"Апартаментгейт" удари лошо ГЕРБ, губи 3% от избирателите

31% още се чудят дали да отидат до урните, могат да обърнат вота
Обновена: 19 апр 2019 17:12 | 19 апр 2019 16:30, Камелия Цветанова
256
"Апартаментгейт" удари лошо ГЕРБ, губи 3% от избирателите
Снимка: Булфото, архив

Ниска избирателна активност може да се очаква на европейските избори, които ще се проведат на 26 май.

Най-неактивни на вота ще са младите българите.

Още по темата
За 56% от българите предстоящите избори са важни, като за 16% са изключително важни, а 40% ги определят по-скоро като важни. Само за 13% изобщо не са важни.

38% или малко над два милиона българи декларират, че със сигурност ще гласува, докато 31% са по-колебливи, заявявайки, че по-скоро ще гласуват.

Най-ниско участие се наблюдава сред най-младата възрастова група (18-29 г.), като само една четвърт от тях със сигурност ще гласуват. Това сочат данните от проучване на агенция "Тренд" по поръчка на "24 часа".

43% са твърдо решилите за кого ще гласуват, докато 30% все още не са, като привържениците на ГЕРБ и БСП са най-силно убедени във вота си в сравнение със симпатизантите на другите формации.

Скандалите около апартаментите в последните няколко седмици са нанесли видима имиджова щета върху основаната управляваща партия. В сравнителен план между изследването на "Тренд" през март и това през април, ГЕРБ губи 3% от своята подкрепа сред гласуващите, докато БСП успява да задържи нивата си и дори минимално да покачи своите електорални стойности.

Ако изборите бяха днес 30,5% биха гласували за ГЕРБ - СДС, а за левицата - 31,3 на сто.

Твърдо на трета позиция остава ДПС с 12,7% от гласуващите.

Най-голям дял от електората на Обединени патриоти се ориентира към ВМРО за предстоящите избори за Европейски парламент.

5,5% от гласуващите биха предпочели тяхната листа, което ги доближава силно до бариерата за представителство в ЕП, която е 5,88%.

Демократична България също запазват шансове за представителство, но при тях не се отчита тенденция на ръст в подкрепата.

Сред останалите партии и коалиции не се наблюдава съществена динамика спрямо проучването ни през март, а разпределението сред гласуващите е следното: Воля (3,6%), "Атака" (2%), "Възраждане" (1,6%), НФСБ (1,3%) и Коалиция за България (АБВ) с 1,3%.

4,5% от всички гласуващи пък заявяват, че ще отбележат опцията "не подкрепям никого".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още по темата: БСПизборигербТренд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
11
 
! Отговори
Закривай преди 5 години
Не вярвам в платени проучвания и агенции , на всеки избори изкарват по две партии напред и *** от няма на къде да гласува за едната или другата а то всъщност една и съща политика водят . След това жизнения и икономическия скок е пенсионер скочил от контейнера , туко що намерил изхвърлен зеленчук или плод
64
0
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
само 3 процента това е нищо а ние за колко още неща не знаем аз изобщо негласувам от години защото съм отвратена от всичко и всички и как се правят наударени само и какво като си подадоха оставките имотите си останаха и сега ни сесмеят колко сме ***
63
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само Герб!
62
0
 
6
 
! Отговори
Нико преди 5 години
Както и да се гласува крали са и пак ще крадът един от тях е атанас стоилов от аксаково и брат му мишо стоилов .а където и да се оплачеш получаваш предупреждение че може да пострадаш .
61
3
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
-това са едни ОТ НАЙ ВАЖНИТЕ ИЗБОРИ ЗА БЪЛГАРИТЕ- ТАКА БРЮКСЕЛ ЩЕ РАЗБЕРЕ ЧЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е "ОТСВИРИЛ" БАНДИТСКАТА ШАЙКА НАРЕЧЕНА ГЕРБ- ПОСЛЕ ТЕ ЩЕ СА ПЕРСОНА НОН ГРАТА В ЕНП И БРЮКСЕЛ КАКТО И ВОЖДА ЩЕ СЕ КРИЕ КАТО ЧУЕ ДУМАТА КОНКРАДЖУЛЕЙШИНС!!ГЛАСУВАЙТЕ -ЗА ДА СЛОЖИМ КРАЙ- ПАГУБНО ЩЕ Е 4 УПРАВЛЕНИЕ НА ГЛУТНИЦАТА- ЩЕ СТАНЕМ ЖИВИ УМРЕЛИ!!
60
3
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Ударили ги гербаджиите с 3%.Ако е само с...толкоз Боко ша го...премести и ша отиде да играе мачле с...тигрите.
59
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пацо-терасата и Тони-балкони къде ги скрихте? Мафия!!!
58
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТРЯБВА ДА СЕ ГЛАСУВА И ДА СЕ НАКАЖЕ #КОЙ! ГЕРБ=#КОЙ трябва да бъдат наказани. В противен случай губим си държавата.
57
2
 
27
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
ГЕРБ силно се надяват да има НИСКА избирателна активност-така тяхното ядро на държавна хранилка ще победи -А ядрото е -чиновници кметове жандармеристи надзиратели военни и всякаква огромна тълпа от търтеи които само пречат за икономическото развитие на БГ-Червените бабички отдавна умряха и сега са заменени с озлобени каки чиито живот пред пенсия ще бъде драматичен и черен- Патриотично настроените българи видяха едни псевдопатриоти боричкащи се за власт и неправещи нищо-Мин пенсия "стана"300лв ХМ
56
22
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Апартамент гейт приключи... - ред е на ЦУМ гейт, Панаир гейт, Техноимпекс гейт, Булгартабак гейт, КТБ гейт и куп още...
55
11
 
6
 
! Отговори
Грую преди 5 години
Всичко хубаво ама ... тези евро избори не засягат пряко българите. Виж ако се задържи така и за парламентарните ....
54
2
 
9
 
! Отговори
реалист преди 5 години
до 54Кой те кара да гласуваш за едни и същи партии? Това ли съм написал. Това, че ти гласуваш за едни и същи не означава, че и аз ще го направя.
53
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хохоохх те не само избирателите ще загубят ами и по затворите ще влеЗнат повечето начело с тиквеника че той кара влака .
52
1
 
9
 
! Отговори
"Тренд" преди 5 години
Добре влияем на избирателите и за нас в крайна сметка би трябвало да има нещо от кражбата!!
51
1
 
10
 
! Отговори
до реалист 48 преди 5 години
И като се сменят само две основни и все крадливи партии, как мислиш ги стряскаш? Точно по този начин започват да се чувстват несменяеми. А колкото до моя колан - не се притеснявай ;)
50
18
 
12
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До sport. Караш ме да пиша доста дълго. Първо, малцинствата са основно контингент на БСП и ДПС. Второ, ГЕРБ спечели 3 пъти, когато не беше на власт и администрацията не беше тяхна - 2009, 2014,2017. Трето, нямаш си понятие от изборен процес. В комисиите има лица от различни партии, има застъпници, наблюдатели и др. Бюлетините се броят от всички, прави се протокол, който се подписва от всички и се качва в интернет. Айде сега,, ти ми обясни как се сменя чувал или протокол и няма да се разбере?
49
14
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
До всички комунисти:ДрОгарЕ, гласувайте за Коалиция за България...
48
16
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Всичко е в реда на нещата... - това го слушаме вече 11 години... - очертава се Борисов IV...
47
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помним, помним какво е, когато управлява БСП. Апартаментите им бяха последната ни грижа, но не защото не си ги пазаруваха, а защото опоскаха цели предприятия, което не можаха да погълнат, просто го съсипаха и доведоха икономиката до пълен колапс с огромна безработица. Докарайте ги пак, историята ще се повтори както всеки път, когато са били на власт.
46
4
 
18
 
! Отговори
реалист преди 5 години
До РумбатаДа стоят тогава и да се чувстват недосегаеми от прокуратура и съд. А ти стягай колана и мизерствай пред мухлясалите болници докато си задаваш този въпрос. Който и да е на власт не трябва да се чувства несменяем, а да знае, че като се издъни идва следващия.