Уикенд с Dnes.bg: Клаудия Кардинале, Баба Зула, Вим Вендерс

Най-интересното от културния календар на София в края на седмицата
Обновена: 11 мар 2011 16:01 | 11 мар 2011 16:00,
0
Уикенд с Dnes.bg: Клаудия Кардинале, Баба Зула, Вим Вендерс
Кадър от "Пина". Снимка: София филм фест

11 март, петък

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Гепардът
Легендарната Клаудия Кардинале ще получи лично Наградата на София за своя изключителен принос към изкуството на киното преди галапрожекцията на филма „Гепардът” на Лукино Висконти. Филмът от 1963 година разказва за принц Салина (Бърт Ландкастър), който е обречен да загуби властта си при обединението на Италия. Горните класи се опитват да игнорират националистическото движение, докато самият принц не е убеден в своята позиция. „Гепардът“ е социален анализ, богат на семейни отношения, разказващ за Сицилия от времето на Възраждането.
Национален дворец на културата, зала 1
11 март (петък), 18,30

Подслон
Пълнометражният дебют в игралното кино на Драго Шолев разказва историята на 12-годишния Радо, син на треньора по водна топка Стойчев, който се изживява като пънкар. Баща му не може да разбере защо. След като е бил добър с него, синът му е готов на всичко, за да избяга с „първите срещнати на улицата наркомани”. Филмът е камерен и в него участват три деца и двама възрастни – Янина Кашева и Цветан Даскалов. Още – от самия режисьор тук и тук!
Дом на киното
11 март (петък), 18,30

Всичко за София филм фест 2011!

ТЕАТЪР

Малка пиеса за детска стая
Постановката, спечелила куп театрални награди, е първият опит на успешния тандем на режисьора Галин Стоев и драматурга Яна Борисова, с актьорите Снежина Петрова, Радена Вълканова, Стефан Вълдобрев, Вежен Велчовски, Стилян Стоянов. Приказна и леко  мистична, пиесата разказва за Лора, Филип, Додо и Жана, които, изгонени от час, защото са различни, са си измислили странна игра със сложни и неразбираеми правила. Играят я всеки месец без изключение вече в продължение на години. Никой извън групата не може да разбере алогичните им действия, за останалите те са сектанти и масони. Те живеят в собствения си различен свят, който е разбит с новината, че един от тях ще се жени. В диалози и монолози между няколко игри, всеки от тях разкрива какво всъщност го плаши и увлича в Играта...
Театър 199
11 март (петък), 19,00

ПАРТИ

Steve Lawler
Един от най-популярните диджеи, занимаващи се с електронна музика – Steve Lawler, познат по света като King Of Space, отново ще гостува у нас. Музикалният му стил го прави еднакво адекватен пред различните публики, а името му е сред малкото, които могат да бъдат забелязани както в каталози на по-прогресив насочени лейбъли като Renaissance, Ministry Of Sound и Ultra Records, така и в ъндърграунд марки като Ovum, Sci+Tec и Tsuba. Дългогодишната му резиденция в култовия Space Ibiza му носи прозвището King of Space, а неговите маратонски Harlem Nights в The End са сред най-вдъхновяващите клубни събития в света.
Yalta
11 март (петък), 23,00

12 март, събота

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Пина
София филм фест ще бъде първият фестивал в света, който ще покаже новия филм на Вим Вендерс „Пина“ непосредствено след премиерата му на Берлинале. Режисьорът лично ще представи творбата си, която е първият пълнометражен филм, посветен на танцовото изкуство, заснет в 3D формат. Лентата е нова крачка в творчеството на Вендерс, успял да надникне в естетиката на емблематичната хореографка Пина Бауш и да я пресъздаде по неповторим начин. Още за "Пина" - тук! Всичко за София филм фест 2011!
 
ПАРТИ

Mihalis Safras, Paul Ritch
В съботната вечер феновете на електронната музика ще могат да потънат в двойна парти-нирвана с един от един от най-продуктивните артисти на модерния денс звук – Mihalis Safras, който ще бъде последван от сет на живо от парижанина Paul Ritch. През последнитe две години името на френския диджей и продуцент се носи като ехо от единия до другия край на Земята, a продукцията му, заредена с чист адреналин и характернo мощно, хармонично и дийп техно, разтърсва ежегодно не един или два култови фестивала. Ще загреем за него с дебюта пред българска публика на Мihalis Safras, сочен за един от най-продуктивните артисти на съвременната електронна сцена. Самият той описва музиката си като "техно, комбиниращо твърдите и фънки линии на груви минимъла".
Българската подгрявка на партито е от DJ Steven, Miss Lidiya и  Ziggy. 
Element
12 март (събота), 23,00

ТЕАТЪР

Три сестри
„Три сестри“ е втората част от трилогията по Чехов – лебедовата песен на театралния режисьор Крикор Азарян, включваща още „Чайка“ и „Вишнева градина“. В нея отново под звуците на минорно фадо вечните Чехови персонажи се лутат в безнадеждността на неживения си живот. Вълнуващ, меланхоличен, уникален спектакъл.
Младежки театър Николай Бинев
12 март (събота), 19,00

13 март, неделя

МУЗИКА

Баба Зула
Българската публика отново ще се срещне с магнетичната, уникална музика на турската група, която е един от абонираните за София филм фест гости. Финалът на юбилейното 15-о издание на феста ще бъде музикален подарък за всички почитатели на виртуозните изпълнители, които гостуваха за първи път в нашата столица през 2005 г. Още за тях – тук!
Sofia Live Club
13 март (неделя), 22,00

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Краят
Новият филм на Алексей Учител "Краят" (руското предложение за Оскар) ще закрие официалната програма на София филм фест. Действието в лентата се развива в Сибир след края на Втората световна война. Шокът от огромната световна катастрофа започва да взима своите психологически жертви и победителите започват да се чувстват като победени. В тази обстановка няколко затворници се опитват да избягат от ГУЛаг...  Всичко за София филм фест 2011!
Национален дворец на културата, Зала 1
13 март (неделя), 19,00

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари