ГЕРБ да не отварят фронт с президента, ще загубят

Първан Симеонов и кои са партиите с най-големи шансове на изборите
Обновена: 20 май 2019 15:18 | 20 май 2019 14:25,
204
ГЕРБ да не отварят фронт с президента, ще загубят
Снимка: БулФото

ГЕРБ не трябва да отварят фронт с президента, защото може да загуби. Това каза пред Агенция Фокус политологът и директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов.

По думите му, гласоподавателите остават с впечатление, че изборът ще е е между ГЕРБ и президента, а президентът имал доста по-високо доверие. Той бил и една от най-харесваните фигури в България в момента.

През последната седмица се появи поредното напрежение между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов по повод срещите, които държавният глава организира с висши магистрати. Борисов заяви, че това "намеса в независимата съдебна система", а Радев отвърна, че не той бил канил "магистрати вкъщи или на тайни вечери".

Още по темата

"Едно е да се сражаваш с Корнелия Нинова и Елена Йончева, съвсем друго е да се сражаваш с президента. По този начин даваш президента на противника си, а държавният глава е силен коз", категоричен е Симеонов.

Социологът смята и че премиерът Борисов е прекалил със "собственото си преекспониране" в тази кампания, защото така тя отново изглежда като вот на доверие.

"Той постъпи добре като каза, че този път няма да си ходи, дори да загуби", коментира експертът.

Според него, избирателите все още странят от бюлетината за БСП, въпреки че искат да накажат ГЕРБ.

"БСП продължават да излъчват една крещяща риторика, която леко плаши. В тази кампания обаче са се усетили и малко се снишават , избрали са по-хитра тактика - да оставят крушата сама да капне без да тресат много дървото, разчитайки на скандалите в ГЕРБ и на другото опозиционно пространство - либералната част на българското публично пространство, от която тръгнаха всъщност скандалите с апартаментите", анализира Симеонов.

Това, че изборите за Европа и за България са толкова важни, личало от личната активизация на Борисов, който "опитва изпреварващо да наутрализира потенциални удари на финала".

"За първи път виждаме и БСП толкова мобилизирана, за първи път дори вътрешната опозиция в БСП е толкова консолидирана, за първи път виждаме и ДПС така", изтъкна той.

Първан Симеонов заяви, че има три формации, които ще влязат в Европейския парламент със сигурност и една над бариерата - ВМРО. Имало още няколко с добри шансове.

Основният патриотичен вот бил съсредоточен в лицето на досегашния евродепутат Ангел Джамбазки, но според социлога, се наблюдавали поне 5-6 фигури, които "са се посветили на това да му попречат".

"На някои избори има десни хора, които се чудят коя е по-малката злина - ГЕРБ или БСП. Възможно е някои да решат, че по-малката злина все пак е БСП. С това поведение на БСП е трудно да се направи общ план.", коментира Симеонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
33
 
14
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Да и като,,свали герберастите от власт",Румен Гечев ще ти направи пак заплатата 20,000 лева и кило сирене 4,000лв. И ще настъпим за четвърти път мотиката. Явно си невръстен и заради такива моч.ковци като теб,непреживели и невидели ще трябва ние бащите и майките ви пак да,, ручаме жабетата",а вие да драснете на запад ,както предшествениците ви през 91-97! ***!!! Само месец-два ,,социализъм" и ще разбереш защо бай Тошо го нарече,,недоносче",а младите над милион избягаха за 2-3 години
19
17
 
51
 
! Отговори
socialen преди 4 години
Президентът смаза на изборите Борисов и му удари един звучен чумбер по празната кратуна:Г-н Президента 65%Борисов 35%
18
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Калъп интернешънъл"... Всеки път едно и също, каквото кажат социолозите, това не става.
17
7
 
39
 
! Отговори
1 преди 4 години
г-н Симеонов,остави ги да отворят фронта,народа иска да се махнат крадците от герб,то не бяха асансьори с апартаменти,къщи за тъщи и т.н.
16
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако БСП спечели премиерът остава без пълнеж в гащите си...
15
13
 
23
 
! Отговори
Да преди 4 години
Президента да си нареди една листа, тя да не е съставена от мухлясали реквизити, да я надпише с химически молив - ,,За президента - летец" и резултата е като срещу Тьотка Чачева! Която станала една заран да ходи на работа, видяла една яма и 10 работника с багер и ги попитала - Какво правите бе, избиратели? - Апартаменти, господжа, апартаменти! - Ами ще направите ли 1-2 и за мен! - Готово бе, господжа! Какъв гейт, мейт!!!? толкова е трогателно и чисто!
14
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко ей сега каза , че кокошките му от страх спрели да носят и сега трябвало да купува ама той повече си обичал домашните яйчица.Много страшен бил нашият президент а изобщо не изглежда такъв.
13
36
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Старшината е епохално комунистическо разочарование.
12
46
 
21
 
! Отговори
пр. е гол преди 4 години
Ако БСП загуби президента остава без ***.
11
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корнелия щеше да спечели със сигурност, ако Булсатком бяха пуснали телевизията и БСТВ в ефир! Както Скат и Алфа!
10
1
 
25
 
! Отговори
бай х преди 4 години
какво общо има бдж снимката със темата ???
9
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напротив, Първан! БСП почти никаква агитация не правят! Както и на предни избори! И да ме извиняват, но Йончева не е лицето, което да води листата! Ако искат да спечелят, листата трябваше да се води от нещо като Радев, макар и от друго естество! Нещо, което да лъха на младост, невинност, компетентност, красота, обаяние и нормална сексуална ориентация! А тук -...!
8
53
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е Борисов.Президента има представителни функции да представлява Нинова
7
15
 
29
 
! Отговори
Чикън преди 4 години
Бойко разчита на факта, че хората гласуват за него само и само да не се върнат бсп на власт, щото се оакват за дни. Като знам самочувствието му хич не е стъпило на нещо здраво.
6
46
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако *** спечели изборите, този сайт ще бъде закрит!
5
36
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз ще гласувам за БСП...ПРОСТО ТЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА,В КОЯТО ИМА ПОТЕНЦИАЛ ДА СВАЛИ ГЕРБЕРАСТИТЕ ОТ ВЛАСТ И ЕВЕНТУАЛНО ДА ГИ НАКАЖЕ...ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СА КРЕАТУРИ НА ГРОБ...Струва ми се,че избирателите трябва да се обединят около тази идея,за да не е напразен гласът им и с това да прогонят крадците от властта...
4
48
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Късно е той президента отвори фронт срещу всички които не са БСП.Нищо че е независим.
3
14
 
62
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Щом и придворните социолози започват да предупреждават гербавите значи нещата никак не са розови за тиквата и компания.
2
46
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президента е генерал без армия и бюджет! Не можеш да излезеш срещу ромските тълпи и държавната администрация на Греб!
1
20
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, не е нормално да се пънчат на Президента при положение, че той има много по голямо доверие от цялата им партия.