Мобилизация на финална права: БСП с 2% пред ГЕРБ, партии "висят"

Три партии сигурни за ЕП, сочи проучване на "Медиана"
10 май 2019 12:15, Красимир Ангелов
423
Мобилизация на финална права: БСП с 2% пред ГЕРБ, партии "висят"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две седмици преди евроизборите ГЕРБ и БСП се изправят една срещу друга с практически изравнени позиции и силно мотивирани избиратели. Доминацията на едната или другата партия на изборите може да се реши от "дреболии", в това число и от натрупването на празнични дни в деня на изборите. Това показват резултатите от социологическо проучване на агенция "Медиана", проведено в периода  2-7 май 2019 г. с 1018 човека по метода лице в лице. Изследването е представително за страната и е реализирано със собствени средства на агенцията.

Още по темата
Според резултатите от проучването, БСП все пак води с малко пред ГЕРБ – за социалистите твърдят, че ще гласуват 31,9% от хората, които ще отидат до урните, а за управляващата партия – 29,9%. Според агенцията този резултат не се дължи на значимо увеличаване на електоралната тежест на БСП, колкото на отлив на избиратели от ГЕРБ (изчезва т.нар. "мека периферия").

Евроизборите в цифри: Бюлетината ще ни струва 20 ст.

Същевременно твърдото ядро на ГЕРБ-избирателите е силно мотивирано да защити своята партия и да участва на изборите. Преди месец те бяха значително по-разколебани от симпатизантите на БСП. Сега мобилизацията и в двете групи е практически еднаква, смятат социолозите. Според тях това по всяка вероятност бележи края на ерозията на доверието в ГЕРБ в последния месец и започва възстановил доверието, което беше силно ударено от "Апартамент-гейт".

Третата партия която може да бъде сигурна, че ще успее да премине изборната бариера (5.89 %) е ДПС. За движението готовност да гласуват декларират 10,7% от избирателите.

Още две партии се намират близо до изборната бариера за евроизбори и имаш шанс да изпратят евродепутат – ВМРО (4,7 %) и "Воля" (4,9 %). Следват ги НФСБ (3,9 %), "Коалиция за България" (3,8 %),  "Демократична България" (3,4 %) и "Атака" (2,6 %). 

Според проучването обаче като цяло нито една от тези партии не може да бъде напълно изключена
от шансовете за преминаване на бариерата. Причината за това е, че към момента на проучването - 8 май, близо един милион избиратели заявяват, че ще гласуват, но все още се колебаят за кого. "Люшването" на тази огромна маса избиратели в една или друга посока може да изстреля практически всяка партия над изборната бариера, отчитат от "Медиана".

С напредването на кампанията и отшумяването на имотните скандали изглежда намалява и желанието да се гласува. Само за един месец хората определящи тези избори като важни за България са намалели с 13 % - от 51 % на 38 %. За сметка на това всеки пети българин (22%) определя изборите за Европарламент като събитие, което не е важно за страната ни.

За евровота: Разкриха 191 секции в 64 страни

Въпреки това декларираната изборна активност продължава да е висока - около 70 %, но посочените фактори поставят съмнения дали тя ще се реализира. На този етап едва 14% от имащите право на глас са категорични, че със сигурност няма да отидат пред урните. Вероятно пред изборните урни ще отидат около 2.5 млн. избиратели, предполагат социолозите.

Данните показват слабо желание за използването на преференциите при гласуване
– едва 8.5 % хората заявяват, че ще ги използват. Така вероятно няма да има пренареждане на листите в резултат от преференциално гласуване, смятат от агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен78 БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОПРАВИ КОГА ОТНОВО РУЪСКИТЕ БРАТУШКИ ДОХДАТ С ТАНКОВЕТЕ И СЛЕД ТОВА ОТНОВО ЗАПОЧНЕ ДА РАБОТИ НАРОДНИЯ СЪД КОЙТО ДА ПРАТИ НА ПОЧИВКА В БЕЛЕНЕ СИТЕ ТРАНСДЖЕНДЪРСКИ *** И ХРАНТУТНИЦИ НА АМЕРИКА (ЗА ) БЪЛГАРИЯ ..ТОВА ВРЕМЕ Е БЛИЗО.
59
6
 
9
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 5 години
България ще се оправи, когато руската армия тръгне на запад. Докато тая държава се управлява от слуги на Брюксел, Вашингтон и Тел Авив оправия няма да има.
58
4
 
13
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
На 26 май БСП печели, става европейската партия на България и ГЕРБ отича в канала на историята. Колкото и да се пени Борисов по темата,з агуби ли, той ще бъде принуден да подаде оставката си в летните месеци, защото тазиз агуба, ще доведе до земетресение от 11-12 по Рихтер;))) в партията му. Затова е и цялата мобилизация и прилапване на сини парчета. Всеки електорален глас е важенз а Бойко, но и вскеи глас "против" за БСП е важен, но най-вече е важен за нас, които искаме да бутнем Бойко.
57
0
 
4
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Статуквото се запазва и на тези избори, ако искате да промените 30 год. модел на управление в България, трябва да се унищожи партия ДПС и финансовия ресурс, който ги захранва! Там е мозъчния тръст, който преразпределя финансовия ресурс на страната и еврофондовете, там се зараждат новите политическите проекти и партии, които засилват статуквото, там са всички елитни бивши български разузнавачи и ченгета от висша класа!Те дърпат конците и на Бойко и на Корнела, и на Волен, и на патриотите!Хю!ЦРУ
56
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аааахахаха, сороските партии губят и се изгибват при вота
55
4
 
10
 
! Отговори
Polska преди 5 години
Нормалните българи нещат да ги управляват комунистите от бсп/герб. Нормалните българи искат да ги управляват националноотговорни политици с модерна и цивилизована визия за развитие на държавата. Някакви проруски мeкерета или от другата крайност - олевяли мулти-култи евро либeрастчета никога няма да донесат благоденствие.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 69Хммммм........а я ми отговори тогава на един обикновен въпрос.............ЩОМ ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАТ ЗАЕДНО, ЗАЩО СА НИ ВСИЧКИ ТИЯ ХРАНТУТНИЦИ И ТИЯ ПАРТИИ???? За да получават тлъсти субсидии на фона на гладуващи и мизерстващи???? ИЗБИРАМЕ ОБИКНОВЕННИ ХОР ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА, ПРОФЕСИОНАЛИСТИ В СВОЯТА ОБЛАСТ И ТЕ УПРАВЛЯВАТ!!!ЗАЩО СА ПАРТИИТЕ??? И без това вече почти не се различават, хората плуват от една партия в друга, идеите им са еднакви и еднакво са крадливи!!! А де, КАЖИ ЗАЩО СА НИ
53
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ БСП НА ВЛАСТ!БСП ЗНАЧИ КРИЗА, МИЗЕРИЯ, НИЩЕТА, ИНФЛАЦИЯ, КРЕДИТНИ МИЛИОНЕРИ, ОТКРАДНАТИ СПЕСТАВЯНИЯ НА БЪЛГАРИТЕ, СПРЕНИ ЕВРОФОНДОВЕ, ГЛАД, МУТРЕНСКИ ВРЕМЕНА, КОРУПЦИЯ, КРАЖБИ В ОГРОМНИ РАЗМЕРИ, НИКАКВО РАЗВИТИЕ НА ДЪРЖАВАТА, НАЦИОНАЛЕН КОЛАПС!
52
11
 
12
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
БСП на власть?!В мозъка ми се промъква само една мисъл,тази за имиграцията!
51
1
 
13
 
! Отговори
Явор преди 5 години
ВМРО с 4,7% на п***ин ден. Взимат по 1,5-2%,когато се явяват самостоятелно на избори. И то преди да се оядат с власт и да опротивеят още повече на хората. С 2% да участваш в управлението на страната! Дребни мишуги, но пък с големи амбиции.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 58Хмммммм..............това го запомни и ще се видим на 27! Но ти тогава, като всички наши домашни бояджии (от комунисти в демократи!) ще се откажеш от думите си! Както винаги...."ама вие не сте разбрали правилно....извадили сте думите ми извън контекста....и т.н. лъжливи крокодилови сълзи!
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Швейцария ВСИЧКИ партии управляват ЗАЕДНО. Смята се, че който е умен, трябва да умее да се спогажда за ОБЩОТО благо. На ротационен принцип са и висшите държавни постове. Така че Швейцария на Балканите България може да стане, само ако партиите не се разглеждат като средство за лично облагодетелстване.
48
2
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Светът не е черно бял ,както си мислете!Великата извънземна немска индустрия смаза английската индустрия и се пристъпи към Брекзит!Русия се стреми по всякакъв начин да не губи икономически и политически връзки с ЕС!Велики и всемогъщи са англосаксонските корпорации и банки!Турция е вече глобална сила и се стреми да стане велика сила!Китайската икономика смазва всякаква конкуренция по света с евтини стоки!Българската шуро-баджанашка селско просташка държавна администрация е корумпирана!ЦРУ!
47
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не на византийското православие в България .Да на европейското християнство и добротата.
46
0
 
1
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
до 49АНТИ, гърците в момента бачкатис повече и от нас---------------------------------------------------------------------На нас опростиха ли ни милиарди ?!
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народа е прос и пак ще бъде нахендрен независимо кой избира на изборите. Така че няма какво да се натегате да давате мнения, пак ще ядем кочана.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 43Ами то обикновенно е така.........виж "изборите" в т.н. "украина"!!! Или си мислиш, че на народа му е много гот да го ръководи клоун, шут от реалити-шоу!??? Ама понеже искаха да премахнат кър-ва-вия потрошенко, 73% решиха че по-добре клоун, отколкото кървав диктатор, който ги води към война с Русия. Така че в ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ ТОВА Е ВОТ "СРЕЩУ"!!!! Че в краварията да не беше друго, и в еуропката е същото....ВСИЧКИ СА СРЕЩУ!!!
43
9
 
11
 
! Отговори
Швейцария преди 5 години
Така е, оня ден писах, че ако ГЕРБ върне 1/10 от заграбеното, България ще стане Швейцария на Балканите.
42
18
 
8
 
! Отговори
W A1 Mtel преди 5 години
Герб има с 300 хиляди души повече от бсп това са 12 или 13 процента разлика не лъжете
41
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последен валс ще има - ГЕРБ партию " любима".