134 държави, което е 98% от световната икономика, готвят цифрови валути

Китайският цифров юан е най-големият и най-напредналият пилотен проект
14 мар 2024 22:15, Анисия Иванова
130
134 държави, което е 98% от световната икономика, готвят цифрови валути
Снимка: БГНЕС

Общо 134 държави, представляващи 98% от световната икономика, вече проучват цифрови версии на своите валути, като повече от половината от тях са в напреднала фаза на разработване, пилотни проекти или стартиране, показва проучване, цитирано от Ройтерс.

В изследването на Атлантическия съвет, базиран в САЩ анализаторски център, се подчертава, че всички държави от Г-20, с изключение на Аржентина, понастоящем се намират в някакъв етап от разработване на цифрова валута, като САЩ все повече изостават.

Макар че има напредък по отношение на дигиталния долар "на едро" само за банките, такъв за по-широкото население на САЩ изглежда "в застой", се казва в доклада, а шефът на Федералния резерв Джером Пауъл заяви този месец, че "нищо подобно не се приближава към това да се случи".

Президентът на САЩ Джо Байдън нареди да се проучат възможността за въвеждане на цифров долар през 2022 г., но темата се превърна в разделящ политически въпрос, като републиканският съперник на Байдън в тазгодишната предизборна надпревара в САЩ Доналд Тръмп се зарече да не допусне това.

Поддръжниците на дигиталните валути твърдят, че те ще позволят нови функционалности и ще осигурят алтернатива на физическите пари. Но в редица страни те предизвикаха и протести заради възможността за правителствен контрол и следене.

В момента се изпълняват около 36 пилотни проекта за цифрови валути, включително китайският e-CNY, който се изпробва с 260 млн. души в 25 града. Европейската централна банка (ЕЦБ) вече шест месеца работи по "подготовката" на цифровото евро.

Бахамските острови, Ямайка и Нигерия вече имат напълно функциониращи дигитални валути, въпреки че Източнокарибският валутен съюз (ECCU) - състоящ се от 8 държави - наскоро стана първият, който изключи такава валута, след като заради проблеми потребителите останаха без достъп до цифровите си портфейли.

Разделен свят

Докладът разкрива също, че работата по проекти за CBDC на едро се е удвоила след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. и последвалия отговор със санкции на Г-7.

В момента се изпълняват 13 трансгранични проекта за търговия на едро, включително един, наречен "mBridge", който свързва Китай, Тайланд, ОАЕ и Хонконг и ще включи още 11 неразкрити засега държави през тази година.

Всички те биха могли да станат част от лавина от големи проекти до 2027 г., както и ЕЦБ, чиято настояща пилотна схема се разглежда като потенциален проект за други водещи големи икономики.

Китайският цифров юан все още е най-големият и най-напредналият пилотен проект, който е изпробван в различни сценарии - от билети за обществен транспорт и COVID проверки до закупуване на петрол и благородни метали.

Кога Китай ще пусне изцяло e-CNY? "Това е въпросът", каза Липски, цитиран от Investor.bg. "Не тази година, а през 2025 или 2026 г.? Трудно е да се каже."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
23
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Напълно нормално. Защо да се дава пари за хартия и за монети. И без това стойността на валутите, които не са обезпечени с нещо реално, се определя единствено от страха и алчността на хората.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ами майната му
43
5
 
1
 
! Отговори
До 49 преди 2 месеца
Остави го този той парите си ги държи в дюшека! и като умре, НЕ боледувал, ще го погребът в тия дюшеци! А за банка едва ли е чувал даже!
42
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 48 преди 2 месеца
добре де а болнични от държавата получаваш ли? Или викаш ти от хилядолетия не си боледувал? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))) ей сиктир от такива кат тебе ей! "знаещи" !!! :))))))))))
41
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Алоу заплатаджията, аз не съм на заплата от десетилетия, защото работя за себе си и предлагам услуги за клиентите си, за което някои ми плащат с карта, но повечето на ръка и в брой. Туй, че ти чакаш от робовладелеца си да ти пусне в сметката парата, не значи, че всички сме така
40
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нема да стане. Хората вече са наясно какво планират да опитат.
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя отдолу, не знае какво говори. Сигурно е "ваксиниран".
38
15
 
3
 
! Отговори
До Мен преди 2 месеца
тоталния контрол и сега може а бъде приложен! при това доста по лесно отколкото с дигитални пари! така, че това не е проблемът! проблемът е, че все още има хора които се противопостават на това! колкото до това кое е дигитално и кое не той е спорен! но парите ти, сегашните са просто дигитални нули и единици записани на един облак някъде в интернет! от колко време не си получавал заплата във вид на суха пара на ръка?
37
0
 
30
 
! Отговори
Мен преди 2 месеца
Изненадвам се колко мн хора всъщност не са наясно какъв е плана. Това, че парите са ни в банковото приложение не ги прави дигитални. Това, че може да си снимаме паспорта и да го имаме в телефона не го "дигитализира". CBDCs са дигитални не просто защото ще съществуват изцяло в дигитален вид, а защото ще бъдат *програмируеми* тоест ще може да се контролира общия горен лимит на всяка сметка, колко пари, кога и къде ще може да излизат. Колко ще може да влизат. Всичко. Тотален контрол.
36
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Tоя цифров концлагер може да се осъществи единствено ако има съдействие от овцете. Така че докато ручате моравата, мислете дали искате да влезете вътре, добичeта.
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз искам да знам чингисайчитата и всякакъв друг вид лапачu на държавна хранилка,как ще вземат рушвети, когато парите станат цифрови?
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС ще са дигитални, може би затова и Бг влиза в еврозоната, тогава ЕС решава без кеш.:))
33
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Голяма наша банка блокира разплащателни сметки, хората нямат достъп до парите си - статия от блицарите. Това е сега с кеш, а без кеш, е ....:))
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Жалко за тези държави,жалко за хората им,чине моделът в действие е най лошото,което може да се случи на всички хора в цял свят.Лишението от свободата на избор,на решение какво,кога и как,/без значение беден или богат/,зависим от някой,решаващ съдбите на милиони,е може би най неприятното бъдеще.Колкото и тривиално да звучи, кешът е свободен избор и независимост,пък било и само за храната.Може би и богатите,няма да бъдат толкова богати,дигитализацията и ИИ ще решавават всичко.:))
31
9
 
0
 
! Отговори
Златното кюлче преди 2 месеца
Цифровите валути са изключително сложни за разбиране, защото не променят нищо... е нищо освен, че ако държава има такава не може да бъде ударена със санкции, като тези, с които САЩ удариха Русия... Та с тези санкции доста се ускори интереса на държавите към разработване на такива. За вас промяна няма. Пари и в момента нямате. Парите са ви собственост на банките, които ви дават обещания/уговорки, че ви дължат същата сума. Кешът ви е изцяло зависим пък от централната банка, защото е фиатен.
30
8
 
0
 
! Отговори
Afuera преди 2 месеца
САЩ няма как да не изостават, защото притежават и Visa и Master Card, което на практика в момента прави всяка валута цифрова валута.
29
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чухте ли, руско-турски чорбаджии такива. Тарикатлъците спират и ще си осигурявате робите на реалните пари, които им давате.
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Коментар 30 Съмнявам се и аз да има държави без платени политици от големите корпорации. Но цифровите валути ще избият търговските банки в рамките на години и ще ги смажат до степен на посредствени фирмички за бързи кредити. Което сами се сещате, че самите банки няма да позволят. За това никой няма да има право да притежава повече от определено количество такива пари. В противен случай master card/visa и банката, която ползва ще го изчистят физически. КЬОРФИШЕЦИ са тия цифрови валути.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Портфейл в който може да имате до 3000 евро на един път, банката няма право да ги отдава под кредит на други хора, и няма visa/master card такса като се правят преводи от него. На практика едно нищо. НИЩО! Кешът (който така или иначе е собственост на централната банка, която има контрол върху стойността му) си остава цар. Но това ще е най-мощната, най-шумната и най-дивата конспирация, на която ще се радваме в близките доста години!
26
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искат да ни завържат към китайската комунистическ партия! Не позволявайте тези глупости! БЕЗ ЦИФРОВИ ВАЛУТИ!