Украинците няма да спечелят на фронта, стратегията на ЕС се провали

Орбан: Никой не смее да го каже на висок глас
Обновена: 27 окт 2023 22:17 | 27 окт 2023 11:13, Елка Василева
436
Украинците няма да спечелят на фронта, стратегията на ЕС се провали
Снимка: архив, БГНЕС

Стратегията на Европейския съюз по отношение на войната в Украйна "се провали" и блокът трябва да създаде план Б, тъй като украинците няма да спечелят на фронта, заяви премиерът Виктор Орбан пред унгарското държавно радио, предаде Ройтерс.

Орбан е в Брюксел в рамките на срещата на върха на ЕС и заяви, че има "голяма битка", особено по отношение на подкрепата за Украйна. Премиерът подчерта, че не вижда причина Унгария да изпраща парите на данъкоплатците си в подкрепа на Украйна.

Още по темата
През декември ЕС трябва да вземе решение за преразглеждане на своя бюджет за 2021-27 г. на стойност 1,1 трилиона евро, който вече е натоварен от спешните разходи по време на пандемията от КОВИД и след като Русия нахлу в Украйна през 2022 г.

Изпълнителният орган на блока предложи държавите членки да отделят повече за общата хазна, за да се осигурят 50 млрд. евро за Украйна и да вложат още 15 милиарда евро за миграцията. Друго предложение предвижда да се отпуснат 20 млрд. евро за военна помощ за Украйна.

Орбан отбеляза, че в действителност промените в бюджета на ЕС, изготвени от Европейската комисия, включват много по-голямо увеличение на разходите, отколкото се смяташе досега. "Обсъждахме го до късно през нощта в четвъртък. Помолихме бюрократите да ни дадат числата и се оказа, че не става въпрос за 60 милиарда евро, а за 100 милиарда", каза унгарският премиер, предаде ТАСС. По думите му Европейската комисия е предложила тези средства да бъдат изразходвани основно по две пера – нова стратегия за миграцията и помощ за Украйна.

"Установихме, че това предложение не е разработено правилно и не е подходящо да бъде основа за сериозни преговори, поради което го отхвърлихме", каза Орбан. "Това беше голяма битка, особено по украинския въпрос."

Орбан заяви, че най-големият проблем е, че стратегията на Брюксел за изпращане на пари и военна помощ на Украйна, за да се помогне на нейната борба срещу Русия, се е провалила.

"Днес всички знаят, но не смеят да го кажат на глас, че тази стратегия се е провалила. Очевидно е, че това не работи....украинците няма да спечелят на фронтовата линия", каза той, добавяйки,  че е необходим план Б и оценка на разходите за това.

"След като знаем колко струва това, можем да поделим тази тежест помежду си."

Орбан, който постоянно влиза в сблъсък с Брюксел през последните 13 години заради политики, които според критиците му са подкопали демократичните ценности в Унгария, заяви, че е необходима смяна на ръководството в Брюксел на европейските избори догодина.
(БТА, Пламен Йотински)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Значи подкрепяме само тоя, който със сигурност ще спечели. Като залагане на конни състезания. Тоя е дъно.
314
13
 
28
 
! Отговори
да преди 6 месеца
съвсем вярно казва маджарина - украйна ще спечели на кукуво лято! - вземи сьомга от устата на сибирска мечка...даже молитвата си не можеш прочети!
313
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако украинците не спечелят на фронта, скоро и унгарците ще воюват срещу руснаците.
312
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако някой иска да знае какво е цинизъм, ето това е. Значи щом смятаме, че няма да спечелят - не ги подкрепяме.
311
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Маджаpските фашисти нямат бъдеще в цивилизизованата Европа!
310
7
 
11
 
! Отговори
Орбан е прав преди 6 месеца
Всеки може да си мисли и да пише всичко, но ЕС е лоша проекция на СССР от същите проектанти, които са организирали и финансирали Октомврийската революция и няма да просъществува. Заблудените губят, а мислещите печелят. Фактите са налице.
309
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Орбан казва верни неща но как ще минат през пропагандната стена на Украйна ?
308
14
 
5
 
! Отговори
Шевролетов преди 6 месеца
Ало орбанистите, не казвайте хоп преди да сте скочили. И без вашата помощ ще минат укрите, вие сте твърде незначителна сламка в колелото им.
307
3
 
6
 
! Отговори
Фитьо преди 6 месеца
Унгарците са единствените патили яко от СССР 1956,когато свободните станции по случайност финансирани от САЩ ги убеждаваха,че Западът ще им помогне при въстанието,но не би.Те са минали по този път и знаят какво е мечешки масаж,а в бившата ЧССР нямаше дори и десет загинали,но поне сто хиляди унгарци избягаха в Австрия.
306
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ЕС вместо да работи за мирно решение подпомага военните действия. Досега трябваше отдавна да е свикнала мирна конференция с прекратяване на огъня. За повече от една година все нещо щяха да договорят и с Украйна и с Руската федерация и с НАТО. ЕС е голямо разочарование. Голямо. За доброто на европейските народи е тази организация да се саморазпусне по един приятелски и планиран начин. Достатъчно глупости натвори във вид на законодателство.
305
2
 
4
 
! Отговори
Ха преди 6 месеца
100 милиарда отгоре годишно. Това означава увеличаване на вноските на държавите в ЕС с повече от две трети. Аферим.
304
7
 
4
 
! Отговори
Иридиев преди 6 месеца
Ха-ха тавариш Орбан ше разбере че совите не са това което са, но по трудния начин. Както и нашия рундьо-мундьо.
303
3
 
16
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 6 месеца
До Анонимен 329: И защо да напуска Унгария ЕС? Да бъде една държава член на ЕС не значи непременно да харесва това, което върши в ЕС баронеса Урсула например. А тя между другото се готви да става генерален секретар на НАТО. Ето пример как САЩ купуват европейските политици, които, вместо на служат на европейците започват да служат на американските интереси.
302
5
 
18
 
! Отговори
Малко за политика преди 6 месеца
Бавно върви процесът на поумняване сред политиците в Брюксел. Орбан е прав, но само той не е достатъчен. За всеки що годе разумен човек беше ясно от самото начало, че Украйна не може да спечели война с Русия. А от ЕС вместо да работят за мир, помагат на Украйна да воюва до последният украинец.
301
13
 
4
 
! Отговори
Люцернов преди 6 месеца
Шом парадира тоя, значи нещата за пуйлото не вървят на добре и скоро може да видим срив като тоя при харков.
300
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Със субсидиите на ЕС Унгария е невероятна, съвременна Европейска държава- ако не му харесва на Орбан в ЕС по всяко време може да напусне ЕС и да се присъедини към БРИКС и Евразия.
299
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма кой да ги смени!
298
5
 
15
 
! Отговори
Хелоу преди 6 месеца
Добър Ден Пенкеле. Това и врабчетата по жиците го знаят вече. Не и нашите дж*дъри.
297
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Обраният, стратегията да се седи на 2 стола доказано се проваля, тъй че напускай ЕС и моли млошевич да ви вземе у джугославия.
296
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хахаха, укролюбците газ пukаят.