Как мълчанието скри Матео Месина Денаро в продължение на 30 години?

Променя ли се културата в Италия относно организираната престъпност?
23 яну 2023 21:58, Нели Христова
30
Как мълчанието скри Матео Месина Денаро в продължение на 30 години?
Снимка: БГНЕС

Матео Месина Денаро бил добър съсед. Поздравявал се с хората на улиците, а те нямало как да знаят кой е той. За последно Денаро е виждан публично 30 години, а преди няколко дни "босът на босовете", един от последните големи бегълци на мафията, бе заловен

Когато бе арестуван, хората наоколо избухнали в аплодисменти и възгласи. Един човек ударил пет на полицай, други прегръщаха органите на реда, някои се разплакаха. Всички сияеха.

По-късно Мария Фалконе каза на италианските медии, че й се иска брат й да е бил свидетел на сцената.

Магистратът Джовани Фалконе беше убит от сицилийската "Коза ностра", оглавявана от Месина Денаро, през 1992 г. Това беше разгарът на "сезона на кланетата", който измъчваше Италия в началото на 90-те години. Тогава мафията се опитва да принуди държавата да започне преговори за строгия затворнически режим за хвърлените в затвора техни сътрудници. Тогава загиват близо 20 души.

Съобщава се, че Месина Денаро веднъж се похвалил, че може да "напълни гробище" с жертвите си. Той стои зад убийството на 11-годишният Джузепе ди Матео, чието тяло бе разтворено в киселина, за да може баща му, който също е мафиот, да не може да го погребе.

Месина Денаро също нареди убийството на съперничещ мафиотски бос и бременната му приятелка.

Издадена е заповед за задържането му. След това, през лятото на 1993 г. той изчезна безследно. Съобщените наблюдения го поставят навсякъде от Венецуела до Холандия. Ала той бе заловен в родния си Палермо.

Тази седмица, след ареста му, полицията разкри три скривалища в Кампобело ди Мазара, окъпано от слънце село на 115 километра от Палермо - и на 10 километра от родното му място Кастелветрано.

Тихо и малко, Кампобело не е мястото, където човек може да си представи да се скрие много лесно.

Не че Денаро е водил живота на таен разбойник. Той бил редовен клиент на местния бар "Сан Вито", а един съсед казал, че често се поздравяват.

Това е образ, който е в дълбоко противоречие с 30-годишното издирване на мафиота.

Италия инвестира големи количества ресурси в своите антимафиотски операции - но случаят с Месина Денаро показва, че една отстъпчива култура на мълчание все още може да постави пробив в битката на държавата срещу организираната престъпност.

Как Месина Денаро беше хванат

Маурицио Белакоса, наказателен адвокат и професор по право в университета LUISS в Рим, каза, че Месина Денаро "използва пълноценно културата на мафията", за да остане незабелязан.

"Мафиотската култура работи като комбинация от преплетени елементи", обяснява проф. Белакоса пред BBC: "От широко разпространеното присъствие на мафията на територията до оскъдно или несъществуващо сътрудничество с разследващите от страна на обществото, до вкоренен кодекс на мълчание, особено в малки градове и предградия, където държавата често се възприема като отсъстваща."

Кметът на Кампобело, Джузепе Кастилионе, каза пред италианските медии, че е бил "толкова обезсърчен от мисълта, че Месина Денаро е живял сред нас поне една година – защото сега знам, че моите съграждани са избрали да тръгнат по пътя на самодоволството и да заровят главата си в пясъка."

Мълчанието обаче не означава непременно съгласие.

Пипалата на мафията се простират дълбоко в сицилианското общество. Страхът и старият кодекс на мълчанието са все още утвърдени.

"Сдружението в мафиотски стил работи по много прост начин: насилието и сплашването провокират състояние на подчинение и "омерта" у участващите", казва Белакоса. "По същество мафията използва страха, за да постигне целите си."

На пресконференцията, дадена от полицията след ареста, прокурорът от Палермо Маурицио де Лусия каза, че Месина Денаро вероятно е бил подпомогнат от "мафиотската буржоазия" – визирайки местни професионалисти, предприемачи и политици.

Това показват арестите, извършени през годините на хора, смятани за близки до Месина Денаро. Базираният в Палермо журналист Тулио Филипони казва, че това са хора, които "приеха да живеят и да си сътрудничат с мафията, като си затваряха очите, когато сътрудниците на мафията се нуждаят от медицински прегледи, оценки или управление на активи".

Установено е, че тази местна мрежа помага на мафиота, да пере парите си, казва Филипони и е "това, което културно прави разликата и какво трябва да бъде изкоренено".

"Всеки сицилианец знае, че мафията не е изчезнала и има силата да влияе на обществото и да упражнява контрол над територията по капилярен начин", обяснява той.

Не е ясно дали Месина Денаро е водил живот на пенсиониран мафиот или все още е бил активен и се е занимавал с престъпни дейности - и все пак може да се окаже, че зрелищният му арест е бил лесната част.

Въпреки че годините на бомбите в коли, и отвратително насилие може да са приключили, повечето експерти са съгласни, че през годините мафията се е трансформирала в по-малко лъскава, но може би по-коварна организация.

Рекетът, сплашването и изнудването не са изчезнали: "Все още са тук, както показва фактът, че един кръстник може да остане скрит толкова дълго време."

В този контекст спонтанните аплодисменти сутринта на ареста бяха приети от мнозина като изключителен знак за промяна.

Фалконе, сестрата на убития съдия, каза, че е била поразена аплодисментите на всички - на улицата, в автобусите, хора, прегръщащи полицаите в бронираните си жилетки. "Това е победа за италианското общество като цяло", възкликна тя.

Има и други признаци, че промяната може да е в ход.

По-рано тази седмица гимназисти излязоха по улиците на града, скандирайки "Кастелветрано е наш, не ваш".

18-годишен младеж каза пред италианския вестник La Repubblica: "Изтръпнах, когато видях хората да ръкопляскат на полицията. Този претъпкан площад е доказателство, че този град не иска да бъде етикетиран от мафията".

Друг студент каза: "Почувствах се горд, когато чух, че е бил заловен."

По-старите поколения може да имат различни възгледи
. Филипони припомня, че в Сицилия има 60-годишни хора, които са преживели убийствата през 90-те години на миналия век и въпреки това защитават Месина Денаро - и почти отричат да има проблем.

Филипони има предвид поредица от интервюта с възрастни жители на Кастелветрано, излъчени по италианската телевизия по-рано през седмицата. В един репортаж възрастен мъж казва, че съди действията на Месина Денаро, в друг арестуването на мафиота се определя като грешка.

"Но по-младите хора… излязоха на улицата, за да демонстрират щастието си в такъв важен момент. Това подчертава контраста между различните поколения и че нещата постепенно се променят", казва Филипони пред BBC.

Поне символично арестът на Месина Денаро е изключително важен - дори "форма на освобождение", допълва той. "Всички тези хора, които аплодират, наистина показват какво представлява това за историята на Сицилия и страната: краят на една ера, катарзис."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С мафията явно е като с комунизма. Много от възрастните хора в България знаят, че комунизмът беше зло, знаят за концлагерите и пак искат да се върне.
23
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Борисов кога ще го вкарат в затвора?
22
3
 
8
 
! Отговори
Нека да му е зле преди 1 година
Не е мълчанието, а способностите. Щом още през 1990 лично си премахнал двама прокурори значи не си някой който не знае как се постига лукса.
21
3
 
3
 
! Отговори
Тревога Тероризъм преди 1 година
Полицията в симбиоза с Пернишки мутри ЕКЗЕКУТИРАТ БЪЛГАРИ по поръчка в ЦЕЛИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ! Мирослав Германов- Виена Австрия- тези се опитват да ме убият !
20
3
 
7
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Ще ми липсваш, колега! И аз съм от 30 години в играта! Като тебе. Но ти си запознат, работили сме и работим заедно и така ще бъде и за напред - моите внуци ще работят с твоите внуци и така - кръговрата на живота, братче.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е маани голем пробив на италианските власти.А да го и охраняват сега 30г. и те така те.Цирка е пълен.Не мога да повярвам ,че толкова лесно може да се манипулира общественото мнение.Пак, че не го хванаха на 90г.,или вероятно държавата трябва да поеме охраната защото е стар и в мафиотските среди е опасно за него.Така е по затулно има си мафия и държава човечеца.
18
0
 
10
 
! Отговори
Ми то... преди 1 година
Да се чуди човек,как не е забегнал за меката....Дубай?
17
1
 
5
 
! Отговори
Дон Чочоне преди 1 година
Властите винаги играят мръсно ивинаги нарушават поне 3 закона докато изкарат някой сиромах престъпник. И никога не носят отговорността за престъпленията си
16
2
 
16
 
! Отговори
Джо Фалкон преди 1 година
Босовете на Коза Ностра,винаги са били издирване от Интерпол в продължение на 10-20-35 години,и все за късмет са залавяни винаги в Италия.И то не къде да е,а винаги точно в Сицилия.Иначе са издирвани в целия свят.приказки от ,,1001 нощ''.Във Итали единствения който е гонил Мафията е Дучето,но след ВСВ всички италиански партии,както и в България до ден днешен,всички партии са леви,няма републиканци,нито в България,нито в Италия.А социал демократите,това са масоните и ложите им.Или просто Мафията.
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сициалианската мафия ряпа да яде пред Боковата,Ахмеддогановата и новата мафия на ППто,нашите са на светлинни години пред тях...
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Не, били са си местни хора в Сицилия, нападнати по някое време и превзети от арабите, арабите са стояли известно време там , след това са прогонени, асимилирани, гърци не е имало , освен ако са придошли заедно с арабите, защото и гърците са от Мала Азия.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ние си имаме такива, дето никой не ги търси, но официалната версия е друга. И при тях има в правителството мафиоти които им слагат чадър. Сицилианския б.ок.лук не случайно пристигаше в България, нашите нали се учат от тях.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Древните гърци са били много племена които не могат да се разберат по между си от различни острови. Такива са днешните сицилиански език и др. които не се разбират от другите италянци и така са затворена общност като ромите примерно. Били са и потурчвани от араби доста векове.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Това е официалната лъжлива версия - "Южна Италия са повече гърци още преди Рим. Търгували са с Египет и Индия и са се крили и парите по островите ако има войни и така и днес има села които говорят на гръцки и са много потайни и затворени фамилии .", а е реалната история и фактите са, че гърците идват от Азия, от днешна Турция, а през късните векове и най-вече през XIX век се преселват в Европа. Де факто голяма част от Азиатска Турция , са били населени с коренно гръцко население.
10
0
 
12
 
! Отговори
А тука преди 1 година
Просто стават политици
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мафията беше засипала цяла Италия със смет, включително и под пясъка на бреговете, включително и радиоатктивни отпадъци в селско стопански райони, освен наркотиците и оръжия, които продават.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 5 Южна Италия са повече гърци още преди Рим. Търгували са с Египет и Индия и са се крили и парите по островите ако има войни и така и днес има села които говорят на гръцки и са много потайни и затворени фамилии .
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много висока безработица и се принуждават да стават мафиоти и убийци.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 5 Те не знаят брато, Германия като име се появява при Бисмарк, Италия винаги е била слаба, разделена на републики, те също отскоро се наричат Италия :)))
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименУчи реална история. По тъй нареченото(измислено) "римско време", Италия не е съществувала, до неотдавана , са били множество феодални владения, които впоследствие се обединяват и се образува Италия, всъщност до Наполеон, нито Германия, нито Италия е съществувала като държава.