Ким Чен Ун сам унищожи икономиката си, какви санкции може да му наложи Байдън?

Лидерът на Северна Корея запазва постоянство - пред глада той избира оръжията
Обновена: 19 яну 2021 22:08 | 19 яну 2021 22:05, Нели Христова
69
Ким Чен Ун сам унищожи икономиката си, какви санкции може да му наложи Байдън?
Снимка: БГНЕС

След може би най-предизвикателната година в управлението на Северна Корея от близо десетилетие, Ким Чен Ун запазва постоянство - той все пак ще се придържа към оръжията си.

Още по темата

Но Осмия конгрес на работническата партия лидерът на КНДР обяви, че страната му планира да подсили и без това опасните ядрени оръжия и балистичните ракети на Пхенян с нови, усъвършенствани въоръжения, като например тактически ядрени оръжия за използване на бойното поле и бойни глави, предназначени за избягване на американските системи за защита.

На парад, отбелязващ приключването на конгреса, на площада пред Ким се появи нова балистична ракета, която може да бъде изстреляна от подводница.

Посланието на Ким е кристално ясно: В момента Северна Корея се нуждае от ядрените си оръжия, за да възпира Съединените щати "без значение кой е на власт" и без значение каква е цената.

Амбициозните планове на младия лидер за модернизиране на неговия ядрен арсенал ще се окажат скъпи във време, когато парите вече са оскъдни. Северна Корея доброволно прекъсна последните си връзки с външния свят през 2020 г., за да предотврати появата на COVID-19 в страната. Това включваше прекъсване на почти цялата търговия с Пекин - икономическа жизнена линия, от която бедната страна се нуждае, за да не гладува народът, отбелязва CNN.

Икономиката на Северна Корея сега е в разпад, а доставките на храни са в опасност.

За да предотврати пандемията, Ким на практика направи на страната си това, което мнозина във Вашингтон се надяваха да направят с икономическите санкции: приближи севернокорейската икономика до ръба на колапса. Това, че го е направил по своя воля, е накарало мнозина да се запитат дали санкциите някога са били достатъчно силни, за да променят мисленето на Ким.

Някои анализатори не са съгласни с този ред на мисли. Те виждат възможност.

Тъй като икономиката на Северна Корея вече е на последни издихания, те вярват, че сега е моментът да се нанесе нокаутиращ удар - удар от осакатяващи принудителни мерки и санкции, които веднъж завинаги да убедят Ким, че продължаващото разработване на ядрени оръжия не гарантира безопасността на режима му, а го заплашва.

Така или иначе плановете на Ким ще се окажат голямо предизвикателство за новоизбрания президент Джо Байдън.

Тръмп, подобно на Обама и президента Джордж Буш, ще остави своя наследник по-опасен и по-въоръжен противник от този, който е наследил.

Максимален натиск

Преди Тръмп да се съгласи да се изправи лице в лице с Ким през 2018 г. неговата администрация въведе подходяща стратегия, наречена "максимален натиск". Целта беше да се използват санкции, дипломация и други принудителни мерки, с изключение на въоръжен конфликт, за да се убеди Ким да се съгласи на пълното, проверимо и необратимо демонтиране на своите ядрени оръжия и балистични ракетни програми.

Докато Северна Корея тестваше ракети и ядрени бомби безпрецедентно през 2017 г., администрацията на Тръмп увеличи усилията си. Американската мисия в ООН успешно лобира в Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюции, които следват способността на Северна Корея да печели пари, като продава стоки, като въглища и морски дарове. Министерството на финансите използва огромната си сила и влияние върху глобалната финансова система, за да наложи свои собствени, едностранни санкции. И дипломатите успешно лобираха у американските партньори да затворят посолствата на Пхенян в чужбина, които режимът използваше като фронтове за възможности за печелене на пари.

До края на 2017 г. на Северна Корея беше забранена почти цялата международна търговия. Дори дългогодишният съюзник на Северна Корея Китай се съгласи да подпише наказателните санкции на ООН.

Този процес обаче не продължи. Докато Тръмп се ориентира към дипломация с Пхенян през 2018 г., Съединените щати забавиха крачка в стратегията за "максимален натиск". Стотици нови санкции, които бяха готови да бъдат приложени, бяха задържани преди първата среща на върха на Тръмп с Ким в Сингапур.. Оттогава санкциите се издават с много по-бавен темп.

Тъй като заплахата утихна и отношенията на Съединените щати с Китай се разпаднаха, азиатската страна започна да разхлабва прилагането на ограниченията, въпреки че Пекин многократно отрича всякакви твърдения, че не изпълнява изцяло санкциите на ООН.

Много експерти смятат, че Вашингтон твърде скоро се е отказал от "максималния натиск".

Някои, включително бившият изпълняващ длъжността помощник-държавен секретар на САЩ за Източна Азия и Тихоокеанския регион Евънс Рийвър, твърдят, че екипът на Байдън трябва сериозно да обмисли нов модел за максимален натиск, увеличавайки санкциите "по начини, които биха наложили още повече болка и изолация на Северна Корея."

"Засилването на санкциите, плюс други дипломатически, икономически и банкови и военни натиски, които бихме могли да приложим върху Северна Корея, със сигурност биха могли да разклатят основите на режима, особено сега, когато виждаме, че той страда от тежка икономическа криза", на мнение е Ривър.Той и други привърженици на санкциите твърдят, че в арсенала на САЩ все още има инструменти за оказване на натиск върху Северна Корея и те трябва да бъдат преследвани.

Администрацията на Байдън може например да се опита да затвори севернокорейски търговски компании заедно със съюзниците на САЩ и да се насочи към китайски банки, които помагат на Северна Корея да получи достъп до чуждестранна валута. "Трябва да се направи много, много повече, което би могло да изтласка, изолира и подкопае Северна Корея по начини, които да разклати увереността й в дългогодишното й убеждение, че ядрените оръжия са тяхното спасение и също така да отклонят гледната точка към това, че те имат потенциал да подкопаят стабилността на режима", казва Ривър.

Рискован бизнес

Рийвър признава, че подобен подход е рисков.

Това може да принуди КНДР да избира между изхранването на народа и финансирането на ядрените оръжия, а историята показва, че Ким вероятно ще избере последното.

Ким Чен Ир, бащата на Ким Чен Ун, позволи на милиони да умрат от глад през 90-те години. В момента нещата не са толкова зле в Северна Корея, но анализаторите смятат, че икономическата ситуация е по-страшна, отколкото е била след глада. Опустошителните бури, санкциите и пандемията разгромяват икономиката на Северна Корея през 2020 г.

"Изглежда, че има достатъчно храна, но предлагането е под напрежение повече от всяко време след глада", според Чад О'Карол, главен изпълнителен директор на Korea Risk Group, която произвежда севернокорейски публикации NK Pro и NK News. "Можем спокойно да твърдим, че в страната има недостиг на няколко ключови вида храни и хранителни продукти", каза той.

Макар и скъпо, решението на Ким да затвори границите на Северна Корея изглежда работи от гледна точка на общественото здраве. Твърдението на Северна Корея, че в страната няма нито един случай на COVID-19, вероятно е невярно, но КНДР изглежда не е преживяла сериозна вълна от инфекции. Голям брой случаи вероятно биха затрупали износената здравна инфраструктура на Северна Корея, така че Ким е малко вероятно да премахне граничните ограничения, докато пандемията не отшуми.

Това означава, че Пхенян ще продължи да си причинява икономическа болка, за да постигне целите си.

Джон Делъри, професор в Университетската школа по международни отношения на Йонсей, заяви, че това трябва да бъде "отрезвяващо напомняне на администрацията на Байдън, че (икономическият) натиск не работи върху Северна Корея". "Северна Корея се подложи на още по-екстремна форма на икономическа болка от тази, която санкциите й причиниха, за да държи далеч коронавируса . И все пак, те не променят нагласата си по ядрения въпрос", каза Делъри.

Всички трябва да са на едно и също мнение

Сега Байдън се сблъсква със същия външнополитически проблем, който измъчваше предишните му пет предшественика: Как да накараме Северна Корея да се откаже от обсесията си с ядрени оръжия и балистични ракети.

Той може да бъде принуден да направи това по-рано, отколкото би искал. Въпреки че новите оръжия, които Ким споменава, са на различни етапи от разработването си, повечето трябва да бъдат изпитани, за да се считат за оперативни. Ако Северна Корея проведе такъв тест, това вероятно ще постави началото на дипломатическа конфронтация между Вашингтон и Пхенян през първите дни на президентството на Байдън.

Има намеци как новата администрация на САЩ би подходила към това предизвикателство. Въз основа на публичните му забележки стратегията на Байдън вероятно ще включва ангажимент за многостранни съюзи. Изборът на Байдън за държавен секретар е ясен, а намеренията му са Вашингтон да използва сделката с Иран за вдъхновение как да се справи със Северна Корея. Но други източници заявиха, че на входящата администрация ще й отнеме време, за да разработи политика след срещи със съюзници и партньори.

Какъвто и път да избере Байдън, основните препятствия остават.

Ако, подобно на своя предшественик, Байдън отговори със санкции и натиск, това може да попречи на типа дипломация от задните канали, използвана за създаването на иранската сделка. Пхенян разглежда санкциите като "враждебни" действия и на свой ред може да затвори вратата за разговори с типичния си бомбастичен език. Северна Корея заяви, че последния кръг от санкции на ООН срещу нея през 2017 г. е "акт на война" и нарече идеята, че ще се откаже от ядрените си оръжия, "американска мечта".

Стратегията също ще изисква подкрепа от трима неспокойни играчи: Китай, Русия и Южна Корея.

"Китай и Русия няма да прилагат изцяло дори съществуващите санкции", каза Дуеон Ким, старши сътрудник в Центъра за нова американска сигурност. "В геополитически план би било трудно да се определят нови санкции без много убедителна обосновка за Пекин, Москва и дори правителството на Южна Корея."

Китай и Русия изглеждат доволни от статуквото. Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин не би желал стратегия за натиск над КНДР, тъй като разчита на ангажираността и икономическото сътрудничество като средство за понижаване на напрежението между страните. Мун каза, че диалогът и взаимноизгодното сътрудничество са ключови за мирния процес в Корея в реч по-рано този месец.

"Ако диалогът е избраният път, администрацията на Байдън трябва да признае своите граници", каза Делъри. "Трябва да смекчим очакванията си какво може да се постигне с тях. Видяхме какво могат да направят три срещи на върха."

Но най-големият проблем може да бъде просто честотната лента. Байдън влиза в офиса след невероятни предизвикателства у дома. Той трябва да спре пандемията COVID-19, бушуваща в Съединените щати, да излекува ранената нация, която все още се възстановява, след като тълпа от бунтовници, подбуждана от Тръмп, щурмува Капитолия, и да получи своя кабинет, одобрен от Сената, който трябва да съди Тръмп след импийчмънта по обвинение в приканване къч въстание.

"Как се справяте с предизвикателство, като Северна Корея... и се справяте с всички тези други неща едновременно?" казва Ривър. "Това е трудно, но са нужни изключително способни хора."

 

 

 

 


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
6
 
15
 
! Отговори
кореаца 300 преди 2 месеца
пак се закахърите за Ким -само че с него преговарят с нас никой когато им а санкции има и отвенен отговор.Изтощението няма д а помогне на разпадащата се империя САЩ .То и КУба беще под санкции 40 години ама са по някои неща по добре от САЩ -например по-здравеопазване,по сигурност и т.н
38
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бидоня да си пие белината барабар с поданиците от африка и да не се кахъри за Ким.
37
6
 
15
 
! Отговори
От САЩ преди 2 месеца
Байдън ще унищожи САЩ много преди Ким да унищожи СК. За Ким нещата са "СК първа!", а за байдън нещата са "САЩ последна". Така са му наредили шефовете от комунистически Китай.
36
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как ще е унищожил икономиката си? От наште комyняги знам че Ким има най-здравата икономика на света и че САЩ треперят от страх само като видят свинската *** на Ким.
35
9
 
17
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
Като си спомня, че и ние бяхме същите комунистически буунаци ужас ме полъхва...
34
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До КИМИ НОМЕР ЕДНОООООО

Единствените, които страдат от "Кими" са обикновените хора в Северна Корея.

Вие уж се пишете народни хора, братя, това онова, но подкрепяте диктатори, които безмилостно мачкат такива като вас.

Вие всъщност наясно ли сте вие самите какви сте?
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Явно след като Тръмп загуби изборите сега се готвят да върна отново Северна Корея в играта. Скоро ще върнат и Иран и другите лоши. Важното е циркът да върви и стадото да е настроено срещу враговете.
32
16
 
10
 
! Отговори
Киро пора преди 2 месеца
Колко ни интересува за тоя луд психар откачен психопат 2 часа и цяла Корея ще потъне 80 ядрени глави срещи 8000 хиляди + 18 съмолетонусача хахаха 2 часа са много никоя държава няма този бюджет за вуена техника велика Америка Русия строи първият съмолетонусач но те го запалиха маи пияни бяха братушките
31
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 33

Българските русофили от кои са?
30
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Икономиката на Северна Корея сега е в разпад, а доставките на храни са в опасност.
-------------
Поредната американска аналитическа грешка, но... Кимчо не е Садамчо, Кадаифчо или Асадчо..., тъй, че американците да внимават и да не забавят доставките на ориз, щоту ако Кимчо огладнее 1/3 от Щатите може и изчезне.

-)))))))
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За мишките - сиренце в капана. За българите - банани и свободата да бегат на запад.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
другарю Ким, стига си размахвал тоя топор, подай и морков - да му се невияло и на комунистическото ***.
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До тиква

"в тази просперираща държава има само един със наднорменно тегло заобиколено от скелети"

Глупости, огромна част от българите са с надмормено тегло, направоно от прекалено много плюскане и пиене. И тия ми били бедни.

:)))
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Демократ

Грешка: не ядетЕ, ядеМ. Ти не се бутай в тая групичка.

:))))
25
1
 
9
 
! Отговори
За наказание преди 2 месеца
Бай Дрън ще му изпрати посланик-гей !
24
0
 
1
 
! Отговори
Дядо преди 2 месеца
До Анонимен
Е и? А на Южна с 25 милиона
23
3
 
6
 
! Отговори
браво на КИМБИРСЕН преди 2 месеца
кима е пич от класа,лъжат краварите.По добре са от нас белям.имат армия та САЩ не може им се опря
22
6
 
3
 
! Отговори
тиква преди 2 месеца
в тази просперираща държава има само един със наднорменно тегло заобиколено от скелети които не смеят да му кажат че обитава нездравословно тяло
вероятно огледалата в домът му са от онези които придават атлетична фигура за да не се разочарова каква е реалността
това е типично за режимите те отказват да виждат реалната картинка
в китай също не се забелязват особенно заоблени тела дали е от грамажа на дневната дажба ориз?
21
3
 
15
 
! Отговори
България преди 2 месеца
Просякинята на Европа. Изчезващ народ. Болен народ, болна нация. Пустеещи села и градове.
20
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За послените 30 години населението на гладуваща Северна Корея се е увеличило от 10 на 26 милиона.