Антиамериканският сърбеж на Европа

Европейците са виновни единствено за своите индустриални и стратегически провали
1 дек 2022 22:45, Йоана Цонева
76
Антиамериканският сърбеж на Европа
Снимка: БГНЕС

В Европа е станало студено, икономиката се задъхва, а местните жители стават неспокойни. Има само един отговор: Вината е в Америка.

Посочването на другата страна на Атлантическия океан отдавна е любима тактика за отклоняване на вниманието на европейските политически елити, когато нещата на континента започнат да стават опасни.

Независимо дали става дума за войната в Украйна (Вашингтон не трябваше да разширява НАТО), природните бедствия (твърде много американски джипове, които подхранват изменението на климата) или за упадъка на френския език като лингва франка (безкултурен Холивуд), Америка неизбежно е виновникът.

В най-новата част на тази досадна традиция европейските официални лица се опитват да обвинят алчните американци за сегашното състояние на континента, обвинявайки ги, че поставят могъщия долар над всичко, като са паднали толкова ниско, че дори са се възползвали от войната в Украйна.   

"Факт е, че ако погледнете трезво, страната, която печели най-много от тази война, са САЩ, защото те продават повече газ и на по-високи цени, и защото продават повече оръжия", изпусна се високопоставен европейски служител пред колегите ми миналата седмица, пише в анализ Матю Карничниг*, главен кореспондент на POLITICO за Европа.

Трезвостта обаче не е качество, което спокойно може да се припише на анонимния обвинител.

Като оставим настрана факта, че Украйна щеше да се разпадне преди месеци, ако САЩ не се бяха намесили, прякото въздействие на войната на Русия върху американската икономика, която е на стойност 26 трилиона долара, от продажбата на природен газ и оръжия е капка в кофата.

От една страна, САЩ изнасят по-малко от 10 % от производството си на природен газ. През 2021 г. стойността на този износ е била около 27 млрд. долара. Макар че европейците разбираемо са разстроени, че цените на природния газ при тях са четири пъти по-високи от тези в САЩ, никой не им е казал да се направят зависими от руския газ или да изключат перфектно функциониращите атомни електроцентрали (всъщност Вашингтон години наред им казваше да не го правят).  

Обвинението в предполагаемо военно облагодетелстване от оръжия е не по-малко голословно. От около 30-те милиарда долара военна помощ, която САЩ са предоставили досега на Украйна, по-голямата част от оборудването е дарено.  

Политическата съпротива в няколко европейски държави срещу износа на оръжие допълнително спъна оръжейната индустрия в региона.

Да вземем за пример основния боен танк Leopard 2, произвеждан от германската компания Krauss-Maffei и смятан от мнозина за най-добрия в света. Въпреки тази репутация германците загубиха от Южна Корея, когато съюзникът на НАТО Полша наскоро поръча близо 1000 нови танка. Докато цената е един от факторите, политическата несигурност е друг, според лице, запознато с решението, позовавайки се на решението на Берлин да блокира продажбата на излезли от употреба бойни машини на пехотата и бойни танкове на Украйна.

Основният проблем на Европа в наши дни, когато става въпрос за САЩ, е свързан с набор от зелени субсидии, въведени от администрацията на Байдън, които облагодетелстват американските компании.

Един от най-важните приоритети на френския президент Еманюел Макрон по време на държавното му посещение във Вашингтон тази седмица ще бъде да отслаби разпоредбите в Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на Байдън - мащабна законодателна инициатива, обхващаща всичко - от климата до здравеопазването. Европейските официални лица го описват като превъплъщение на закона Смут-Хоули - каталог от тарифи във Вашингтон, въведен през 1930 г., който историците обвиняват за задълбочаването на Голямата депресия.  

Европейците се опасяват, че щедрите субсидии "Произведено в САЩ" ще подкопаят тяхната промишленост и заплашват с търговска война.

Неудобната истина обаче е, че европейците изпитват трудности да накарат собствените си компании да инвестират у дома, тъй като правителствата наблягат повече на субсидирането на сметките за газ на домакинствата, отколкото на подпомагането на промишлеността в региона да преодолее кризата.  

"Европа не е конкурентоспособна по отношение на разходите в много области, особено когато става въпрос за разходите за електричество и газ", заяви Томас Шефер, който ръководи марката Volkswagen, в публикация в социалните мрежи, в която заклейми индустриалната политика на Европа.

"Ако не успеем бързо да намалим цените на енергията в Германия и Европа, тогава инвестициите в енергоемки производства или за нови заводи за акумулаторни клетки в Германия и в целия ЕС вече няма да са осъществими", каза той.

И все пак, попитайте в правителствения квартал на Берлин какво всъщност спъва германската икономика в наши дни и отговорът ще бъде ясен.

"САЩ провеждат мащабна индустриална политика с протекционистични тенденции", заяви Ларс Клингбайл, съпредседател на социалдемократите на германския канцлер Олаф Шолц, пред Die Welt миналата седмица. "Не би трябвало икономическата политика на САЩ да е насочена срещу нас, европейците."

Тъжната действителност е, че администрацията на Байдън вероятно дори не е взела предвид Европа, когато е взела решение за субсидиите.

Този факт сам по себе си би трябвало да накара европейците да се замислят.

Проблемът не е в това, че Европа няма значение за САЩ, а по-скоро в това, че тя не е толкова важна, колкото европейците биха искали да вярват.

Що се отнася до иновациите, Европа е пустиня. Няма европейски Apple, Google или Tesla. Всъщност пазарната стойност на Tesla е четири пъти по-висока от цялата германска автомобилна индустрия.

Ето защо е трудно да не заключим, че обвиненията на Европа всъщност са свързани с нещо друго - завист.

Въпреки политическите разногласия в Америка, страната никога не е била по-силна от гледна точка на военната си мощ и икономическия си потенциал.

Междувременно Европа стана по-зависима от САЩ, отколкото е била от времето на Студената война насам - обстоятелство, което подхранва както недоволството, така и играта на обвинения.

В Германия беше издадена книга със заглавие "Ами, време е да си тръгваме!". (Ами е немски жаргон за американците) се превърна в бестселър. Авторът е Оскар Лафонтен, бивш министър на финансите, който някога е ръководил социалдемократите, преди да скъса с партията.

"Трябва да се освободим от опеката на САЩ", пише Лафонтен, описвайки Америка като корен на най-голямото зло и заявявайки, че Европа трябва да проправи свой собствен път.

Съдейки по изминалия век, европейците биха постъпили разумно, ако го пренебрегнат и приемат, че само те самите са виновни за сегашното си неразположение.

*Матю Карничниг е главен кореспондент на POLITICO за Европа, базиран в Берлин. Той се присъединява към изданието през 2015 г. от Wall Street Journal, където прекарва 15 години на различни позиции като репортер и редактор в САЩ и Европа.


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Истина преди 1 месец
Късата ръка на САЩ Путин!
29
0
 
0
 
! Отговори
Zeitgeist преди 1 месец
Истината е, че група частни банки, самонарекли се ,,федерален резерв", печатат световните пари. Доларът няма никакво покритие извън това. По този начин вътрешната инфлация на САЩ се изнася навън и я покриваме всички, целият свят. ЕЦБ се явява заплаха за доминиращото положение на ФЕД, а някои страни дори заявиха намерението си да извършват разплащания в евро при търговия с енергоносители. От друга страна, ЕС е най-голямата икономика в света, но е политическо и военно джудже.
28
0
 
0
 
! Отговори
BOYAN преди 1 месец
Европа от десителетия налива пари в продънената кофа на СОЦИАЛ-а, и не заделя за въоръжение. Смяна на тази политика е невъзможна защото дебелогъзия европеец не може да си представи живота без 5 седмици отпуска и помощи за квот се сетиш. Сега дойде време сметката да се плаща и Европа си мисли че е по-важна за Америка от колкото всъщност е.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все някога трябва да се усетят европейците, но дали няма да е късно?
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно когато хората взеха да живеят добре и всичко започна да придобива човешко лице някакви хора взеха да крещят и да плащат с несъществуващ комунизъм тоест на налагат неговия аналог фашизъм. Уж че се борят с несъществуващ комунизъм налагат фашизъм. Така мисля
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изкарахте ги светци.
24
0
 
1
 
! Отговори
Американски чакал преди 1 месец
тази стаия май показва чии интерси брани медията.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно когато хората взеха да живеят добре и всичко започна да придобива човешко лице някакви хора взеха да крещят и да плащат с несъществуващ комунизъм тоест на налагат неговия аналог фашизъм. Уж че се борят с несъществуващ комунизъм налагат фашизъм. Следва терор и може би война. Така мисля
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западна Европа беше достигнала демократичен социализъм а източна и тя беше тръгнала по този прав път наречен демокрация и изведнъж стана нещо. Пълзящ фашизъм. Ковидеветнайсе . Инфлация. Война. Регрес.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"виновни сме НИЕ за това че търпим да сме слуги на слуги" --------------- не, не сме виновни. Ако някоя държава сбърка със "свободния" избор, има последствия. Често и военни. А и в цяла Европа едва ли има власт с реална народна подкрепа над 20тина процента.
20
1
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Няма такова нещо като европейци. Ще има, когато всички са в еврозоната и си плащат дълговете заедно. Но дотогава тарикатите незнайно защо стоят извън еврозоната, натискайки балканските тъмни субекти да влизат вместо тях. Европа няма, статията е пунта мара.Европа е и ще бъде дълго време едно сборище от тъмни и не толкова тъмни субекти.В Европа хората, които могат да я издигнат на повърхността, са в девета глуха. И там ще си останат така както вървят нещата.
19
0
 
3
 
! Отговори
А преди 1 месец
А???
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статията е спонсорирана от: Дойче Каравеле Ама вие бяхте под една шапка, да...
17
2
 
33
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Европа без Русия е свършена като икономическа, политическа и военна сила.
16
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И колко трябва да си улав, за да не го виждаш? Европа и Сащ имат съвсем различни интереси. Европа винаги ще зависи от Русия. Вече ги няма африканските колонии, които да грабят. САЩ си прибраха големите европейски компании. Накараха европейците да си подарят оръжията на Украйна и сега ще купуват от Америка да им доди акъла.
15
27
 
3
 
! Отговори
19 каскет смачкан преди 1 месец
руските фашаги са извън картината на Европа.
14
3
 
34
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Снимката показва трагедията на продажните политици на Европа. И после Русия виновна.
13
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой написа тая боза? Прочетох първите 2 параграфа и ми стана байгът. Това с американските джипове особено ме впечатли ... Само да си представим един свят без америка да си пъха носа в нашите работи?
12
3
 
30
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Европа е окупирана от сащ,икономически и воено.
11
11
 
3
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 1 месец
троловитеДружинки на рушкияПародиен център имУжика изгонен от България като мокро коте.....не сте актуални.