ЕС ще компенсира Полша и България заради украинското зърно

Житото на местните земеделци стои в складовете
68
ЕС ще компенсира Полша и България заради украинското зърно
Снимка: Pixabay

Полша вероятно ще бъде компенсирана като част от втория транш от помощта на Европейския съюз за загубите на фермерите, причинени от вноса на украинско зърно, научи ПАП.

Полша разкритикува ЕС, че очевидно не е изпълнил обещанието си да изпрати зърното, внесено от Украйна, в страни от Близкия изток и Африка. Част от изнесеното зърно остава в съседните на Украйна държави, включително Полша, а фермерите се оплакаха, че имат проблеми с продажбата на собственото си зърно заради пълните складове и понижаването на цените, припомня полската новинарска агенция в своя материал.

На 5 април Европейската комисия публикува регламент, в съответствие с който на три страни - Полша, България и Румъния, беше предоставена помощ в размер на 56,3 милиона евро за загуби, причинени от вноса на украинско зърно. От тази сума на Полша бяха отпуснати 29,5 милиона евро.

В момента ЕК работи по втория транш от подкрепата.

"На този етап се говори за 75 милиона евро, които вероятно ще бъдат разделени между пет държави членки: Полша, България, Румъния, Словакия и Унгария. Полша вероятно ще получи 50-60 процента от тази сума. Предложенията ще станат известни в края на следващата седмица", каза за ПАП високопоставен представител на Европейския съюз.

"Полша очаква конкретни подробности в отговор на своите искания и тези на други страни", заяви на свой ред пред агенцията полският постоянен представител при ЕС Анджей Садош. Той каза, че ЕК разполага със земеделски резерв в размер на 450 милиона евро, от които 350 милиона евро ще бъдат изразходвани тази година.

"Очакваме действия от страна на Европейската комисия", добави Садош.
Миналата седмица, в съвместно писмо до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, министър-председателите на Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия поискаха ограничения върху вноса на украинско зърно.

Те написаха: "Руската агресия срещу Украйна доведе не само до огромен ръст на производствените разходи в селскостопанския сектор... но и до проблеми... свързани със значителното увеличаване на предлагането на украински стоки на пазарите на държавите членки на ЕС, особено на тези, които граничат или са близо до Украйна."
Подписалите писмото призоваха за повече средства, в допълнение към планираните спешни мерки, за подпомагане на земеделски производители, които са претърпели загуби и са изложени на риск от загуба на финансова ликвидност.
/Николай Станоев, БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: украйназърно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ви щем нито компенсациите, нито субсидиите!1.Слагайте митата пред радиоактивното жито и озаптете най-големите спекуланти-ЗАВОДИТЕ ЗА ТОР.2.Оставете ни да работим. Бюджетът само ще спечели, ако съкратите стотиците бюрократи в ДФЗ, ОСЗ, МЗХ....
58
9
 
1
 
! Отговори
воевода преди 1 година
По-големи душмани от руските окупатори в Украйна няма.Закриха българските училища, забраниха да се говори на български, унищожиха българските паметници, изгориха българските книги и знамена......... Но спокойно,скоро ще има възмездие и ще дойде жалкия им край. Както и този на техния диктатора - кръвопиец.
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдаа,ще ни компенсира с...потупване по рамото на продажниците,узурпирали властта.
56
1
 
5
 
! Отговори
Гладен Африканец преди 1 година
По-добре да стоя гладен, от колкото да ям от тоя пълен с пестициди и химикали отровен оттпад дък дето и кучето ми не иска да погледне. ... Ама на вас ще ви се услади. Нали все ревете "Спава Украину" .... подарявате оръжие на Украйна ... дундуркате украински безделници ... сега и украинско зърно ще кълвете . А за парите от компенсацията няма да се тревожите . Те вече са поделени от правителството и приятелите им зърнари . Да ви е сладко...
55
1
 
13
 
! Отговори
Забележка преди 1 година
Скандалното е друго: износът на украинско жито беше разрешен, за да няма гладуващи африканци. Защо житото е в България и Полша, а не при нуждаещите се?
54
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 51 "Така е и ще бъде, докато ЕС сляпо следва янките..." - Ц. Докато про'с'таците като ТЕБ глакуват за този ЕС.
53
1
 
9
 
! Отговори
Историк преди 1 година
До История ... ГЛУПАКООО , На 25 декември Горбачов подписа разпадането на Съветския съюз . а ТРИ ГОДИНИ ПО-КЪСНО по инициатива на САЩ и с подкрепата на Великобритания Украйна подписа Будапещенския меморандум с който ПРЕДАДЕ ядрените си ракети на Русия... А Украина беше нападната от Русия заради ТРИНАДЕСЕТЕ биолаборатории финансирани от Пентагона за изследване на вируси за военни цели, заради закона от 2018г. против руските и български малцинства и растящата агресия на укрофашистки групировки
52
1
 
4
 
! Отговори
Очакван край преди 1 година
Нова схема за кражба на пари през ДФЗ от зърнарите.
51
2
 
14
 
! Отговори
Само питам... преди 1 година
Абе, какво стана с гладуващите африканчета за които това зърно беше жизненоважно ? Май, като го видяха и провериха за пестициди го върнаха обратно, та се наложи да бъде продадено на лоялните "приятели" на САЩ - България и Полша ... В Европа ТОВА "УКРАИНСКО" ЗЪРНО НЕ ГО ИСКАТ..... ФАКТ . Брюкселските дантели предпочитат да дадат някое друго прясно напечатано евро на васалите отколкото да допуснат тоя украински оттпаддък в собствените си страни. Да ни е сладко българЕ... Яжте, не мрънкайте.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо да си го вземат и ядат. Сигурно е радиоактивно. Представяте ли си? Ще ни плащат ние да го изядем. Не го искаме! Махайте го от позара!
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сегашната политика на ЕС е ярък пример за безмозъчност и държавен мазохизъм. Когато сам си го начукаш, няма на кого да се сърдиш и оплакваш! Така е и ще бъде, докато ЕС сляпо следва янките в подкрепата им за наложената от тях с преврат национал-фашистка хунта в Укропия.
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС се базира на лъжи!
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинското зърно е по-евтино поради същата причина, поради която зърното и бобовите култури от канада са най-евтини, въпреки, че Канада е на север: засяват се огромни площи и се третират с торове, които излизат евтино на аграрните компании. Апропо: във Великобритания е спрял работа много голям комбинат за произвосдство на изкуствени торове. Поради високата цена на енергията. В България производители на торове също казаха, че условията са непоносими като цени, но дали произвеждат още, не писаха.
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам едно питанье:Оти укронацисткото жито е по-евтино от българското при положение, че наште зърнаре получават евросубсидий?
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен 8 преди 1 година
А преди войната къде и как всичките тези стоки са се продавали защо сега се докарват в България пазар има ли и като тези стоки не са от ЕС защо ние да ги приемаме
44
1
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Няма жертва която доросоидния евро-атлантик бе з род, пол, сексуалност и..не би положил в краката на господарите си, стига те да му я поискат. След 30 г евро-атлантически ценности оцеля малко соц оръжие, 2 от 6 блока на АЕЦ, Нефтохим единствения оцелял голям завод от над 100 в соц време, Марица-изток, от земетресението само зърното и слънчогледа. Сега и тях поискаха господарите окупатори.
43
1
 
8
 
! Отговори
до 43 преди 1 година
Русия не давала с кораби от Одеса ли? Морето около Одеса го минираха британци и украинци, за да нямало щурм откъм морето. Но има транспортен коридор. С подробност: всичко се проверява дали има сред зърното оръжие и подобни неща. Има проверка и от турците, и от руснаците. Затова чрез камионите изнасят на запад каквото си искат. Както стана с взривнте вещества за Кримския мост например.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С политиката на самопровъзгласилата се централа от Брюксел хора от все повече сектори ще станат врагове на Украйна,
41
4
 
6
 
! Отговори
Ц до 41 преди 1 година
Няма Как да прескочиш съседните страни при транспортиране на каквото и да е!!! Може само с кораби от Одеса, но Русия не дава!!! Проблемът всъщност е в Нашите търговци, които купуват евтино украинско, но го предлагат като по- скъпо българско, така си увеличават печалбата. :)
40
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мръсни га.. дове значи Полша Румъния и България втора ръка хора ли сме що не го внесоха в Испания Италия и Франция