5 процента метан, може да бъде запалим, каза Редер, така че рискът от експлозия е реален. Метанът не е токсичен газ, но високите му концентрации могат да намалят количеството на наличния кислород.

Корабоплаването е ограничено в радиус от 5 морски мили (9.26 км.) около течовете. Причината е, че метанът във водата може да повлияе на плаваемостта и да разкъса корпуса на плавателния съд.

Морските животни, които се намират в близост до изтичащия газ, сигурно няма да оцелеят - особено тези, които не умеят да плуват, като например медузите, каза Редер. Но не се очакват дългосрочни последици за местната околна среда.

"Това е безпрецедентен случай", каза той. "Но от сегашното ни разбиране бих казал, че локалните ефекти върху морските обитатели в района са по-скоро малки."

6. Какво може да се направи?

Някои предложиха останалият газ да бъде изпомпан, но говорител на германското министерство на икономиката и климата заяви, че това не е възможно.

След като газопроводът се изпразни, "той ще се напълни с вода", добави говорителят. "В момента никой не може да се спусне под водата - опасността е твърде голяма заради изпускащия се метан."

За всеки ремонт ще отговаря собственикът на газопровода Nord Stream AG, заявиха германците.

7. Трябва ли да го подпалят?

Подпалването на газа не само ще изглежда впечатляващо, но и ще намали значително въздействието на изтичането върху глобалното затопляне. Метанът е съставен от въглерод и водород, а при изгарянето му се образува въглероден диоксид, който е между 30 и 80 пъти по-малко затоплящ планетата на тон от метана. Подобен тип горене е широко разпространен метод за намаляване на въздействието на изтичащия метан.

От чисто климатична гледна точка подпалването на изходящия метан има смисъл. "Да, определено - това ще помогне", казва Пиърс Форстър, директор на Международния център за климата "Пристли" към университета в Лийдс.

Но ще има проблеми с безопасността и потенциални опасения за околната среда, включително замърсяване на въздуха от горенето. "При наличието на земя - населения и туристически остров Борнхолм - наблизо, не бихте рискували да се впуснете в това", каза Редер.

Нито едно правителство все още не е посочило, че това се обмисля.

8. Колко време ще продължи това и какво следва?

"Очакваме, че газът ще изтича от тръбите до края на седмицата. След това, на първо място, от датска страна ще се опитаме да излезем и да проучим каква е причината и да се приближим до тръбите, за да можем да го проучим правилно. Ще можем да направим това, когато изтичането на газ спре", заяви директорът на Датската енергийна агенция Бьотцау пред местни медии.


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
3
 
! Отговори
Офффф преди 3 месеца
Кой го интересува ? Важното е сащ и шепа *** да забогатеят !
39
0
 
0
 
! Отговори
Болната Грета преди 3 месеца
НИКАКВИ ПОСЛЕДСТВИЯ!!!
38
2
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 3 месеца
Екологията? ... а за икономическите последици защо никой не говори и не анализира?
37
1
 
4
 
! Отговори
Защо гръмна провода преди 3 месеца
Европейците го гръмнаа. Щом е парников газ като го изпуснат в атмосферата ще повишат темепературата на земната повърхност, точно преди началото на зимата това е гениална стратегия за справяне с недостига на горивата.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каквото е останало по тръбите между двата крана ще излезе в атмосферата и толкоз. Като изригне един вулкан, да не би да е по-леко бедствие.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Международен терорист номер 1 (САЩ) в действие.
34
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щатите искат незабавно изтегляне на всичките си граждани от Русия. Ние да не останем по-назад-също. Какво са замислили световните глобалисти-сатанисти? Серия от терористични актове в Русия за които да обвинят Путин? Насаждане на страх и паника сред руснаци ге? Пълен шок и колапс в Русия. С изкривените от омраза към всичко руско лица, не знам на какво са способни. Вече наистина ме хваща едно почти непознато досега за мен чувство-страх.
33
3
 
23
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 месеца
Ами че американците ги гръмнаха тръбите, за всеки е ясно. Не им пука на американците за екологията - те са далече. Байдън съвсем доскоро се пенявеше, че ще намери начини да спре руските доставки на газ в Европа. Сега докато успеят да ги ремонтират, ще почне зимата. И Европа - зависима от американски газ! От танкерите!
32
8
 
4
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 3 месеца
Стелещият се над водата въздух, който съдържа повече от 5 процента метан е запалим. Трябва ли да го подпалят? От климатична гледна точка подпалването на изходящия метан има смисъл. Европейските страни заобикалящи Балтийско море ще се греят безплатно през зимата. От гледна точка на прехраната нещата са просто чудесни. Европейските рибни пазари ще бъдат затрупани от стотици хиляди тонове добре препечена евтина херинга.
31
9
 
4
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 3 месеца
ГАЗ,. ГЛАВЪ ЗАТРИВА !
30
3
 
27
 
! Отговори
Сега преди 3 месеца
Санкции и на ФАЩ за тази злоба! Целия сват разбра кои са агресорите и че войната в Украйна е подкрепяна от краварите.НЕОНАЦИСТИ УМРЕТЕ!
29
1
 
13
 
! Отговори
х 10 преди 3 месеца
Каквито и да са последствията за околната среда, последствията за световната икономика ще са повече от катастрофални. Днес гледах една немска телевизия и ми направи впечатление, че цените на газа са се удесеторили (тоест умножили са се по 10 (ДЕСЕТ) в Германия ), ако това няма значение за никого. А, щях да пропусна, че Русия е една маааааааалка страна в Азия, която небрежно ще игнорираме.
28
4
 
21
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 месеца
А какви са последствията след Хирошима?Няма такива,според американските терористи.
27
4
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 3 месеца
аз се надявам да не почнат да летат атомни ракети че северна америка може да стане един пролив
26
12
 
2
 
! Отговори
ГРЕТА ТУНБЕРГ преди 3 месеца
Аз обявявам специализирана военна операция срещу Русия за преодоляване на последиците от течовете на г(ъ)аз от руската тръба(***) върху околната среда!!! НАТО ще ме подкрепи, както и всички държави членки на НАТО, включително моята родина Швеция!!! (google translated)
25
3
 
13
 
! Отговори
Положителни последст преди 3 месеца
Разреждат човеците със всички възможни средства. Битка за доминация. Но не можаха да маркират всички с QR код ;) все още. Щях да попитам задължителните ваксини що не са с QR код, а само ковидарската?
24
3
 
18
 
! Отговори
астора преди 3 месеца
Германия загуби третата световна война , оше преди да е почнала
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Последствията ще са никакви, нулеви, несъществуващи, неизмерими; Измамата "КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ" причинени от човека, е елементарна и лесна за опровергаване, но за нейното налагане работят безбройни медии и институции; Понеже печалбите ще са неизчислими.
22
2
 
4
 
! Отговори
Fool преди 3 месеца
До ВЪПРОС до ЕС. Защото основно се използва за производство на електричество. Ти електроенергията в тонове въглища ли си я плащаш или в кубични метра вода?
21
2
 
1
 
! Отговори
ДО Чакъра преди 3 месеца
Какъв е този за който пищиш като заклана кокошка ?