ГЕРБ да не отварят фронт с президента, ще загубят

Първан Симеонов и кои са партиите с най-големи шансове на изборите
Обновена: 20 май 2019 15:18 | 20 май 2019 14:25,
204
ГЕРБ да не отварят фронт с президента, ще загубят
Снимка: БулФото

ГЕРБ не трябва да отварят фронт с президента, защото може да загуби. Това каза пред Агенция Фокус политологът и директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов.

По думите му, гласоподавателите остават с впечатление, че изборът ще е е между ГЕРБ и президента, а президентът имал доста по-високо доверие. Той бил и една от най-харесваните фигури в България в момента.

През последната седмица се появи поредното напрежение между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов по повод срещите, които държавният глава организира с висши магистрати. Борисов заяви, че това "намеса в независимата съдебна система", а Радев отвърна, че не той бил канил "магистрати вкъщи или на тайни вечери".

Още по темата

"Едно е да се сражаваш с Корнелия Нинова и Елена Йончева, съвсем друго е да се сражаваш с президента. По този начин даваш президента на противника си, а държавният глава е силен коз", категоричен е Симеонов.

Социологът смята и че премиерът Борисов е прекалил със "собственото си преекспониране" в тази кампания, защото така тя отново изглежда като вот на доверие.

"Той постъпи добре като каза, че този път няма да си ходи, дори да загуби", коментира експертът.

Според него, избирателите все още странят от бюлетината за БСП, въпреки че искат да накажат ГЕРБ.

"БСП продължават да излъчват една крещяща риторика, която леко плаши. В тази кампания обаче са се усетили и малко се снишават , избрали са по-хитра тактика - да оставят крушата сама да капне без да тресат много дървото, разчитайки на скандалите в ГЕРБ и на другото опозиционно пространство - либералната част на българското публично пространство, от която тръгнаха всъщност скандалите с апартаментите", анализира Симеонов.

Това, че изборите за Европа и за България са толкова важни, личало от личната активизация на Борисов, който "опитва изпреварващо да наутрализира потенциални удари на финала".

"За първи път виждаме и БСП толкова мобилизирана, за първи път дори вътрешната опозиция в БСП е толкова консолидирана, за първи път виждаме и ДПС така", изтъкна той.

Първан Симеонов заяви, че има три формации, които ще влязат в Европейския парламент със сигурност и една над бариерата - ВМРО. Имало още няколко с добри шансове.

Основният патриотичен вот бил съсредоточен в лицето на досегашния евродепутат Ангел Джамбазки, но според социлога, се наблюдавали поне 5-6 фигури, които "са се посветили на това да му попречат".

"На някои избори има десни хора, които се чудят коя е по-малката злина - ГЕРБ или БСП. Възможно е някои да решат, че по-малката злина все пак е БСП. С това поведение на БСП е трудно да се направи общ план.", коментира Симеонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
19
 
13
 
! Отговори
До 16-Г.Ламбуров преди 4 години
Ламбуров,явно нямаш връзка с реалния свят. Ти къде беше когато тия твои благодетели затриха четри пъти държавата.Роден ли беше когато беше режима на тока и бензина,когато в магазините имаше само оцет и кибрит,когато ставахме в 4-5 сутрин за опашка с купоните за мляко и продукти,къде беше когато хазната се изпразни и взимахме по 6-7 долара заплата,а 1хляб беше 400лв.Тогава се затри държавата и с махането на 3 нули-хайде наново,А къде виждаш днес такова нещо-опашките са за Гърция и в супермаркета.
39
29
 
15
 
! Отговори
Българин! преди 4 години
Лично аз няма да гласувам за никого! Но ако трябваше да избирам между Борисов и Радев щях да избера първият! Знам че НЕ Е СТОКА И ТОЧНО ЗАТОВА НЕ ГО ХАРЕСВАМ! Ама поне ИМА ТОПКИ ЗА РАЗЛИКА ОТ ОНЯ ЧЕ-ХЛЬО, които постоянно се намира под левия чехъл на *** и десния чехъл на Деса ***!Послепис: Не разбрах само защо точно думата че-хльо е изтрита, ама карай!
38
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С машините за гласуване щяло да се гласува само, ако гласоподавателят поиска изрично това. Т.е. дали са едни пари за машинно гласуване, но предпочитат да е тайна че може да се гласува с тях. ! Срам!
37
35
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев е класи над Борисов. Затова Борисов толкова се дразни на това, че изостава много по рейтинг. Всичко това няма да ме накара да гласувам за БСП. Предпочитам Радан Кънев с номер 13.
36
18
 
38
 
! Отговори
До Българин преди 4 години
Какви топки има Борисов? Наведен пред Ишиаса, Дол, Меркел, Макрон и кой ли не още. Ако беше като Орган можеше и да се замисля. Но той НЕ е.
35
11
 
24
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
ДО 34 а твоя гуру е прочел само Винету!
34
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой още не знае защо Бойко предложи Цачева за президент и загуби президентските избори.Отговорът е нарочно ! - защо обаче го направи е свързано с малко мисловна дейност.
33
33
 
14
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Едно е да квичиш като настъпана жаба и да се правиш на голям борец срещу корупцията, а съвсем друго е реално да управляваш държава. пРезидентинът на решетников непрекъснато нарушава конституцията, която той си мисли, че е нещо като военния му устав, който не важи за генерали и изпитва неистов мерак да заграби власт, която не му се полага. Сигурен съм, че не е прочел и ред от основния закон на държавата.
32
30
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първанчо Симеонов е червена пионка на Андрей Райчев. Много е малък да плаши Борисов с Радев!
31
35
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев *** е нищоправец на 5 цифрена заплата, пълен ***! ОСТАВКА!
30
15
 
40
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Ти май подценяваш хората жалко герберастко мекеренеце...и като толкова са хубави от ГРОБ защо никой не се връща в България при Бойко...с тези алабализми тип Боко тиквата едва ли ще спечелиш симпатии на някого...10 години вече "ручаме жабетата" на герберастката шайка,а тя си прави палати с мълчаливото съгласие на царят Борисов...няма как лъжата Борисов де живее и просперира вечно...и да прави хората на балами...чак такива будали не сме...че да преизберем отново крадливата и цинична шайка на Боко.
29
35
 
14
 
! Отговори
Българин! преди 4 години
Лично аз няма да гласувам за никого! Но ако трябваше да избирам между Борисов и Радев щях да избера първият! Знам че НЕ Е СТОКА И ТОЧНО ЗАТОВА НЕ ГО ХАРЕСВАМ! Ама поне ИМА ТОПКИ ЗА РАЗЛИКА ОТ ОНЯ ***, които постоянно се намира под левия чехъл на *** и десния чехъл на Деса ***!
28
17
 
37
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Мутрата надава последни гърчове, извън властта и без протекции ще трябва да ходи при Галеви!
27
10
 
1
 
! Отговори
Проклети преди 4 години
На засипан гроб - благословия, не е ли малко късничко?
26
14
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя Герберската групировка.Е не само срещу президента А и срещу народа! За нея най важното на чело с Борисов Е да са на власт! Останалото не е важно! Ще загубят при всички случаи! То бяха фалшиви оставки,корупция и какво ли не. Стига вече ГЕРБ! Долу ГЕРБ!
25
20
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще гласувам за по-малкото зло,а то не е ГЕРБ !
24
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мога да ти кажа с какво се отличава от баце.
23
38
 
23
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Че с какво преЦедента Радев се различава от Импексова и Офшорното ленче, той просто припява на втори глас казаното от тях, под диригентската палка на ген.Решетников ... !!!
22
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не отварят фронт ще загубят, като отворят ще загубят с много.
21
10
 
29
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-13 ,а за комуниста от банкя,напиши нещо,или той е от добрите комунисти.