Четири партии сигурни за Европарламента, ГЕРБ си връща преднината

Колебаещите се може да променят резултата
17 май 2019 13:30,
177
Четири партии сигурни за Европарламента, ГЕРБ си връща преднината
Снимка: БулФото

Четири партии се очертават със сигурно присъствие в следващия Европарламент две седмици преди изборите, сочи проучване на "Барометър България". Това са управляващите от ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО. Забелязва се и определен дял от колебаещи се избиратели, които биха могли да повлияят на крайните резултати в изборния ден.

Изследването показва, че след значинимия отлив от одобрение през последните седмици ГЕРБ отново отбелязва лека преднина пред БСП, съответно с 31,9% и 31,2%. От "Барометър България" отбелязват, че подкрепата за партията на премиера Бойко Борисов е генерирана до голяма степен от твърдите й привърженици, които затвърждават своите позиции с приближаването на вота и в отговор на негативната кампания.

Още по темата

Данните показват, че БСП, поне засега, не успява да привлече допълнителни гласове, извън твърдото си ядро. Според изследователите това се дължи най-вече на факта, че избирателите не припознават столетницата като реална алтернатива, а сравнително изравнената позиция с ГЕРБ може да изиграе лоша шега на партията, като мотивира вот срещу нея и за опонентите й.

Трети към момента се очаква да финишират от Движението за права и свободи, които събират почти 9% от гласовете на анкетираните. Резултатът им обаче е трудно прогнозируем, имайки предвид спецификата на традиционния им електорат и вътрешните процеси, протичащи в движението.

Припомняме, че преди няколко дни, лично почетният председател на партията и нейн основател Ахмед Доган, реши лично да нахъса избирателите с писмо. В него той изрази подкрепата си за младите представители на движението и поиска прошка за евентуални грешки на ръководството от близкото минало.

ВМРО пък е единствената партия от колицията "Обединени патриоти", която почти сигурно ще успее да вкара депутат в следващият Европарламент. Одобренито към лидера на листата Ангел Джамбазки се движи около 7%. "Барометър България" коментират, че воеводите генерират подкрепа и извън традиционния им електорат и имат голям потенциал да привлекат гласовете на още колебаещите се.

Останалите формации към момента стават под прага за излъчване на представител в Европейския парламент, като се наблюдава значим дял избиратели, които все още се колебаят дали да отидат до урните и за кого да дадат вота си, ако го сторят.

Социолозите са измерили, че се очаква до урните на 26 май да стигнат малко над 33% от имащите право на глас граждани. 36,5% се колебаят, а почти 30% от избирателите твърдят, че категорично няма да участват в изборите.

Проучването е дело на социологическа агенция "Барометър Българи" и е проведено в периода 10-15.05.2019 година. Анкетирани са 843 души на възраст над 18 години, чрез телефонно интервю. Финансирането на проучавенето е собствено на агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
1
 
! Отговори
11 преди 4 години
11
75
7
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Много са...засилиха от ГЕРБ,за да...прескочат летвата на евровота...висооко,висооко.Дано се...приземят на меко,а не преди летвата,на...пистата.Не им мисля...лошото,и в дена на вота ще извикам...хооп,пред лика на главната...скачачка Гаргамел.(платена...предизборна реклама)
74
10
 
17
 
! Отговори
До Ганьо преди 4 години
Тия от Демократична България са си същите стари "труженички". Пристанаха и на Боко когато се кълняха, че никога няма да го направят. Е, вече няма кой да им се върже. Аут са и от Европа!
73
7
 
11
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
ами честито на *** който продължава да гласува за тези които не могат да му оправят дертовете и качеството на животшокиращо е колко праволинееен е гласоподавателя у настъпче ли тъпче на едно мястона бас че никой не си е направил труда да научи нещо повече за демократична българия
72
22
 
12
 
! Отговори
чичото преди 4 години
че герб никога не си е губил преднината бре.тия прогнози от червените анализатори са само за успокоение на позитано.пак ще има ще дебатираме ще направим разбор ще излезнем с официално становище---------как ни го сложиха ама ние сме моралните победители.ииииии оставка няма .подпис курнелчето ниновото
71
29
 
22
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Електоратът на ГЕРБ е с мощен и неподозиран потенциал... - само при мисълта, че има и най малката вероятност шумкарите да се докопат до властта - той се активира и мобилизира и ще отвее каскетите, като торнадото Ел Ниньо...
70
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 65 не ми вади думите от контекста!Пак ще ти повторя, може и да зацепиш. Габриел се облича неадекватно на околната среда, в която се намира, което говори, че каката е аут ъф спейс. или комплексарка, казано просташки.
69
13
 
24
 
! Отговори
чарли преди 4 години
Аз ще отида и ще гласувам без колебание за БСП и Елена Йончева, защото виждам разума, логиката и мотивацията с която говори. Омръзна ми да лъжат и облагодетелстват за сметка на изстрадалият българин. Госпожа Йончева е подготвена, ерудирана и умна. За сметка на това М.Габриел е като мумия излезнала от нафталина- злобна, нервозна без идеи и възгледи - пълен антипод!
68
10
 
9
 
! Отговори
До 65 преди 4 години
Аз бих ги опраскал и двете, макар Корнелия да ми се вижда по-секси. И не, хич не съм го закъсал. Просто обичам разнообразието :)
67
8
 
20
 
! Отговори
Дааа преди 4 години
Цецко отново подготвя фалшификация. Най отпред са социолозите сова-*** и др. На края....ние налииии предсказахме!!!
66
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до СтранджатаНе-вие сте държавните калики на топли местенца, Работниците от обръча от фирмиромитеа да не забравяме и мъртвите душикакто и Цецовите чувами с бюлетини
65
3
 
11
 
! Отговори
az преди 4 години
До СТРАНДЖАТАСнимките от предизборните кампнии на БСП и ГЕРБ говорят сами :)
64
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може и гола да тръгне, явно се има за много секси, щом е едно джезве кокали, а дефакто е скум ри я сушена.Корема на Йончева се движи пет минути преди гърдите - ако трябва да вляза в твоето русло.
63
22
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Трябва да си пълен иDиот да гласуваш за госпожа Лъжа... - или лудото, крадливо Ленче..
62
7
 
16
 
! Отговори
Сова преди 4 години
СОВА имат почти същите резултати от вчерашното си проучване, само дето май прогнозират и едно място за Марешки. Ония смешници под чертата си остават едни и същи. Кликата на Първанката, Маргиналите около Радан и сие неудачници...
61
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВМРО може да има депутат в ЕП ако прати Ваклин'ов да "подкупи" Иванчева с половин милион евро !
60
12
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
На тези , които им пука за това ,че ГЕРБ,БСП,ДПС,Джамбазки участваха в заговора за това България чрез тираджии да се превърне в *** на Европа като се доставят по 800 тона отрови от Западна Европа като суха кръв за нашите колбаси биха дали гласа си за други . Кои са другите? Другите са враговете на статуквото- Бареков доказал как на ден се внасят отровите чрез тираджия с името и лицето си и водачът на АТАКА Георги Димов владеещ 4 западни езика и е против трети пол, санкции срещу Русия и др.
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НиколайНиколайчо, винаги има алтернатива в тоз живот!
58
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОЙ ГИ ПОРЪЧВА ТЕЗИ"ПРОУЧВАНИЯ"??СМЕШНИЦИИИИ!!!
57
14
 
4
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Каракачанов ме дразни и ВМРО не са ми хич симпатични, но досега не съм чул да са успели да окалят А. Джамбазки. Младежът видимо се опитва да прави неща за България, ония се борят само за партийните си семейства в ЕП. Нямаше да ходя, но може в последния момент да ида да дам глас за него.