Монсанто олекна с $2,5 млн., продавала неразрешени ГМО

Семената за памук били резистентни към някои пестициди
9 юли 2010 14:30,
32
Монсанто олекна с $2,5 млн., продавала неразрешени ГМО
Снимка: БГНЕС

Американската агенция за защита на околната среда (ЕРА) обяви, че агро-химическата компания Монсанто (Monsanto) се е съгласила да плати глоба от 2,5 милиона долара за неразрешена продажба на генно модифицирани семена за памук, предаде АФП.

Агенцията подчертва, че това е най-голямата административна санкция, налагана по силата на федерален закон за употреба на пестициди.

Санкцията се отнася за две разновидности семена за памук - Монсанто Болгард (Monsanto Bollgard) и Болгард 2, съдържащи защитни вещества в самите растения.

Отглеждането им е забранено в десет окръга в Тексас, за да се предотврати придобиване на резистентност към някои пестициди.

Между 2002 и 2007 година обаче Монсанто е продала такива разновидности без да сигнализира за това ограничение, като семената са били засаждани в окръзите, където са били забранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: ГМО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
1
 
! Отговори
... преди 13 години
И каде се доказа и от кои? Щотосъм чувал че ако ядеш ГМО можеш и да летиш, *** тъпотиите настрана ако даваш такива сериозни доводи, дай и доказателства..
29
0
 
2
 
! Отговори
5552 преди 13 години
Че от ГМО се печели много повече ;)
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ОСВЕН СТРЕРИЛНОСТ ВЕЧЕ СЕ ДОКАЗА ЧЕ НЯКОЙ ГМО ПРОДУКТИ ВОДЯТ ДО РАК !!!
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не манипулирай. Има цели области, два три пъти колкото България, обявени за чисти от ГМО. ГМО е по-вредно отколкото можеш да си представиш.
26
1
 
9
 
! Отговори
крезо преди 13 години
Ама вие какво си мислите, че не ядем ГМО ли? В ЕС отдавна са разрешени ГМО царевица, рапица и още много растения, а в БГ допълнително такива, които в ЕС са забранени. Така че вече сме нахапали ГМО кочана.
25
0
 
1
 
! Отговори
киро преди 13 години
до Ема ---незнам дали гледаш Кочана само ама е вкусна друг път --май нещо послъгваш:))))))ОБИКНОВЕННАТА ЦАРЕВИЦА редовете на зърната нямат правилна форма и вкусът и въобще е друг
24
0
 
23
 
! Отговори
ash преди 13 години
за Монсанто 2,5 милиона са по-малко от дневния керъринг на служителите им....Накривили са ми царевицата.... Та са купили половината им регулаторни органи там(да не казвам всички) ... Да не мислите ,че ние сме измислили корупциятаТия "НЕ" не приемат за отговор................страшно става хорааааааа!!!!
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всъшност на тези семена най големия проблем е ,че не искат да стоят в земята.След засаждане бягат от полето към най близкия бар.
22
3
 
7
 
! Отговори
Ема преди 13 години
аз ям много варена царевица,която не знам от къде идва ама е вкусна;)
21
1
 
27
 
! Отговори
ко преди 13 години
монсанто е и във България под кододвото найменование Dekalb не можем да избягаме от *** с който ни хранят:(((
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бълха ги ухапала.. Те направиха милиардите с тия ***, че дори и ЕС-то им се върза, сега 2.5 млн. ли няма да платят..
19
1
 
23
 
! Отговори
жито преди 13 години
Ако ГМО са безвредни, защо направиха банка за семена дълбоко под земята на север? Просто така, за всеки случай.... Гоненето на свръхпечалби, пресирането на хората да станат потребители, вместо образовани и разумни личности води до унищожаването на тази цивилизация от маймунски тип. Доколкото са достигнали сведения от миналото до нас от легенди и митове, библията, няма да ни е за първи път.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Купуване от местни производители му е майката. И един ден ще осъмнен, когато тази нехуманна компания ще фалира, просто защото хората вече ще са се сабудили от опиума на неосведомеността и няма да купуват хранителни стоки, дошли отвъд океана.
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей на това му викам аз правосъдие - фирмата се е СЪГЛАСИЛА да плати глоба... То не е за учудване, американците са най-големите разпространители на ГМО, те лобираха за скандалния закон преди няколко месеца у нас, който така се и прие, ама не беше разрешено да се коментира по медиите; издържат се от ГМО, хранят се с такова, продават такова, лобират по целия свят за либерализирането му... И ако фирма от ранга на Монсанто наруши нещичко, трябва да даде и съгласие за наказанието си. Демокрация.
16
0
 
14
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Монсанто се "СЪГЛАСИЛА ДА ПЛАТИ". Те и налагат нагазание , а компанията се колебае. Хак им е на американците, като не се усетиха навреме, че ГМО е вредно и опасно. Имаме партньор от Лос Анжелис. Той е върл противник на ГМО. По-интелигентните американци са противници на ГМО.
15
8
 
5
 
! Отговори
nue преди 13 години
виж за разлика от родината ни, в САЩ законите действат! дори и срещу тяхни фирми! бъди сигурен, че следваща санкция ще е убийствена!!!! спомни си делата срещу Microsoft и тн.!
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бълха ги ухапала Monsanto. В САЩ видите ли имало правосъдие. Да бе.
13
1
 
24
 
! Отговори
Bosanto преди 13 години
Ха ха ха - 2.5 милиона - ама тия направо са ги съсипали Монсанто - няма как се възстановят след тоя удар! 2.5 милиона - чете простолюдието и си вика - бре-е-й, колко много пари ги глобили, има справедливост значи. Повече обаче да не се заминаваме с Монсанто от сега натък - достатъчно ги удариха - 2.5 милиона *** си!
12
0
 
9
 
! Отговори
лачо преди 13 години
А кой ги набутваше в България-къде изчезна дискетата от Германия с крадените пари...........?
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
пишете "Яд от элиты: биологическое оружие" в google има доста неща по темата