134 държави, което е 98% от световната икономика, готвят цифрови валути

Китайският цифров юан е най-големият и най-напредналият пилотен проект
14 мар 2024 22:15, Анисия Иванова
130
134 държави, което е 98% от световната икономика, готвят цифрови валути
Снимка: БГНЕС

Общо 134 държави, представляващи 98% от световната икономика, вече проучват цифрови версии на своите валути, като повече от половината от тях са в напреднала фаза на разработване, пилотни проекти или стартиране, показва проучване, цитирано от Ройтерс.

В изследването на Атлантическия съвет, базиран в САЩ анализаторски център, се подчертава, че всички държави от Г-20, с изключение на Аржентина, понастоящем се намират в някакъв етап от разработване на цифрова валута, като САЩ все повече изостават.

Макар че има напредък по отношение на дигиталния долар "на едро" само за банките, такъв за по-широкото население на САЩ изглежда "в застой", се казва в доклада, а шефът на Федералния резерв Джером Пауъл заяви този месец, че "нищо подобно не се приближава към това да се случи".

Президентът на САЩ Джо Байдън нареди да се проучат възможността за въвеждане на цифров долар през 2022 г., но темата се превърна в разделящ политически въпрос, като републиканският съперник на Байдън в тазгодишната предизборна надпревара в САЩ Доналд Тръмп се зарече да не допусне това.

Поддръжниците на дигиталните валути твърдят, че те ще позволят нови функционалности и ще осигурят алтернатива на физическите пари. Но в редица страни те предизвикаха и протести заради възможността за правителствен контрол и следене.

В момента се изпълняват около 36 пилотни проекта за цифрови валути, включително китайският e-CNY, който се изпробва с 260 млн. души в 25 града. Европейската централна банка (ЕЦБ) вече шест месеца работи по "подготовката" на цифровото евро.

Бахамските острови, Ямайка и Нигерия вече имат напълно функциониращи дигитални валути, въпреки че Източнокарибският валутен съюз (ECCU) - състоящ се от 8 държави - наскоро стана първият, който изключи такава валута, след като заради проблеми потребителите останаха без достъп до цифровите си портфейли.

Разделен свят

Докладът разкрива също, че работата по проекти за CBDC на едро се е удвоила след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. и последвалия отговор със санкции на Г-7.

В момента се изпълняват 13 трансгранични проекта за търговия на едро, включително един, наречен "mBridge", който свързва Китай, Тайланд, ОАЕ и Хонконг и ще включи още 11 неразкрити засега държави през тази година.

Всички те биха могли да станат част от лавина от големи проекти до 2027 г., както и ЕЦБ, чиято настояща пилотна схема се разглежда като потенциален проект за други водещи големи икономики.

Китайският цифров юан все още е най-големият и най-напредналият пилотен проект, който е изпробван в различни сценарии - от билети за обществен транспорт и COVID проверки до закупуване на петрол и благородни метали.

Кога Китай ще пусне изцяло e-CNY? "Това е въпросът", каза Липски, цитиран от Investor.bg. "Не тази година, а през 2025 или 2026 г.? Трудно е да се каже."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 27 Мислиш ли, че има вече в която и да е държава политици, които да не са платени от корпорациите? Има някакви "крайно десни", ама и там повечето са на хранилка да се симулира избор. Защо според теб партиите от години не пишат програми за избори(щото ще са им еднакви) или след избори правят точно обратното? Ми, квото кажат шефчетата, това правиш, за да те има в политиката. Иначе няма да се чуе по тв, че те има, нямаш пари за кампании, няма нищо и даже жена ти няма да гласува за теб.
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гилотина за всичко над милионер и за всички политици.
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 19 Наясно ли си, че примерно в Германия банките затварят клоновете си и няма каси? В Австралия магазини вече работят само с карти и не приемат кеш. В ЕС ние сме с един от най-големите лимити за плащане в брой. Повечето страни позволяват до 500-1000 евро, като идеите са да отиде на 0. Канада показа какво искат да правят, а и Китай го прави. Ако протестираш или те видят до "лош" човек, ти режат парите и се оправяй. Абе, роби ще станем свободни като в соца на думи.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сащ, пардон, корпорациите, имали доста робски територии.
21
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Световен концлагер.
20
6
 
3
 
! Отговори
Сатоши Накамото преди 2 месеца
До 1 Точно в САЩ ли не мина номера ?!? И ти си един умник! Точно от тях е създаден биткойн - първата дигитална валута! Над 70к $ струва към сегашния момент 1!
19
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До вчера това беше конспирация, днес е бодър отчет за успехи... Идеята иначе е съвсем прозрачна. Без кеш всичко се следи и няма как да платиш и едно кафе без отчет. Съответно сбогом осигуровки на МРЗ. Също така лесно се следят квоти- купил си 5л бензин повече от позволеното, глоба. Ако много се оплакваш, директно ти блокират сметките и не може и хляб да купиш. Абе, демокрация, свобода и пълна утопия. "Няма да имаш нищо и ще си щастлив"
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко против имам. Аз искам да видя как ще се оправи един дигиталец като влезе в безкраен цикъл или дилема когато преди да платиш едно трябва да платиш друго обсче не може щото не си платил първото.
17
2
 
42
 
! Отговори
Честита Промяна! преди 2 месеца
При следващия вирус Х , който мръдне на 1км от дома си остава без пари! Айде не спазвайте карантината! Който не спазва, ще копа, ама не крипто ами с лопата!
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нощо против стига да не са задължителни за разплашане, а правителствата със сигурност в даден етап ще пробват това да стане и тогава ще хвърчат глави естесъвено
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе резват кабела хусите и фейкбука е офф и виртуалната банка също. Обаждаш се и ти казват че имат технически проблем търсят пренасочване правят обновявене и подобни. По договор обаче има срок, тече ти лихва а ти не разполагаш с парите. По някое време и да пуснат системата чакаш на опашки пред банкомати щото вече ти се налага да ползваш кеш даже и да не искаш.Кеф голям. Мноу сме напредничъви шъ знаиш.
14
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И който протестира срещу правителствата им, ще бъде с блокирана валута. Нали видяхте в Капитолия ? Цифровата валута е на косъм от диктатурата.
13
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега някой, някъде, ще исак на 100% от времето, да знае какво имаш, как к упуваш, какво продаваш, какво притежаваш .. аргг! Хиляди години робство и крепосничество стигат!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 9 - Виж какви хиени пишат тук, дето хулят България и казват, че е супер ... нима си мислиш, че тоя знае що е то цифрова валута?
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До rambaldievskievich - Няма да говоря. За подобни думи против България, съм готов да умра, само и смао да я защитя.
10
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 3 - Кое му е супер? Че не разполагаш релано с паприте си? Това не е BTC, ETH и производни ... Това е централизирана валута. Няма нищо "крипто" в нея. Ако някой реши, да каже, че нямаш пари, нямаш пари. Не можеш да ги прехвърлиш в банка, не можеш да ги изтеглиш, не можеш да направиш нищо.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 7 , не са.
8
10
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
Внимавай със своите си, анонимен 4, че много се фъфли без зъби.
7
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че то и сега 99% от парите са цифрови.
6
1
 
42
 
! Отговори
Късата памет преди 2 месеца
От кеша по хубаво нема