ЕК глобява по 20 000 евро на мигрант, ако откажем да ги приемем

Полша и Унгария се противопоставиха
10 юни 2023 22:30, Стела Стоянова
96
ЕК глобява по 20 000 евро на мигрант, ако откажем да ги приемем
Снимка БГНЕС

Министрите на вътрешните работи на ЕС постигнаха споразумение за миграцията, описано като историческо, според което държавите от ЕС ще плащат по 20 000 евро за всеки мигрант, когото откажат да приемат, съобщава euractiv.com, цитиран от "Труд".

Шведският министър по въпросите на имиграцията Мария Малмер Стенергард, която председателстваше разговорите в Люксембург в четвъртък, определи споразумението като "историческа стъпка", която може да разреши многогодишните ожесточени спорове относно правилата на блока за имиграция и предоставяне на убежище.

Споразумението беше постигнато, след като исканията за "задължително преместване" на мигрантите от държави на първа линия като Италия, Гърция и Малта бяха изоставени в полза на финансова санкция от 20 000 евро за всеки мигрант, когото дадена държава членка заяви, че не може да го приеме.

Плащанията ще постъпват в общ фонд на ЕС, управляван от Комисията, за финансиране на проекти, насочени към преодоляване на първопричините за миграцията, заявиха представители на ЕС.

Компромисът обаче не получи единодушна подкрепа. В началото на заседанието полският министър Бартош Гродецки заяви, че правителството му ще откаже да плаща "глобите" на ЕС за това, че не приема хора.

"От политическа и прагматична гледна точка този механизъм е неприемлив за нас", каза той.

Полша е приела повече от един милион бежанци, които избягаха от Украйна след нахлуването на Русия през февруари миналата година.

Въпреки това само Унгария, която вероятно е правителството на ЕС с най-силна антимигрантска позиция, се присъедини към Полша в противопоставянето на споразумението, нарушавайки това, което Стенергард описа пред журналисти като "много солидно квалифицирано мнозинство".

Ще бъде създадена и нова система за преразпределение на мигрантите, която ще определи ефективни квоти за броя на хората, които държавите на първа линия трябва да приемат, преди да поискат помощ.

Правителствата ще бъдат задължени да обработват молбите на мигрантите в рамките на шест месеца, в сравнение с първоначално предложения 15-месечен срок.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: ЕСглобимигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Който ги покани да си ги задържи! По добре да се плати глобата и всички вън иначе ще плащаме на поколения търтеи мързеливи и крадливи.
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен Аз ти цъкнах минуса .Заслужаваш го. Сирийците минават и заминават ама тия навлеци от Окрайна май много им хареса да си живуркат в 5 звездни хотели на първа линия край морето. Впрочем я ми дай пример на ПОНЕ ЕДИН СИРИЙСКИ БЕЖАНЕЦ който да е настанен в Хотел ?А украинските ТУРИСТИ всички са по морето . В хотели. А и не съм чувал за нито един сириец разкъсвал българско знаме ? А убитите от Украинската армия бесарабски българи? А надписа "Чемодан,Вакзал,София" на паметника в Белгород ?
76
6
 
4
 
! Отговори
до 80 преди 11 месеца
Войната в Сирия отдавна приключи за разлика от войната в Украйна. Който иска да си прибере сириец вкъщи да действа а не да пише безмислици в интернет и да вее руското знаме на Шипка.
75
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
който русофил е цъкнал минусче на коментар 77 да си прибере сирийците в Неговия дом, да се покаже че не е лицемер
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен Всички мигранти и бежанци по един калъп ли ги мериме? Ами майките с деца ги гледаме само по телевизията , като протестират за това и онова , а мъжленцата им с дебелите ланци и тузарските джипове ги гледаме само около баровете и нощните заведения . Това че не ги дават по репортажите на слугинската ни телевизия не значи че ги няма , а означава че са си платили на някого в Украйна за да ги пропусне мобилизацията ... Което ги прави криминални лица ... и дава отговар на въпроса ти.
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ехееей, Урсуло! Това е нашата родина, и ние ще казваме кой идва, кой остава, и кой си отива! За това ли умряха Ботев и Левски - Някаква там на 2000км. дето незнае чип какво представлява и за какво служи, тая ще ни дава наклон на члена (с извинение, ако някоя дама чете простотиите в този "новинарски" сайт.
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Демокрация", ама няма не искам. Хатлантическите пудлоги как го оправдават и извъртат това?
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всички мигранти и бежанци по един калъп ли ги мериме? Криминалните лица от Близкия Изток и майките с децата от Украйна в един хотел ли се настаняват?
70
0
 
5
 
! Отговори
Граничарчето Калитко преди 11 месеца
Какъв е проблема ? И без това таксата на каналджиите е толкова - 20 до 30 хиляди еврака за преминаване на границата за бежанец .... Изземваме бизнеса на каналджиите . Таксуваме всеки преминаващ по 25 хил за прекосяване на границата плюс осигурен транспорт до румънската граница ... и си решаваме проблема . От тия 25 хил , 20 хил отиват за глобата към Евросъюза а 5 ХИЛ. остават у нас за административни такси и транспортни разходи на мигрантите ... КАКВО ТОЛКОВА ?
69
0
 
4
 
! Отговори
Еврайска Демокрация преди 11 месеца
.... Когато ДРУГАДЕ решават вместо теб какво е добро и какво трябва да правиш. Ами Сууууупер. Не ти се налага да мислиш. Само трябва да се ПОДЧИНЯВАШ.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От миграндите ле ще ги земват?
67
0
 
10
 
! Отговори
Иванов преди 11 месеца
Чудесно тогава като влизат направо транзит за Германия и зап.страни и без това все натам отиват така че проблем никакъв,даже трябва да искаме пари ние че им пращаме свежа кръв от престъпници есъюза защо не се запита ,също тия не ходят в други мюсюлмански държави които са също много богати и са тяхна религия
66
0
 
5
 
! Отговори
модерният десен преди 11 месеца
Каквото каже началството.
65
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
Не са прави в ЕС!
64
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В България не искаме тези навлеци, за Българите тази пуста държава нехае, а за навлеците веднага развръзва кесията..
63
0
 
15
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 11 месеца
БЪЛГАРСКИЯТ МИНИСТЪР ПРИСЪСТВАЛ НА ТАЗИ СРЕЩА Е ДОЛЕН НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ И СЛУГА НА КОЛОНИАЛНОТО ПРАВИТЕЛСТВО.БЪЛГАРИТЕ НЕ ЖЕЛАЯТ ТЕЯ МИГРАНТИ .ДАЛИ СТАДОТО ДОБИЧЕТА СХВАЩАТ ЧЕ СМЕ КОЛОНИЯ?
62
1
 
22
 
! Отговори
Света се обърка преди 11 месеца
Демокрация ... Свобода на волята ... Суверенитет ... Равнопратвие .... явно не значат НИЩО за Господарите от Брюксел . ТЕ могат да си печатат евраци без покритие и да плащат помощи на търтеите си ... ама ние трябва да молим за позволение да изтеглим ЗАЕМ които после плащаме с труда си за да даваме на тие "клети мигранти" полагащите им се според бюрократите от Брюксел помощи ....
61
19
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
Прави са в ЕС!
60
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само Динко ще ги оправи.
59
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
По-евтино ще ни излезе сметката, ако плащаме на ловци на глави да ги гонят обратно.