Световна седмица на кърменето

От 1 до 7 август отбелязват повече от 120 страни
1 авг 2008 11:47,
5
Световна седмица на кърменето
Снимка: Булфото

Световната седмица на кърменето акцентира в подкрепа на кърмещата майка. Това каза на пресконференция днес Маша Гавраилова от Министерство на здравеопазването.

Седмицата на кърменето е от 1 до 7 август, под патронажа на здравното ведомство и с участието на Националния комитет по кърмене и неправителствени организации. Програмата на седмицата включва лекции консултации дискусии.

Целта е да се подобри детското здраве, да се повиши качеството на медицинските грижи за майките и децата, както и да се популяризира кърменето.

Седмицата се отбелязва през първата седмица на август в повече от 120 страни, от 1992 г. Насам.

Данни в проучване на Националния център за опазване и контрол на общественото здраве за 2007 г. показва, че 9,3% от майките изобщо не кърмят.

На смесено кърмене до първия месец са 18% от новородените, на изкуствено хранене още от първия месец са 11% от децата, а през 6-тия месец на изкуствено хранене са 51%.

При значителна част от децата се установява кратка продължителност на кърменето, 17% се кърмят до един месец, 19% до два месеца, 12% до третия месец и до 6тия месец едва 37%.

Основна причина за спиране на кърменето до 68% от жените е липсата на кърма, което е свързано до голяма степен с практиките на кърменето и храненето на майката, 45% от майките спират да кърмят без да са се консултирали с лекар.

Друго проучване направено в интернет сочи, че 95% от майките не са получили информация за кърменето от женската консултация, 60% от майките не са получили информация или подкрепа в родилния дом, а 55%- от педиатъра си.

Над 95% имат подкрепа от семейството и приятелите си, около 70% от педиатъра си. Повече от 30 родилни домове работят по програма „Болните- приятел на бебето“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
кърмеща майка преди 15 години
По-голям приятел на бебето от майка му няма. Айде БОЛНИТЕ та си намерят някаква друга занимавка, а да не дават акъли където не им ги искат.
3
0
 
0
 
! Отговори
д-р Пламен Митев преди 15 години
НАЦИОНАЛЕН МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" подкрепя инициативата и е НАЙ-ДОБРИЯТ ПРИЯТЕЛ НА БЕБЕТО. Той поощрява майките да кърмят възможно най-дълго дълго. Тези, които нямат кърма могат да ползват Банката за майчина кърма в София, а тези които имат повече да я предават в нея. Към центъра могат да се обърнат всички майки на здрави и болни деца за съвет и съдействие. .zdraveto.com
2
0
 
0
 
! Отговори
Koko преди 15 години
тоя пич от снимката, оти се дърпа на цицката ?
1
0
 
0
 
! Отговори
лактивистка преди 15 години
Болните - приятел на бебето? WTF? Един бърз гугъл сърч щеше да покаже, че става дума за инициативата "Болници-приятели на бебето" на Уницеф, а и така има смисъл, нали?Липсата на кърма определено няма връзка с храненето на майките, трябва да има патологично, системно недохранване, за да се отрази по този начин. Предполагам, че отново е цитирано неправилно.