Ако Тръмп се върне в Белия дом, Европа ще трябва да се справя сама

Белгийският премиер: Тази година е решаваща за Европа и за Запада
16 яну 2024 12:06, Елка Василева
274
Ако Тръмп се върне в Белия дом, Европа ще трябва да се справя сама
Снимка: архив, БГНЕС

Тази година ще бъде решаваща за Европа и за Запада, залозите са големи, заяви белгийският премиер Александер де Кро в реч пред евродепутатите в Страсбург по повод началото на Белгийското председателство на Съвета на ЕС.

Нашите демокрации и свободата ни ще бъдат подложени на изпитание не само с изборите за Европейски парламент, но и за президент в САЩ, посочи той.

По неговите думи, ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом, Европа наистина ще трябва да се справя сама. Като европейци не трябва да се страхуваме от тези възможности, а трябва да направим така, че да можем да разчитаме повече на себе си и да бъдем по-самостоятелни, заяви Де Кро.

Той призова да се запази единството и съпричастността с Украйна и да продължи военната подкрепа за силите на Киев. По неговите думи, докато САЩ разглеждат този въпрос геостратегически, за Европа той е екзистенциален.

Едно от най-големите предизвикателства е запазването на силата на европейската икономика, отбеляза Де Кро. Той призова ЕС да се подготви за очакваното бъдещо разширяване. Трябва да положим усилия, за да осигурим възможността европейското семейство да се разрасне, настоя белгийският премиер.

По неговите думи изпълнението на условията за присъединяване към ЕС трябва да се следи постоянно, дори и след като дадена страна стане част от европейското семейство. Де Кро заяви, че председателството ще продължи работата по процедурите по чл. 7 от Договора за ЕС (срещу Полша и Унгария).

Белгийският премиер настоя, че ЕС е длъжен да подкрепя Украйна срещу руското нападение, както и Израел и палестинците в търсенето на траен мир. Европа има най-вече задължението да направи така, че да бъде по-свободна за бъдещите поколения, обобщи Де Кро.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
махаите се от балканите няма с какво да се справяме злото да се маха от тука иевропа да си живее мирно както си беше 75 години след 2 св воина русия не ни е враги няма да напада никои само болните ви мозъци се занимават с подобни извращенияникои не ви вярва
233
0
 
1
 
! Отговори
същото е преди 3 месеца
САЩ СЪСИПАХА НЕМСКАТА И ЕВРОПЕЙСКАТА ИНДУСТРИЯ С ВОЙНАТА ВУКРАЙНА.ТАКА ЧЕ И БЕЗ ТРЪМП-ВСЕ ТАЯ.
232
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До MEGA! Добре си написал коментара си, колега, ама първото изречение е на English! Европа не може да стане отново велика, защото Солтенберг, Меркел, Урсулата от ЕК, Шолц, месю Макрон я ошушкаха и оставиха без оръжие и боеприпаси, та ако Путин пробие Укрсйна ще се спре чак в Берлин! Това Германия, Франция, Италия ще бъде детска играчка за превземане, с армии колкото да ги има за паради и подарено на Украйна оръжие.Само България ще се бие с две дивизии армия и стотина генерали!
231
6
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
До Анонимен Средностатистическия русофоб.Неудачник,наркоман,краде на баба си пенсията да се надруса.Издържа се с просия и от социални помощи.Мирише.Жена му го мрази,не го смята за мъж.И е права.Това го комплексира.Изкарва си го на децата.Напие се някъде,чупят му тиквата.Мрази куките.Най-големия му успех,направил деца.Отчел се.Жена му го изгони,изпадне в депресия.Няма кой да го хрантути.Прибере се вкъщи,техните му бучат ония реве за детето било.Обеси се накрая.Отърве всички.
230
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
До Хохото Успокоявай се...То и Украйна щеше да си връща Крим...Идват руските танкове.Приятни кошмари.
229
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако Тръмп се върне в Белият дом и в отношенията си с Русия и по специално войната в Украйна прояви слабост ще бъде убит като Кенеди.Америка си има национални интереси и приоритети и никой президент не може да се поставя над тях.
228
10
 
1
 
! Отговори
Хохото преди 3 месеца
Колкото и да и се иска на русофилите в БГ това няма да стане. Тръмпутин няма да спечели със сигурност. Нормалните хора го мразят и ще гласуват против него..дори и да не харесват Байден. Америка мрази предателите, а той е точно такъв!
227
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проблемите на европа идват от сащ.
226
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Белгия бе прегазена от вермахта за 72 часа! Германците са били само с моторизирана пехота, бойни машини и леки танкове.
225
8
 
0
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Европа трудно воже да има допир със психично болни агресори, роби на Лъжата! Путин може да има нещо общо само с ...Ким Чен Ун, и Аятолясите!
224
0
 
18
 
! Отговори
MEGA! преди 3 месеца
Make Europe Great Again! Айде вместо да хленчите и да се оправдавате, и да се оправдавате с Белия Дом, Тръмп, Путин, Разпутин, и кой ли още не....вземете и свършете някаква работа в интерес на Европа и европейците!
223
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Европа трябва да осъзнае, че има бъдеще само когато е в съюз с Русия. Америка е друг континент, да се оправя там.
222
4
 
17
 
! Отговори
справедлив преди 3 месеца
Не Европа , а фашистка Усссрайна ще трябва да се оправя сама.На европейците не им пука за усссрайнците.И с право.Тези полу.човеци просто не заслужават и грам милост.Нагли ,пияни ,развратни ,мързеливи ,крадливи ,постоянно хленчещи и абсолютно неблагодарни към нас и света.ФАКТ.
221
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А КАКВО СТАВА СЪС ПАРАДА ВЪВ МОСКВА. ОЩЕ ДЪЛГО ЛИ ЩЕ ЧАКАМЕ 2022 Г.
220
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Либералите имат проблем ако стане така, но това е неизбежно. Светът се събуди и хората виждат, а страхливите лицемери не са готови с мимикрията си в друга империя и къщата им от карти се разпада.
219
0
 
19
 
! Отговори
Мухаха преди 3 месеца
Или казано по-точно: Ако Тръмп се върне в Белия дом, Европа ще трябва да става НЕЗАВИСИМА.... Голяма трагедия че ако го няма господаря Байдън и Европа сама ще трябва да си решава проблемите. Толкова ли сме го закъсали с лидерите? Само слуги и лакеи ли са останали в Брюксел ?
218
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-добре е Америка да е далеч от Европа. Само бели направиха. Където е Америка спокойствие и мир няма и няма да има.
217
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Грохналата баба Европа.
216
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А КАКВО СТАВА С ТРИДНЕВНАТА СПЕЦОБОСРАЦИЯ НА ПУТИН? МИЕ ЛИ ВЕЧЕ КЪЛКИТЕ В ЛАМАНША?
215
9
 
18
 
! Отговори
Европа е Русия преди 3 месеца
Половината Европа е в Русия, и тази Европа изобщо не зависи нито от Тръмп, нито от Байдън. Останалата част е сборище от обедняващи бивши колониалисти които всеки гледа да прекара другите, и скоро нищо няма остане от тази Европа, защото нямат нищо, бедни са като мишки.