У-лицата: Българинът е забравил да яде хубав хляб

Не са му нужни витамин С, Е-та и подобрители, обяснява специалист
Обновена: 28 юни 2016 15:38 | 12 юни 2015 11:40, Петя Славова
62
У-лицата: Българинът е забравил да яде хубав хляб
Невена. Снимка: Личен архив

Dnes.bg ви среща с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Малцина биха останали равнодушни, подминавайки малките френски пекарни, от които се носи аромат на топли кроасани и други тестени изкушения. Сред тях е и Невена, която не само се вдъхновява от тези вкусове, но и решава сама да си направи подобно местенце, където хората да се отбиват и да им е трудно да си тръгнат.

Разликата е, че Невена не разчита на френски рецепти. Родена е в малкото градче в Родопите – Неделино. Още от малка помни как по време на "гладните години" майка й е забърквала хляб с квас и всички в семейството са били сити.

Така и Невена днес – разчита на собствените си вкусове. Експериментира, четейки нови рецепти и вече от година продава собствен вид хляб на малка столична уличка. Идеята й да отвори пекарна, дава нейна близка приятелка, която неведнъж се е убедила по празници в кулинарните й способности. Така започва и размяната на хляб, по приятелски. Невена пробва у дома различни рецепти и ги носи на свои познати два пъти седмично. След като се убеждава, че се справя повече от добре, идва ред и на пекарната.

"Хлябът на Нена" е сбъднатата й мечта. От една страна я спасява от работата й като банков служител от 8.00 до 17.00 часа. От друга страна е убедена, че дава и най-доброто на сина си, като не му купува от индустриалния хляб.

"Не мога да разбера защо е нужно на хляба да се слага витамин С, Е-та и разни подобрители – обяснява тя – Хлябът има най-невероятният вкус и от векове му е нужно само брашно и вода. Хлябът присъства на трапезата на българина при хубави и при лоши поводи. Основното е да има питка, но днес като че ли сме позагубили традицията да ядем хубав хляб", обяснява Невена.

Често минувачи разказват как предпочитат въздушния от магазина, тъй като е мекичък, докато нейният е с по-плътен вкус и лесно се втвърдява.

Това все пак не й влияе и тя продължава да продава само хляб с квас – този, който се е ял векове наред. Така печели и последователи. Сред тях е семейство, което веднага, след като се завръща от почивка в Гърция, първо се отбива при нея, за да си напазарува, тъй като много му е липсвало именно този вкус.

"Това е достатъчен стимул да продължаваме да ставаме сутрин рано и да си лягаме вечер късно", категорична е Невена. Наблюденията й са, че повече млади хора предпочитат да се завръщат към традициите на истинските хлябове.

Именно пекарната е и това, което не й позволява да отиде да живее в чужбина. Като е била на 20 години, е работила в Кипър. Харесало й е, но й се запечатва как на гръцки българи е "вулгари". Звучи й вулгарно. Също така се дразни как като си в чужбина и всички я слагат под общ знаменател.

Убедена е, че ако човек иска да разкрие индивидуалността си и да бъде себе си, е добре да живее там, където е роден.

"Естествено, че винаги има и изключения, но вярвам, че камъкът си тежи на мястото", обяснява тя и допълва - България е страхотна страна, имаме си проблеми, но където и да иде човек, няма да се размине без трудности. Като цяло дори и в Англия българи и румънци са под общ знаменател. Не може да не изпитват ностлагия".

Що се отнася до нашите географски ширини, на Невена й липсва някогашната съпричастност, която я е имало във всеки дом. Опитва се да предпази сина си от комерсиалния дух, с който расте почти всяко хлапе. Обяснява му, че най-ценното е човек да е щастлив, да обича и да бъде обичан.

Невена е включена в българската гилдия на пекарите - неформално сдружение с некомерсиална цел, основано от пловдивски колега. Създадено е, за да си обсъждат впечатленията и проблемите като общност. Покрай това сдружение хлебарите стават част и от занаятчиите и така участват в Панаира на занаятите, който се е провел в Пловдив.

Невена разказва как всяка пекарна прави хлябове с различен вкус, а нито едно от изделията не е еднакво с друго. "Именно в това се крие аромата, красотата от занаятчийския хляб, че се прави от ръка, а не от машина и не влиза в ничий калъп".

Мечтата й е един ден да отвори пекарни и в други градове. "И понеже икономистът в мен все още ми говори, искам да продавам български хляб и извън нашите граници. Да им покажем на чужденците, че традициите ни не са случайни и да не се говори само за френски пекарни, а и за български, защото по-вкусен от нашия хляб – няма", заключава тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: хлябНевена
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
18
 
! Отговори
Фен преди 8 години
Харесва ми да чета негативни коментари за готини хора. Това означава че нещата вървят в правилната посока. Ако хейтъри няма спукана ти е работата. Браво Невенче даваи в същия дух. Само хора нямащи собствен бизнес в България особенно в сверата на хранително вкусовата индустрия не знаят какъв къртовски труд е тази работа. Така че рекламна статия или не всичко в нея е вярно с оригинала. Ако някой спори по въпроса вкарай го в пекарната да поработи един ден да го видим тогава.
38
1
 
3
 
! Отговори
gluten not free преди 8 години
До Чукча читателГлутенът е съставка на зърното(съответно на брашното), в зависимост от вида има по-малко или повече глутен. Та какво за глутена? Не е нещо, което се добавя допълнитено от пластмасова капсулка като витамин С-то и Е-тата, нали знаеш? А това, което си чел за глутена до голяма степен също е реклама (или анти такава). Виждам доста се влияеш. А квасът е естествена ферментация на вода и брашно. Бактерийките папат глутен (или захар), за да направят хубав квас.
37
0
 
4
 
! Отговори
Даола преди 8 години
Е, кажете все пак къде е тази малка уличка, за да си купя от хляба на Невена. Ще се пробвам да си направя и аз, но брашната са пълни с какво ли не.
36
5
 
1
 
! Отговори
Чукча читател преди 8 години
Нещо за съдържанието на глутен в хляба не прочетох, иначе рекламата, като за петък е станала хубава
35
0
 
2
 
! Отговори
До cru от Додо преди 8 години
*** е този, който се е опитал, но не е успял да те възпита, как се комуникира в обществото и що е то чувството за хумор. Що се отнася твоята позната, не съм умаловажавал труда и. Повече чист въздух в комбинация с правилните медикаменти, може и да Ви помогне.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо се разминаха номерата Подкрепям коментара за синьобоядисаната и повторно разграбена България.
33
0
 
3
 
! Отговори
до 47 преди 8 години
Ако някой може да го каже по ясно и по-точно- здрава му кажи.Няма дори какво да се добави.Ако някой противоречи на тези думи или е много заблуден или съзнателно заблуждава.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моля, разни *** и соц-носталгици да се разкарат.Някак си трудно го виждам желанието ти сбъднато.Я запей за разтуха една песен градска - Пътувам с вагон, голям като фургжон, от София за Лом. Вервай, друже, облекчава!
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
др. Петър Младенов признава - върховенството на посолството на САЩ.Опериран от сърце вАмерика, там е и завербуван. Както и наследниците му,Младенов постаянно виси пред американския посланик и за всяко нещо иска мнението му.Накрая посланикът го изгонва, усещайки че така сам ще се изложи. Разбира се, и съветският посланик Шарапов действа по същия начин.Започва преходът - реставрацията на капитализма. Най-черната епоха в цялата ни история .За 25 г., демокрадите направиха повече от турците за 500
30
0
 
4
 
! Отговори
emma преди 8 години
До младенЪгълът на бул. Бъкстон и ул. Майстор Миленко Радомирец, в блока. Определено е по-евтино!
29
0
 
2
 
! Отговори
младен преди 8 години
Къде е пекарната че нещо не разбрах? Почитател съм и ще я навеставам често, че цените в "Слънце и Луна" са...
28
4
 
7
 
! Отговори
cru преди 8 години
До ДодоГлупак, жената е перфектна в работата си. Познавам я и е това, което върши е много достойно.
27
0
 
9
 
! Отговори
Архив НС - стенограм преди 8 години
На 25 януари 1939 г. в Народното събрание царският министър на земеделието Иван Багрянов заявява: Имах случай да го кажа и друг път: ние сме земеделска страна БЕЗ ЗЕМЕДЕЛИЕНие нямаме излишъци от зърнени храни. Ние изнасяме не излишъци, а само туй, което крадем от устата на нашия народ и неговия нещастен ***. (Общи ръкопляскания). Цифри за доказателство аз по-рано приведох в изобилие.
26
0
 
11
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 8 години
Хубав хляб става от хубава хлебна пшеница /жито/, която отдавна изчезна от нивите български!Около 1520 години след Втората война вси още я имаше с макс. добив от 300 350 кт от декар.. Има спецове в тази област/ и то много добри на световно ниво, българи/, които прекрасно знаят как стоят нещата. После дойде на власт ЧОВЕШКАТА АЛЧНОСТ! Добивите сега са два/2/ пъти поголеми. От тази пшеница не чакайте ХУБАВ хляб
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е на едно от първите места по износ на пшеница.Както Русия при царя - глад , мизерия и износ на жито. После 1917 г. Великата Октомрийска Социалистическа революция.
24
4
 
3
 
! Отговори
Додо преди 8 години
Мъж хлебар, звучи гордо ! А жена *** ... :-))))
23
0
 
7
 
! Отговори
Сле0 89 -глад! преди 8 години
Земеделие 2013 год. РБProductionПшеница - 4,300 000 т.Ечемик 680 000 т.Рапица - 380 000 т.Слънчоглед - 1,400 000 т.Царевица - 2,200 000 т.Общо - 8,970 000 т. главно за износ1989г. ТКЗС - 9.650.000 тона зърно - основно за НРБ.10 млн. овце, днес 0.8 млн.45 млн. дом.птици, днес 12 млн.1.5 млн. едър рогат *** - днес 300 000..Трагедия.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В ТКЗС-тата работеха 10, а сто гледаха и крадяха..Всички работеха, та дори и децата на доброволни начала.Аз идвах отСофия, ученик, но съм помагал при асфалтиране на улиците или при строежа на язовира. Не говоря за бригадите ученици, студенти и войници.Здраво се работеше по норма.Затова домати по 5 ст. дини по 3 ст. Днешните демо-демебели дремят пред компа и изперкват от мързел.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 21А колко са продадени другарю. България е на едно от първите места по износ на пшеница и слънчоглед в Европа. Не лъжи ***, червен провокатор.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГогатаТъпо червено ***.